END OF SEASON - Spar op til 50% | Shop her
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
END OF SEASON - Spar op til 50% | Shop her
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage

Kongernes Sport

Det ser både vildt og elegant ud, når mænd i hvide bukser siddende på nystriglede heste, pisker over banen for at få bolden i mål, imens champagnedrikkende tilskuere, i deres stiveste puds, følger spændte med fra sidelinjen. Verdens ældste holdsport, polo, har på sin mere end 2000 år lange rejse på tværs af kontinenterne, udviklet sig fra at være en blanding af leg og militærtræning, til i dag at være et symbol på en glamourøs livsstil og en sportsgren, som har påvirket tøjmoden mere end de fleste.
Polo kongernes sport
Englænderne opdagede polospillet under kolonitiden i Indien og tog det med hjem, men der spilles stadig masser af polo i Indien. Her i Ladakh.

Polo

I polo forenes dyrisk vildskab med strikse regler. Formerne skal holdes både på og udenfor banen. Polo spilles på hesteryg og består af to hold med fire spillere på hver. I hånden har de en lang kølle, en såkaldt ‘mallet’, og med denne skal den lille, hvide bold i modstanderens mål. En match er inddelt i perioder, kaldet ’chukkas’, af 7 minutter, og det hold der scorer flest mål vinder kampen. Efter hver ‘chukka’ skifter rytterne hest, da en polo-pony tit løber 2-3 km i løbet af en runde og derfor har brug for at hvile sig. Det er ikke unormalt, at en spiller har ligeså mange heste med, som der er chukkas. Polo kræver gode rideevne, taktisk sans, og ikke mindst styr på ‘vejretten’, en vigtig del af sporten, der sikrer, at ingen kommer til skade. Dette er polo, som vi kender det i dag. For 2000 år siden var forholdene anderledes.

Polo kongernes sport
Polo er en lynhurtig og bestemt ikke ufarlig sport med høj risiko for både hest og rytter.

Død på hesteryg

Der er ingen nøjagtig dato for spillets oprindelse, men polo kan dateres tilbage til et sted mellem 600 f.Kr og 100 e.Kr. På den tid spillede nomaderne i Centralasien en form for polo, som var en blanding af sport og kamptræning, og der kunne deltage op mod 100 ryttere i en dyst. Nomaderne tog spillet med sig til det daværende Persien, hvor polo blev en nationalsport, og både adelsmænd og militæret tog sporten til sig. Bemærkelsesværdigt mange kejsere og sultaner har mistet livet under et spil polo, enten ved en fatal ulykke eller simpelthen af udmattelse, som det skete for Kejser Alexander af Det Byzantinske Rige, der døde på hesteryg i år 913. Med tiden blev spillet finpudset, og det bevægede sig mod vest til Konstantinopel og mod øst til Tibet, Kina, Japan og ikke mindst Indien. Her blev sporten taget op af britiske officerer, der bragte den med sig til England i 1860’erne. I 1874 blev de første britiske regler nedskrevet, og selvom polo i England blev spillet langsommere og mindre aggressivt end i dag, gælder flere af reglerne fra dengang stadig.

Polo kongernes sport
Der er altid dyre bobler i farvandet, når der spilles polo.

Polo-mekka

samme tid fornøjede britiske bosættere sig på den argentinske pampas med at spille polo i deres fritid. Den første match blev afholdt i Buenos Aires i 1875, og lynhurtigt bredte sporten sig blandt de argentinske cowboys, gauchoerne. Adskillige poloklubber skød op over hele det hesteglade land, og i dag, 150 år senere, er Argentina, hvis flade pampas er ideel til heste-opdræt, kendt som poloens mekka, ligesom nogle af sportens største stjerner netop er argentinere. Fra Argentina bevægede sporten sig videre mod Brasilien, Chile og Mexico. I USA, som polo-feberen også ramte, blev tempoet i spillet igen sat op i begyndelsen af det 20. århundrede. På den tid var sporten på verdensplan så stor, at der fra 1900 til 1936 var polo på programmet til hele fem Olympiske Lege. Under 2. verdenskrig blev polo ikke dyrket i samme grad, og mange klubber lukkede, men i 50’erne og 60’erne vendte sportsgrenen stærkt tilbage, ikke mindst i USA, hvor både spillere og heste nu også begyndte at blive sponsoreret. I dag er sporten en milliardforretning i USA, og mere end 250 klubber har meldt sig under fanerne hos USPA, den næstældste sportsorganisation i USA.

Ifølge skuespilleren Sylvester Stallone er det at spille polo lidt ligesom at spille golf under et jordskælv. Og så selvfølgelig på hesteryg.

Polo kongernes sport
Englands Prins William er en passioneret polospiller. Her får han overrakt en flaske champagne efter en match.

Fra militærtræning til modeshow

I 2017 dyrkes der polo over hele verden, og selvom man ikke behøver at være adelig for at deltage, forbindes polo stadig med en eksklusiv livsstil og sponsoreres ofte af dyre bil- og champagnebrands. Til de store poloturneringer som Veuve Clicquot Polo Classic, holdes der lige så skarpt øje med tilskuerne og deres tøj, som med selve kampen. På tilskuerrækkerne gælder en særlig etikette, der skal overholdes, og man kommer ikke anstigende i sin forvaskede skjorte. For imens sportsjournalister foreviger kampen, står fotografer fra internationale modemagasiner som Vogue klar med lange linser for at få de bedste skud af celebre og velhavende gæster, der ses opleve kampen fra sidelinjen med picnickurv eller fra VIP-teltet, med sponsorchampagne ad libitum. Polos forbindelse til modeverdenen rækker også langt udover Poloskjorten, som er blevet hvermandseje, fx benytter modehuse poloturneringerne som anledning til at afholde modeshows.

Polo kongernes sport
Det ligner en fashionabel picnic, men er tilskuere til en polomatch.

For mænd og konger

Polo er en maskulin sport. Meget få kvinder dyrker polo. Det er også en af verdens dyreste sportsgrene. Poloheste er dyre, og man har brug for mere end en. Det er en hurtig sport og også en farlig sport, og de, der dyrker det, elsker det adrenalinsus, der følger med. Og ligesom når der køres Formel 1 holder der også altid en ambulance klar til poloturneringer. I Østen blev polo døbt “kongernes sport”, og den beskrivelse lyder også rigtig i dag, ikke mindst når man ser Englands prinser William og Harry dyste løs på hesteryg. Verdens ældste holdsport lever dog også i bedste velgående, når de kongelige ikke har tid til at sætte sig i sadlen, for der er noget majestætisk over polo, et spil der omfavner konkurrencen, festen og æstetikken som ingen anden holdsport.

Polo kongernes sport
Der er fart over feltet, når der spilles Polo, en sport, der kræver dygtighed, mod og penge.

Polofacts

Oprindelse: Tibet
Alder: Verdens ældste holdsport til hest, kan dateres 2500 år tilbage.
Udbredelse: I dag spilles der polo i over 90 lande i verden.
Tøjet: Poloshirt og jeans, kraftige ridestøvler og en hjelm med en bred skygge.
Hestene: (de kaldes ponyer, men er heste) er maks. 163 cm i stang. De har et roligt sind, og er ofte en blanding af racerne fuldblod og criollo.
Hold: 2-4 personer og heste på hvert hold.
Redskaber, metode: Der rides efter en lille, hvid bold, som der slås til med en lang mallet (en slags kølle) fra hesteryg. Man benytter kun højre hånd, mens venstre hånd holder tøjlerne. Bolden skal i mål mellem to stolper i hver ende af banen.