Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret

Mode til tiden

Uret er det eneste smykke til mænd, der ikke møder kritik, og har sin plads i historien såvel som filmkunsten. Der er noget med mænd og urer ikke sandt. Det er et af få og måske reelt det eneste smykke, der bredt accepteres til mænd. Sådan sat lidt på spidsen, men kæder til hals og håndled kommer og går lidt modemæssigt, og ikke mindst den tykke metalhalskæde sender visse, skal vi sige sociale signaler. Af Søren Sorgenfri
Mode til tiden
Omega Jubilæums ur Foto: PR

Højt at flyve

Uret derimod. Det går rent hjem i alle sammenhænge. Lige fra det klassiske ur med læderrem til det mere sporty metalur, der tåler mange meters dyk til lommeuret i kæde.

Det mekaniske urværk har været i menneskehænder siden 1275, hvor det første mekaniske ur blev opfundet i England. Katedralen i Salisbury har stadig et velfungerende ur fra 1386, men der blev også i denne periode skruet ure sammen i Italien.

Siden da er urværket faldet i hak sekund for sekund og har haft fast plads på håndleddet siden 1904, hvor Cartier revolutionerede urets placering. Pilotpioneren, Alberto Santos-Dumont havde brug for et ur, men kunne under sine farefulde eksperimenter i luften ikke rode med et lommeur. Viola, Cartier gav uret ny adresse – på håndleddet.

Urer er i dag et praktisk redskab og tidtager lige ved hånden, men også et statussymbol og modefænomen med en vis gennemslagskraft ikke mindst på film. Det var således ikke tilfældigt, at uret blev tilskrevet en vis signalværdi, da 007-serien blev genstartet med Daniel Craig som den ikoniske agent.

007 og Omega

Tidligere tiders James Bond-skuespillere har optrådt i små, stramme badeshorts, rettet på den hvide aftenjakke (naturligvis båret ukrøllet under en dykkerdragt) eller haft urer med laserskud i, men med Daniel Craigs skarpt skårede 007-fortolkning, ser vi mere end en gang et tungt, maskulint ur som naturligt tilbehør til smokingen båret ved pokerbordet eller i skuddueller tværs over hustage.

Mode til tiden
Omega Jubilæums ur Foto: PR

”James Bond er en flådeofficer, en dykker og en gentleman, så jeg kunne ikke forestille mig andet end, at han ville bære et Omega Seamaster med blå tal og skive,” sagde den senere Oscar-vindende kostumedesigner, Lindy Hemming i 2006. Hun stod bag Daniel Craigs udtryk, som den nye hemmelige agent i majestætens tjeneste, der går head to head med Mads Mikkelsens talgeni af en superskurk, Le Chifré i Casino Royale.

To år senere er Bond igen velklædt i Quantom of Solace med et Omega Seamaster Planet med sort baggrund og kant. Aqua Terra-modellen er med 007 hele vejen i Skyfall, og partnerskabet fortsætter i Spectre-filmen, som det har gjort det siden 1995, hvor forskellige Omega-modeller har fulgt 007.

Men den fiktive agent, der redder planten igen og igen er ikke den eneste brite, der forbindes med kærligheden til urer.

Mode til tiden
Omega Jubilæums ur Foto: PR

Winston Churchill var en kendt ur-elsker, og ikke mindst hans velkendte lommeur, Breguet optræder med ham i følgeskab med høj hat og cigarføring på en lang række billeder. Men Churchills fascination af urer gik dybere. Det afsløres af mange brevkorrespondancer om design og udformning med ingen ringere end Hans Wilsdorf, grundlæggeren af Rolex.

Den tyskfødte, britiske ur-designer sendte tilmed Winston Churchill en indgraveret udgave med af Rolex-klassikeren, 100,000th Chronometer med Churchills våbenskjold bag på gulduret.

Urtid

For mange holder et ur en livstid. Og gives videre til næste generation som et arvestykke. Det er så symbolsk, som noget kan være. Tidtageren gives fra et liv til det næste, og på den facon fremstår uret som mere end et modelune, og selv i en tid, hvor telefoner markerer sig som en primær tidsoplyser, så er uret stadig højt værdsat af mænd og kvinder. Det er på mange måder en hyldest til menneskets fineste ingeniørkunst med en ret sort-hvid bundlinje – går det, eller går det ikke. Og heraf – ses det eller ses det ikke. Det ses. Et flot ur møder anerkendelse.

Lige så urer blev udbredt i de europæiske kongehuse og hoffer i 1700erne og frem, og kunne man fremvise et ur, så var man virkelig et hot shot dengang. Urer er i dag allemandseje. De fås i alle prisklasser, og som i naturlig forlængelse heraf forskellige kvaliteter. Når alle har råd til et ur, så afspejler pris og kvalitet ofte bærerens rigdom, uddannelse, smag og stil samt placering på den sociale rangstige. Det siges, at man uden et godt og klædeligt ur ikke kan lave business i Europa. Sådan er det bare. Det er ren urtid.

Resten er historie. Tik tak.

  • En mands valg af ur siger lige så meget om hans stil, som hans valg af jakkesæt. Ian Flemming, forfatter til 007-bøgerne.
  • Smykker interesser mig ikke, men jeg bemærker altid en mands ur. Clive Owen. Skuespiller
  • Urer har altid været min svaghed. Jeg kan faktisk ikke lade være med at købe flere og flere. Tom Jones. Sanger.
  • Som alle andre fyre så er jeg glad for mit ur. Jeg kan altid tjekke, hvad klokken er på min telefon, men et ur er så meget bedre. Andy Murray. Tennisspiller