Audemars Piguet Royal Oak Offshore
‘Bumble Bee’
Originalen fra 1993 var med sin størrelse i sig selv interessant, og førte an i udviklingen af større herreure. De efterfølgende lanceringer introducerede flere og flere opgraderinger indenfor mekanik, materialer og æstetik. I forlængelse af Hublots ‘Big Bang’ succes var Royal Oak Offshore-modellen simpelthen nød til at udvikle sig, hvilket så resulterede i dets innovative ‘Forge Carbon’ teknologi. En let, modstandsdygtig og enormt flot urkasse, som sidenhen er blevet Audemars Piguets signatur.
Urkassen på Bumble Bee-modellen kombinerer karbons utrolige lethed med keramikkens hårdhed, og resultatet bliver et ur, som næsten er umuligt at ridse. Til forskel fra sine forgangere af guld undgik man således nu at uret fik synlige brugsridser.
‘The Bee’ excellerer altså ved dets hårdhed, og modstår de uundgåelige møder med dørhåndtag, vægge og gelændere, som et ur altid vil være udsat for. Intet mindre end et katastrofisk slag eller et direkte møde med en diamantsliber vil efterlade synlige spor på ‘The Bee’.
Karbonmaterialet består af karbonkomposit, som er støbt i et hav af retninger på kryds og tværs. I materialet er der iblandet harpiks, som er behandlet under ekstremt pres for at bortskaffe samtlige luftbobler efterfulgt af en opvarmning. Af den grund findes der ikke to helt ens ‘Bumble Bee’ urkasser. Den naturlige proces tillader simpelthen ikke ensartethed. Således bliver hver ‘Bumble Bee’ altså forskellig fra den næste. Karbonmaterialet er altså utroligt hårdfør, og støbningsprocessen sikrer altså at skrammer og slag forbliver næsten usynlige. Der er eksempler på ure af denne model, som har været brugt dagligt i syv år uden at have nævneværdige skrammer.
Såvidt det ydre, nu til det indre. Inde i ‘The Bee’ sidder et Kaliber 3126 urværk, med et DD3840 kronografisk modul. 3126 urværket sikrer, at uret holder sig kørende i 55 timer fra optrækning. Dertil kommer, at ‘The Bee’ er udstyret med en 22-karats automatisk guldroter, som sikrer, at uret ikke skal trækkes op under brug. Skønt det er meget teknisk, er det dog værd at nævne, at uret er udstyret med zirconiumlejer, som sikrer minimal friktion. Zirconiumlejerne overflødiggør brugen af smørelse og kan i princippet fungerer i en uendelighed.
Æstetisk er ‘The Bee’ åbenlyst i en klasse for sig selv. Det er modigt, udfordrende og iøjenfaldende. Populært læner urets navn sig op ad protagonistens gule Camaro fra hitfilmen ‘Transformers’, mens det også er blevet refereret til som ‘Kill Bill’ efter Uma Thurmans optræden i filmen af samme navn iført et gult og sort trænningssæt.
Som med alle andre udgåede modeller blev ‘The Bee’ med produktionsstoppet i 2013 en limited edition-model, hvilket betyder en øget konkurrence i forhold til udbud og efterspørgelse. Efterspørgelsen er enorm, for ‘The Bee’ er i sandhed et vidunderligt ur.
Produktionen, materialerne, farvesammensætningen, hårdhed og udseendet går op i en højere enhed. Uret emmer af kvalitet, håndværk og mod. Vi forestiller os kun, at dette ur vil forblive en klassiker, og forblive et ur som mange vil have fat på, men som få dog får muligheden for.
Med afslutningen på præsentationen af ‘Bumble Bee’ er vi nået til månedens spørgsmål til Micki.
Hvad skal der til, for at et urkøb kan blive en investering?
“Som udgangspunkt skal man købe klassisk design og anerkendte mærker. Stålure og sportsmodeller i størrelserne 39-41 mm. synes at have blivende værdi. Omega og Patek Philippe-ure er i høj kurs i tiden. Der er selvfølelig mange andre mærker også, men så bliver det meget specifikt på den enkelte model. Boks og papirer er altid en god idé, og det gør det meget nemmere at sælge igen.
Der er stor forskel på priser af vintage-ure, også selvom det er samme samme model. Det kan være vanskeligt at gennemskue hvorfor det ene lige skal være dyrere end det andet. Faktisk et det ikke altid en fordel i forhold til at få indfriet sin investering, at der er boks og papirer med. Som et eksempel kan et Rolex vintage koste 100.000 kr og med tilbehør 160.000 kr.
Mange vil fravælge at betale 60.000 kr for boks og papirer. Målgruppen er meget snæver og de færreste vil betale så meget for boks og papirer. Mange vil vælge at købe endnu et ur for pengene i stedet for. Samlermæssigt er det selvfølgelig fantastisk at se et komplet vintage-sæt. Selvfølgelig helst uden for meget polering.”
Herunder vil Henrik Lassen, vores urmager, fortælle om sin baggrund og historien om hvordan, han endte i schweiz.
“Det er ikke sådan at jeg kommer fra en urmagerfamilie. Min far var tømrer, men arbejdede også som værktøjsmager for møbelindustrien. Alle borde i mit bandomshjem havde han lavet ude i garagen. Jeg vidste, jeg gerne ville lære et håndværk, men havde samtidig svært ved at slå et søm ret i, så jeg havde egentlig udelukket det. Gennem en militærkammerat møder jeg en nyuddannet urmager, og min skæbne var beseglet.
Som nyuddannet tog jeg til Norge for mit første Job, som udvikler og modner mig især personligt. I foråret 2014 har vi i butikken et event med Carl F. Bucherer. Jeg forelsker mig i en af repræsentanterne for mærket, og heldigvis er følelsen gensidig og 10 måneder senere står jeg i Stavanger lufthavn med to kufferter, min cykel, et ikke-imponerende skoletysk og en enkeltbillet til Schweiz.
Jeg startede på et intensiv tyskkursus og med hjælp fra et par gode kontakter fik jeg forholdsvis hurtigt et job i en juvelerbutik. Her var den største udfordring stadig sproget. I dag sidder jeg ved en Second Hand-forhandler med nye og interessante udfordringer hver dag. Et job jeg som sådan også kunne have i Danmark, men udvalget af vintage ure er bare væsentligt større og mere varieret end det er derhjemme.”
‘The Bee’ er til salg via dreamwatch.dk hvor prisen lyder på 124.990 kr.