END OF SEASON - Spar op til 50% | Shop her
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
END OF SEASON - Spar op til 50% | Shop her
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage

Fransk stjerne

Han er noget så specielt som en fransk filmstjerne, der taler andre sprog end fransk. Faktisk taler han både engelsk, italiensk og portugisisk. Og kan til husbehov også tale russisk. Han har spillet rollen som forhærdet forbryder, politibetjent og ung utilpasset lømmel i de parisiske forstæder. Du har set ham i Ocean’s 11 og 13, De blodrøde floder og i agent thrilleren Jason Bourne. Navnet er Vincent Cassel. En fransk karakterskuespiller. Af Claus Vesterager Martinus - Foto: Getty Images
Vincent Cassel
Vincent Cassel, 53, er indbegrebet af en fransk actionskuespiller. Men hans repertoire er bredt: Han mestrer både actionfilm og de mere karakterfyldte roller.

Vincent Cassel

Han har et ulvesmil. Kan være farlig og urovækkende. Han kan både spille et manipulerende røvhul, kærlig far og øm elsker. Som få andre lever han sig ind i rollerne med passion og stor troværdighed. Selv om han måske ikke er decideret smuk, er han en flot mand. En skuespiller, der ganske enkelt er interessant, spændende og rummer en vis mystik. Vincent Cassel, 53, er slet og ret en fransk karakterskuespiller, der formår at spille den utilpassede forbryderiske lømmel Vinz i La Haine (Hadet, 1995) og den elegante baron François Toulour i Steven Soderberghs Ocean’s Twelve og Ocean’s Thirteen.

Som en af de få franske mandlige skuespillere – på stående fod er det kun Gérard Depardieu og Jean Reno, der toner frem på nethinden – er det lykkedes for Vincent Cassel at sparke døren ind til de store amerikanske filmproduktioner. Ikke mindst fordi han har et helt åbenbart sprogøre. Ud over fransk taler han faktisk både engelsk, italiensk og portugisisk. Og så kan han klare en hverdagssamtale på russisk.

Selvom han primært forbindes med thrillergenren – kriminal og spændingsfilm som Ocean’s Twelve, Ocean’s Thirteen, De blodrøde floder og Jason Bourne-filmen fra 2016 – har han også bredt karrieren ud, så han også kan findes på rollelisten på mindre og mere smalle film som Mon Roi (Min Konge, 2015), der handler om et tumultarisk forhold mellem Tony (spillet af Emmanuel Bercot) og Vincent Cassel i rollen som Georgio. Hun: Monogam og følsom af natur. Han: En karismatisk vildbasse. En forvokset drengerøv med bordfodbold i stuen.

Vincent Cassel
Vincent Cassel sammen med sin hustru Tina Kunakey. De bor i dag i Brasilien.

Som en fransk Mads Mikkelsen

Men det er thriller-genren krydret med mystik og mørke, der har været gennemgående i Cassels karriere. En genre han passer umanerligt godt til. Som filmredaktør på Dagbladet Information Christian Monggaard udtrykker det:

”Han har en interessant personlighed. Han er jo en flot mand. Ikke klassisk smuk, men han rummer mystik og vildskab. Han har karakter og kan både spille good guy og farlig forbryder. Han kan være plebejer og elegantier. Han kan håndtere de dramatiske roller såvel som de mere komiske. Men dét der for alvor gør ham interessant, er den usikkerhed, der opstår, når man ser på ham: Kan man nu også stole på ham?”

Vincent Cassel
HÆDER OG ÆRE - Vincent Cassel har gennem sin karriere været nomineret til adskillige filmpriser. Han har bla. vundet den franske César-pris for bedste mandlige hovedrolle i Public Enemy.

Et andet karaktertræk ved Vincent Cassel er hans fysiske fremtræden. ”Han har lidt ligesom Mads Mikkelsen en helt særlig gestik og en meget markant måde at bevæge sig på. Der er lidt rovdyr over ham,” siger Christian Monggaard.

Han fremhæver især to filmværker med Vincent Cassel i hovedrollen, nemlig Irréversible fra 2002 og Public Enemy I+II fra 2008. ”Især Irréversible er en stærk film, hvor Cassel gør det formidabelt. Filmen er mørk og dyster. Voldsom og brutal, men også tankevækkende og udfordrende.”

Filmens historie fortælles baglæns. Som en tilbagerulning af begivenhederne: Et hævntogt, hvor Cassel i rollen som Marcus sammen med en kammerat sønderbanker en mand, der har voldtaget hans kæreste. Næste scene viser en ni minutter lang brutal anal voldtægtsscene af kæresten. Derfra rulles handlingen yderligere baglæns og der åbnes for et persondrama og et liv, der endnu ikke ved, hvad der venter i fremtiden.

 

Vincent Cassel
EN SMUK MAND - Vincent Cassel bliver ofte beskrevet som en smuk mand. I hvert fald en mand med karakter – og et ulveagtigt smil.

Det er en af Vincent Cassels bedste film og præstationer. I begyndelsen af Irréversible er han en desperat mand på kanten, men fordi historien bevæger sig baglæns, ender han med at være en forelsket mand, som glæder sig til at skulle være far. Det er en spændende måde at fortælle på, og filmen handler ikke mindst om livets skrøbelighed, og hvor nemt det hele kan falde fra hinanden,” siger Christian Monggaard.

Filmen udløste en heftig debat i medierne, men Cassel opnåede stor anerkendelse for præstationen. En interessant fodnote er det i denne forbindelse, at Cassels kæreste i Irréversible blev spillet af Monica Bellucci: De to mødtes under indspilningen af The Apartment i 1996. De blev gift og har to døtre sammen. Men blev skilt igen i 2013.

César-prisen for Public Enemy No. 1

Christian Monggards anden Cassel-favorit er Public Enemy No.1 (filmen er i to dele, der begge havde premiere i 2008). Vincent Cassel spiller den nærmest mytologiske forbryder Jacques Mesrine, der blev skudt i Paris for 40 år siden. Mesrine havde gennem mere end 20 år drevet gæk med politiet i både Canada og hjemlandet Frankrig.

Vincent Cassel
SPØG PÅ DEN RØDE LØBER - Cassel og Viggo Mortensen i et ømt øjeblik ved premieren på A Dangerous Method i Venedig.

Han blev betragtet som samfundets fjende nummer ét. Ansvarlig for utallige bankrøverier, kidnapninger og mord. Politiets nedskydning af Jacques Mesrine skulle have været enden på historien. I stedet blev han en mytologisk figur, fortalte Vincent Cassel i interview med Christian Monggaard i forbindelse med filmens danske premiere.

Her beskriver Cassel Jacques Mesrine som en ”gangsterfigur. Han var en showman, opportunist og oprører. Han foretager sig ting, som gør, at man godt kan lide ham, og han gør helt utilgivelige ting, og man oplever ham som et forfærdeligt menneske.”

Vincent Cassel modtog den fornemme franske César-filmpris for bedste mandlige hovedrolle for sin fortolkning af Jacques Mesrine.

Skønheden og udyret

Thrillers og kriminalfilm har fyldt meget i Vincent Cassels karriere. Men han har også lagt stemme til en række animationsfilm – eksempelvis Robin Hood i Shrek, 2001, Ice Age, 2002 og 2015-udgaven af Antoine de Saint-Exupéry’s Den lille prins. Historiske film som Elizabeth, 1998, og 1999-filmen om Jeanne D’Arc er en anden vigtig del af hans Filmografi.

Men en af de helt store kassesuccesser i Frankrig var en fransk udgave af Skønheden og Udyret, hvor Vincent Cassel spiller overfor Léa Seydoux. På den internationale scene fik filmen – bortset fra i Japan, hvor den toppede hitlisterne – ikke megen rosende omtale. Men i hjemlandet gav den franske filmjournalister topkarakterer til Vincent Cassel, der fik roser for både at vise den hårde, kyniske side såvel som den bløde og ømme.

Seriøsitet og indlevelsesevne

Fra sin første optræden på film – den allerførste gang i en engelsksproget reklamefilm for Renault Clio – er han blevet fremhævet for sin seriøse tilgang og evne til at leve sig ind i rollen. Som da han på kort tid lærte sig at tale russisk, da han skulle spillen rolle som Kiril i filmen Eastern Promises, 2007. I øvrigt en film, der også havde danske Viggo Mortensen på rollelisten.

Men som Cassel selv har udtrykt det: ”Perfektion er ikke kun et spørgsmål om kontrol. Det handler også om at kunne give slip.”

På den private front har det også haft stor betydning. Cassel har i mange år haft en forkærlighed for Brasilien. Måske fordi han dyrker den brasilianske kampsport Capoeira. Men hans ønske om at flytte til Sydamerika førte til bruddet med Monica Bellucci.

Siden 2013 har han boet i Brasilien – først i byen Arpoador, siden i Rio de Janeiro. I 2018 blev han gift med den 31 år yngre franske fotomodel Tine Kunakey. De fik sidste år en lille datter, der fik navnet Amazonie.