END OF SEASON - Spar op til 50% | Shop her
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
END OF SEASON - Spar op til 50% | Shop her
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage

Iwc Portuguese Chronograph 18k red. 3714

Denne gang vil vi præsentere jer for det mest respekterede IWC-ur gennem tiderne, som samtidig gør det til et af de mest ikoniske ure overhovedet. Uret her er fra 2008, og adskiller sig æstetisk fra dets efterfølger fra 2013 med referencenummeret 3904. Trods 2013-udgavens datofunktion syner det simpelthen ikke lige så raffineret som dets forgænger. 2008-modellen er i det hele taget et mesterværk, som vi er glade for her at kunne præsentere i billeder og tekst. I artiklen kan du også høre Micki Jensens mening om urmode og få gode råd om vedligeholdelse af vores urmager, Henrik Lassen.
IWC Portuguese Chronograph

IWC Portugueses navn knytter sig til en helt særlig historie. De originale versioner fra 1930’erne blev lavet på en bestilling lagt af to portugisiske mænd, som ønskede sig hvert et ur med samme nøjagtighed som de maritime chronometerure, som på tiden var populære. IWC kunne kun løse opgaven ved at bruge deres store urværk, som de på det tidspunkt hovedsagligt benyttede sig af til deres lommeure. Resultatet blev en række ure, som var en del større og tykkere, end dem man ellers kunne se omkring håndledende på datidens kvalitetsbevidste mænd.

De to portugisere skulle eftersigende have været ganske godt fornøjede med deres nye ure, men vi skal 75 år frem i tiden, til 1993, hvor urmoden skiftede fra de mindre armbåndsure til de noget større, som er kendetegnende for denne periode. På denne tid nød IWC Portuguese, eller Portugieser, som det også bliver kaldt, stor popularitet. Nok har IWC i dag mange flere modeller, men Portugieser står til stadighed som deres mest ikoniske og eftertragtede.

IWC Portuguese Chronograph

Mens Rolex Daytona og Omega Speedmaster har opnået stor popularitet ved at have været båret af legender som Paul Newman og været en tur på månen, står det anerledes til med IWC Portuguese Chronograph. Portugieser er i stedet blevet båret af personligheder som Kevin Spacey, Kieth Richards og den store IWC-fan, John Mayer. Sidstnævnte har i et åbent brev hyldet IWC og deklareret sin kærlighed for mærket offentligt.

Mens Rolexure langt hen ad vejen vækker interesse hos førstegangskøbere, henvender IWC som urmærke sig til særdeles interesserede ursamlere.

IWC Portuguese Chronograph

Portugieser adskiller sig også æstetisk fra mange af de ure, som i dag ses på håndledende af entusiaster. Alene det forhold, at uret ikke læner sig op ad den klassiske Rolex-silhuet, gør det interessant. Portugiseren er noget for sig selv med dets underspillede ydre og overlegne indre. Urskiven er kendetegnet ved dets sorte baggrund, som har fået plads til at fylde meget. Urets mange små detaljer bliver på den måde mere synlige og fremstår rene og simple.

Såvidt vores præsentation af IWC-Portuguese, som altså har vist sig som et helt særligt ur, med en fantastisk tilblivelseshistorie. Herunder skal vi høre Micki fortælle om urmode, og vores urmager, Henrik Lassen, vil gøre rede for, hvad man selv kan gøre for at holde sine ure ved lige.

IWC Portuguese Chronograph
IWC Portuguese Chronograph

Micki, er der mode indenfor urkøb og produktion i forhold til størrelse, mærke, stil osv.?

Helt klart. For 5 år siden var det store ure 44-46 mm. I dag er det mere 39-41 mm og det skal være mere elegant. De sidste par år har brugtmarkedet været 90 % fokuseret på Rolex, men vi ser tendenser på at markedet rykker sig og at flere søger andre mærker igen.”

Henrik, hvad kan vi gøre for at holde vores ure kørende og i god stand?

Sørg for at bruge dit ur, og hvis du har flere, så sørg for at trække de andre op engang imellem. Ved at holde urene kørende sikrer man, at olien ikke går hen og bliver gammel og fed. Sker dette alligevel, må man indstille sig på, at uret skal en tur til service - præcis som med en bil af ældre dato. Jeg vil også foreslå, at man gør sit for at holde uret rent. Rens lænken og urkassen med jævne mellemrum. Hvis uret er vandtæt, så gør det under vandhanen med en børste. Een gang om året må uret dog til service, hvor din lokale urmager må rense uret i ultralyd og teste dets vandtæthed. Har dit ur læderrem, så sørg for at tage uret af om natten, så remmen kan få lov at tørre og ånde - præcis som du vil gøre det med et par sko med indersåler af læder.

IWC Portuguese Chronograph