END OF SEASON - Spar op til 50% | Shop her
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
END OF SEASON - Spar op til 50% | Shop her
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage

Hollywood's generte dansker

Hans meritliste tæller episke storfilm som ringenes Herre-trilogien, Eastern Promises, Captain Fantastic og senest Green Book. Kritikerne har stået i kø for at uddele roser og sammenlignet ham med de største hollywood-stjerner. Tre gange i karrieren er han blevet nomineret til en oscar for bedste mandlige hovedrolle. Og tre gange har det været lige ved og næsten for Viggo Mortensen, 61, der ofte beskrives som en bly og særdeles atypisk filmstjerne. Måske et resultat af hans delvist danske ophav? Af Claus Vesterager Martinus - Foto: Getty Images
Viggo Mortensen
Viggo Mortensen, 61, har haft en enestående karriere. Som navnet antyder har han danske aner – og er ofte i Danmark.

Viggo Mortensen

Der er filmstjerner som Brad Pitt: Mager og med et ansigt, der ser ud til at være mejslet ud af et klippestykke. Der er de åndelige arvtagere efter Jack Nicholson som Leonardo DiCaprio, der trods sin drengede Peter Pan-agtige attitude stadig virker som han har et sind, der måske mest af alt hører til i en anden og svunden tid. Og så er der Viggo Mortensen.

En filmstjerne med danske rødder – og som når han er bedst kan udfylde lærredet med en intensitet og et nærvær som få andre. Med et blink med øjet eller en løftet hage kan han projicere en sjælden set inderlighed op på de hvide lærreder. Hans ansigts geometri har en vis katteagtig fremtoning. Hjerteformet. Kindbenets skarpe linjer indrammer de isblå øjne.

Han har spillet alt fra en omrejsende sælger i A Walk on the Moon (1999) til den retfærdighedssøgende skovelskende liberitaner i Captain Fantastic (2016) og rollen som Sigmund Freud i A Dangerous Method (2011). Han spillet Command Master Chief John James Urgayle i G.I. Jane (1997). Han er ok med at optræde nøgen som i Easterns Promises (2007) – og så kan han slå ihjel med de bare hænder eller med en seksløber som i Western-thrilleren Appaloosa (2008).

Viggo Mortensen
Viggo Mortensens filmiske universer spænder fra fantasy-genren i Ringenes Herrer over spændingsfilm som G.I. Jane til Road Movies som Green Book.

Men modsat mange andre mandlige Hollywood- stjerner, hvis maskulinitet virker som lidt af en anakronisme i en tid, hvor kvinder ikke længere forventer at få benene fejet væk under sig, er Viggo Mortensens image ganske anderledes. I en New York Times artikel beskrives han som Hollywoods mest tiltrækkende mand. Simpelt hen fordi han er den mindst skræmmende mand i filmens verden. Han kan udvise styrke uden at virke aggressiv. Selv i hans mest voldelige scener virker det som om, han kun langsomt opbygger intensiteten. Og han handler først, når det virkelig er nødvendigt.

Kvinderollerne i de film han har indspillet drages til ham. Bare tænk på Ringenes Herretrilogien og Aragorns kærlighed til Arwen i Liv Tylers skikkelse. Ømhed og inderlighed. Det er tillige et image, som også følger ham uden for biografernes mørke. Han karakteriseres nemlig ofte som en bly, nærmest genert mand, der ikke rigtig ved, hvorfor han er her – eller med hvilken ret, han er det!

Viggo Mortensen
Viggo Mortensen beskrives ofte som en af Hollywoods mest tiltrækkende stjerner.

Sværdet og tilfældighederne

Hvor mange andre Hollywood-stjerners karriere starter allerede i ungdomsårene for så at modnes efterhånden, som de bliver ældre, skete Viggo Mortensens gennembrud først, da han var 40 år gammel. Faktisk var det lidt af en tilfældighed, der førte ham på sporet af de store filmroller.

Peter Jackson – instruktøren af den over ni timer lange Ringenes Herre-trilogi – havde i første omgang valgt den i Danmark forholdsvis ukendte irskfødte skuespiller Stuart Townsend til rollen som Aragorn. Uvist af hvilke årsager – men måske fordi Jackson følte, at der var behov for en lidt ældre skuespiller til at udfylde rollen – blev Viggo Mortensen fløjet til New Zealand efter at optagelserne var gået i gang.

Han havde på det tidspunkt aldrig arbejdet sammen med Peter Jackson – endsige læst Tolkiens mesterværk. Det var hans dengang 11-årige søn Henry, der læste Ringenes Herre og satte sig ind i det helt særlige univers, der har betaget en hel verden. Og ikke mindst overbeviste Viggo Mortensen til at sige ja tak til rollen som Aragorn.

Ikke alene lærte han at kæmpe med sværdet som det vigtigste våben. Hans sprogkundskaber – han taler flydende engelsk, spansk og dansk – betød, at manuskriptet blev skrevet om, så han kunne tale elver-sprog i flere scener end oprindeligt planlagt.

Successen åbnede dørene til nye storfilm. Instruktøren David Cronenberg fik ham med i to mesterværker: A History of Violence og Eastern Promises. I begge film spiller han sine roller med en værdighed og ro uanset hvilke filmiske farer, han står over for.