Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret

Klassiske biler er en guldgrube

De rullede af samlebåndet i en tid, hvor ingen endnu ikke havde hørt om ABS-bremser, GPS-navigation eller LED-kørelys. Til gengæld kunne datidens bildesignere skabe nye biler, der dén dag i dag får entusiaster til at lægge millioner af kroner på bordet for den rigtige bil med den rigtige historie. Men du behøver ikke en trecifret millionarv for at kunne træde sømmet i bund på en af klassikerne. Af Claus Vesterager Martinus.
Mercedes Benz 300 SL Gullwing
Mercedes Benz 300 SL Gullwing – det er design i verdensklasse. Mågevingerne og den høje indstigningshøjde er markante design-features, der stadig får mange til at betale seks-cifrede beløb for et velholdt eksemplar. Foto: Getty Images

Classic Cars

I 1957 var både øst og vest mest af alt optaget af den russiske Sputnik- satellit, der blev sendt i kredsløb om jorden. Men det var også året, hvor Ferrari 250 Testa Rossa for første gang rullede ud af fabrikken i Maranello. En racerbil bygget til at vinde 24-timersløbet i Le Mans. Hvilket den gjorde året efter premieren. Og en bil der kun blev produceret i 22 eksemplarer.

Det fik for fem år siden en køber til at lægge intet mindre end 80 millioner kroner på bordet for bilen, hvis 3-liters motor yder 300 hk og en omdrejningstæller, der først når det røde felt ved 8.000 omdrejninger pr. minut.

Selvom rygter vil vide, at disse klassiske biler ofte skifter ejere gennem private handler til gigantiske summer, så står Ferrari 250 GTO-udgaven fra 1962 med den officielle rekord som verdens dyreste bil: Den blev sidste år handlet på en Sotheby’s auktion til astronomiske 322 millioner danske kroner.

Disse fantastiske salgspriser understreger bare én ting. Eller rettere to: For mænd for hvem biler og høje oktantal er mindst lige så vigtige som den luft de indånder, er der åbenbart ingen øvre grænse for, hvad de vil betale for den helt rigtige bil. Og for det andet, at interessen for klassiske biler er alt andet end aftagende: Både investeringer og afkast er støt stigende.

Den britiske ejendomsmægler-kæde Knight Frank udgiver hvert år et index over de mest profitable investeringer på markedet for biler, smykker, kunst og andre luksusvarer. 2018-indekset viser, at investeringer i biler over de sidste 10 år er steget med 288 pct. Og ifølge Knight Frank-indekset fører Ferrari på stort set alle fronter. Det er de klassiske italienske fuldblodsbiler, der fortsat stiger i pris (fra 2017-2018 steg priserne med over fem pct.) Seks ud af ti vintage-biler solgt på auktion er Ferrari biler. Endelig har det italienske superbrand som sagt også rekorden for den dyreste bil, der nogen sinde er solgt i verden.

Ferrari 250 GTO from 1962
Ferari 250 GTO fra 1962 er den dyreste vintage-bil i verden. Den blev købt af en samler på auktion for nogle år siden for 322 mill. kr. Foto: Getty Images

Ikke pris alene

Men det er ikke prisen alene, der gør en vintage car eftertragtet. Teknologi, der var State of the Art for 50-60 år siden, en særlig historie eller blot et design second to none er noget af dét, der tæller for entusiasterne.

Mercedes-Benz 300 SL Gullwing tilhører så afgjort den sidstnævnte kategori. Bilen med de karakteristiske ’mågevinger’ er et ikon i bilverdenen. De var måske ikke så praktiske. Dørenes udformning gav en høj indstigningshøjde – og de har givetvis også ført til en del parkeringsskader.

Men bilen står her 65 år efter, den første forlod fabrikken i Stuttgart fantastisk smuk med sine bløde kurver, det markante luftindtag og naturligvis de tophængslede døre, der virkelig skilte bilen ud fra andre sportsbiler i midten af 1950-erne.

Citroën DS
FUTURISTISK ELEGANCE: Citroën DS er en fransk klassiker, der stadig kører rundt i både Frankrig og Danmark. Den så dagens lys i 1955. I modsætning til dens ædle fætre og kusiner fra Mercedes-Benz og Ferrari, der kun blev produceret i ganske få eksemplarer, rullede der mere end 1.5 millioner Citroën DS’er ud af fabrikkerne. Først efter 20 år stoppede Citroën produktionen af den smukke DS-serie. Citroën DS var folkets limousine med mange nyskabende teknologiske finesser: Aerodynamiske linjer, hydropneumatisk affjedring, servostyring, skivebremser, samt et halvautomatisk gearskifte uden kobling for at nævne nogle få. Foto: Getty Images

Selvom den med sin 3-liters, sekscylindrede motor i 1954 var lidt af en superbil, kunne den erhverves for omkring 29.000 D-mark. Et beløb, der – uden diverse afgifter – i dag ville svare til ca. 500.000 kr. Og skulle du være så heldig at finde et eksemplar, der har overlevet de sidste 65 år, må du nok været indstillet på betale 9-10 millioner kroner for den på auktion. Det var i hvert fald, hvad forsangeren i Maroon 5, Adam Levine, fik for sin Gullwing, da han i marts måned solgte den for $1.155.000 på Sotheby’s Auktion i Fort Lauderdale.

1962 Ferrari 250 GTO
VERDENS DYRESTE BIL: Ferrari 250 GTO i 1962-udgaven blev sidste år solgt på en Sotheby's auktion til astronomiske 322 millioner kroner. Dens 12-cylindrede motor leverer 296 HK. I alt blev der blot bygget 39 eksemplarer. Bilen blev skabt for at yde kvalificeret modstand til tidens andre store racerbiler: Shelby Cobra, Jaguar E-Type og Aston Martin DP214. Den skulle have deltaget i FIA’s Group 3 GT Racing – men reglerne krævede dengang, at der blev bygget mindst 100 eksemplarer af bilen. Alligevel fik bilen premiere i 1962-udgaven af Sebring – et 12-timers løb i Florida, hvor den fik en imponerende andenplads. Kun overgået af en anden Ferrari-bil, nemlig Testa Rossa’en. Foto: Getty Images

Futuristisk fransk elegance

En anden klassiker der stadig kører rundt i Frankrig og såmænd også i Danmark, er Citroën DS. Den så dagens lys i 1955. I modsætning til dens ædle fætre og kusiner fra Mercedes-Benz og Ferrari, der kun blev produceret i ganske få eksemplarer, rullede der mere end 1.5 millioner Citroën DS’er ud af fabrikkerne i Frankrig, England, Australien og Sydafrika. Først efter 20 år stoppede Citroën produktionen af den smukke DS-serie.

Citroën DS var folkets limousine. En smuk bil med et futuristisk design, der har inspireret bildesignere helt frem til i dag. Men Citroën formåede også på den teknologiske front at være nyskabende. DS-seriens linjer var stærkt aerodynamiske, komforten ualmindelig høj, ligesom de franske ingeniører også formåede at introducere den hydropneumatiske affjedring, servostyring, skivebremser, samt et halvautomatisk gearskifte uden kobling.

Morris Mini Cooper
BRITISK MINIMALISME: I ’59 sendte britiske Morris Mini’en på gaden. En mini-bil der på kort tid blev selve indbegrebet af ’de glade 60’ere’. Den skulle være benzinøkonomisk i top, den skulle kunne rumme fire voksne, og den skulle være billig. Faktisk blev den i England introduceret til en pris på lige under 500 pund. En pris, der i dag svarer til små 75.000 kr. I 1962 lancerede Morris så Mini Cooper udgaven, der fik bragende succes i motorsportsverdenen, hvor den lille mini-bil fræsede asfalten op på alverdens motorbaner. Ikke mindst i Rally-løb. Foto: Getty Images

Og som noget helt nyt var Citroën DS forhjulstrukket. Det var også i DS-serien, at Citroën introducerede de adaptive forlygter, der følger med bilens retning, når der svinges rundt om et hjørne. Det er noget, bilister den dag i dag må betale dyrt for som ekstraudstyr.

For tiden var det en teknologisk revolution, der desuden rummede en tidløs elegance, der gjorde, at bilen i luksusudgaver blev brugt som præsidentielle limousiner i både Frankrig og mange andre lande.

Til trods for at Citroën DS-serien blev masseproduceret, er det stadig en bil, som frankofile bilentusiaster giver gode penge for. En velholdt DS fra 50-erne løber let op i 250-300.000 kr.

Aston Martin DB5
ASTON MARTIN – KØLIG BRITISK ELEGANCE: Nogle vil måske mere beskrive Aston Martin DB5 som klassisk ’pæn’ fremfor egentlig smuk. Men det er en smuk, velproportioneret bil. Ingen frække kurver eller højlydte features. Ganske enkelt en perfekt køremaskine. Intet under at den var James Bond’s foretrukne: Sofistikeret, klassisk og spændende. Aston Martin DB5 kom på markedet i 1963 – en luksus Grand Tourer (GT) udgave med en 3,7 liters motor, der kunne præstere 282hk. Topfart. 233 km/t. Foto: Getty Images

Britisk minimalisme

Olieprisernes himmelflugt efter briternes og franskmændenes forsøg på at tvinge Ægypten til at åbne Suez-kanalen for israelsk skibstrafik er den direkte årsag til en sand revolution på bilfronten.

I ’59 sendte britiske Morris Mini'en på gaden. En mini-bil, der på kort tid blev selve indbegrebet af ’de glade 60’ere’. Målsætningen for Morris var klar: Den nye bil skulle være benzinøkonomisk i top, den skulle kunne rumme fire voksne, og den skulle være billig. Faktisk blev den i England introduceret til en pris på lige under 500 pund sterling. En pris, der i dag svarer til små 75.000 kr.

Bugatti Type 41 Royale Kellner Coupe
BUGATTI’S TRE TONS KONGEBIL: I alt fremstillede Ettore Bugatti blot syv eksemplarer af dette monster af en bil. Med en 12 liters V8 motor, der egentlig var udviklet til flyvemaskiner, skabte Bugatti Type 41 Royale Kellner Coupe som den ultimative luksusbil, der skulle tage konkurrencen op med Rolls Royce. Selv om den egentlig var tænkt som en bil for kongelige, blev ikke én eneste solgt til konger, kejsere eller præsidenter. Bugatti nægtede endda at sælge en til Albaniens konge med en bemærkning om, at ”hans bord-manerer var ufatteligt ringe”. Foto: Getty Images

Med en række revolutionerende tekniske løsninger skabte bildesigneren Alec Issigonis Mini’en som en kompakt bil med tværstillet motor og hjul, der stik imod tidens trend, blev skubbet helt ud i bilens hjørner. Det var forudsætningen for, at fire voksne nogenlunde mageligt kunne være i Mini’en. Men det skabte også fremragende, kontante køreegenskaber.

I 1962 lancerede Morris så Mini Cooper udgaven, hvilket gav startskuddet til en bragende succes i motorsportsverdenen, hvor den lille mini-bil fræsede asfalten op på alverdens motorbaner. Ikke mindst i Rally-løb vandt Mini’en stor hæder. Bilen er kåret som den næstmest betydningsfulde bilkonstruktion i det 20. århundrede kun overgået af Ford T-modellen. I alt fem millioner Morris Mini’er blev produceret frem til 1999, hvor tyske BMW overtog produktionen. I 2001 rullede den første nydesignede Mini One ud fra den gamle fabrik i Cowley ved Oxford.

Alfa Romeo 8C 2900 B
ITALIENSK FØRKRIGS-SKØNHED: Alfa Romeo 8C 2900 B Lungo Spider skabte denne skønhed allerede i 1939. I 30-erne havde velstående bilister ikke de store valgmuligheder. Rolls Royce var dyr. Mercedes- Benz 540K og amerikanske Duesenberg var massive biler, der ikke passede til små snoede landeveje. Med Spiderens aftagelige tag gav det føreren en uimodståelig følelse af frihed. Der er 12 kendte eksemplarer tilbage, hvorfor det ikke kan undre, at auktionshuset Sotheby’s i 2016 kunne sælge bilen for ikke mindre end 130 millioner kroner. Foto: Getty Images