END OF SEASON - Spar op til 50% | Shop her
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
END OF SEASON - Spar op til 50% | Shop her
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage

De vandt VM-Guldet

Teenagere som Holger Rune og Clara T bliver nogle gange omtalt som dansk tennis’ gyldne generation. Og vel er det imponerende, at et lille tennis-land som Danmark er i stand til at producere tre-fire spillere, der har gode chancer som professionelle. Men det er hos veteranerne, vi finder guldvinderne. Af Claus Vesterager Martinus - Foto: Tennisavisen.dk
De vandt VM-guldet
Fv. Claus Pedersen, Frans Nørby, Kasper Rud og Jørn Harder.

Veterantennis

De har erfaringen. De har talentet. Muskelmassen er måske svundet en anelse. Det samme gælder fart og antrit. Men det er måske meget forståeligt, når dåbsattesterne fortæller, at de er +70 år gamle. Ikke desto mindre har de fundet serve-esserne frem og kan nu kalde sig verdensmestre i veterantennis for hold.

Det er en holdsport, der lige som Davis Cup-turneringen består af to singler og en double. Og i 2019 strøg de helt til tops, da VM-turneringen blev afholdt i Kroatien. De fire guld-vindere – Claus Pedersen, Kasper Rud, Frans Nørby og Jørn Harder – havde året forinden vundet bronze. Så de havde noget at have forventningerne i, da de stillede op til puljespillet mod England og Norge.

”De kampe vandt vi, hvorefter vi spillede en nervepirrende match mod USA i semifinalen, hvor vi vandt de to singler, mens Frans Nørby og jeg desværre tabte doublekampen. Men det var nok til, at vi så skulle spille finale mod Sverige, som vi altså vandt efter nogle tætte kampe,” fortæller Jørn Harder, 73, der til daglig arbejder som konsulent i sportsfirmaet Coolsport/Head.

Han fortæller, at det også kræver en professionel indsats at holde sig på toppen, når der står +70 på dåbsattesten. ”Jeg træner selv to-tre gange om ugen, hvor vi typisk spiller en hel kamp. Den helt store udfordring i vores alder er genoptræning efter skader. Jeg har selv kæmpet med en sprængt akillessene, som det tog lang tid at komme over.”

Netop styrketræning og kamptræning er noget af det, som er vigtigt for et hold som de danske verdensmestre. De har erfaringen og en fortid som eliteatleter, der har kæmpet om mesterskaber og titler hele karrieren. ”For Claus Pedersens vedkommende har det været på et absolut topplan, da han i årevis vandt Danmarksmesterskabet i bordtennis.”

Erfaringen – og viljen til at træne flere gange om ugen – er det, der har givet VM-holdet succes. Selv om de nye unge tenniskometer som Holger Rune og Clara Tauson stadig vinder kampe og point til verdensrangslisten, er det ifølge Jørn Harder også en kæmpeudfordring og et stort spring at gå fra junior til seniorrækkerne.

Han er imponeret over Holger Runes udvikling. ”Men det har jo været til debat, om det var det rigtige tidspunkt at forsøge sig som seniorspiller. Han er jo stadig teenager. Og det er et stort spring. Men netop Holger kan kompensere for sin fysik med sit høje tekniske niveau. Han har så stort et slagrepertoire, så jeg er sikker på, at trænerteamet og hans vinderinstinkt nok skal bringe ham vidt,” siger Jørn Harder.