Gratis levering i DK ved køb over DKK 499*
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499*
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret

Rigtig mand – rigtig mad

Thomas Rode Andersen er en tilfreds mand. Han har lige søsat et spritnyt forretningskoncept med tegn til succes, han ser godt ud, han er veltrænet, og det er kun sølvstænkene ved tindingerne, der for alvor afslører, at 50-årsdagen nærmer sig. Øjnene er skarpe, og de mørke krøller på toppen signalerer drengerøv. Men så er der skoene. Eller rettere: manglen på sko. Thomas Rode går i fivefingers. De der sko, der ligner handsker, og som nogle ganske få mennesker sværger til. Så Kaufmann Journalen vil gerne vide: Hvem er Thomas Rode Andersen og hvorfor går han i fivefingers? AF VIBE NØRGAARD FOTO: MICHAEL ELLEHAMMER.
Thomas Rode
Thomas Rode, gentleman og iværksætter med virksomheden Rigtigmad.dk

Thomas Rode

Drevet af passion

Vi opsøger manden, der blev kendt som stjernekok på en af Københavns mest anerkendte restauranter og som kok i TV-programserien ”Til middag hos” og i DR2-serien om Danmarks øde øer, og som vi også kender som manden, der smed sukkeret væk og satte stenaldermad på menuen. Og vi lægger ud med den særprægede fodbeklædning.

Fivefingers

"Jeg går i fivefingers, fordi de gør mig godt. Simpelthen. Jeg synes, det er sjovt , når jeg møder kvinder, der spørger mig, hvorfor jeg går i sådan nogle sære sko, og så kigger jeg på deres fødder og ser, hvordan deres tæer er fuldstændig misdannede på grund af de højhælede sko, de går i, og som ofte har kostet tusindvis af kroner.” Da Thomas Rode blev gift med sin elskede Thilde, var han iført smoking og fivefingers. ”De var i kænguruskind."

Kærligheden driver ham

Hustruen, sommelieren Thilde Maarbjerg, er i det hele taget årsag til mangt og meget i Thomas Rodes liv. Da offentligheden i sin tid fik øjnene op for Thomas Rode Andersen, var det fordi han var stjernekok på restaurant Kong Hans, et af Københavns absolutte madtempler. I dag er han kendt, fordi han har forandret sit liv fuldstændig. Transformationen fra Michelinkok til stenaldermand er hovedtemaet i hans historie. Men hvorfor gjorde han det? ”Den vigtigste grund var min hustru. Da vi startede med at være sammen, kunne jeg mærke at hun ville mig, og jeg ville jo hende. Men hun var 13 år yngre end jeg, så jeg følte, at jeg var nødt til at gøre mig fortjent til så ung en kvinde. Jeg var nødt til at blive den bedste version af mig selv, så det gik missionen ud på. Og jeg synes, det er lykkedes.”

Der har været mange diskussioner om, hvorvidt Thomas Rodes palæodiæt, fokus på oprindelig føde, er sund eller ej, men det bekymrer ham ikke. Han er sikker i sin sag. ”Jeg undrer mig over, at så mange bruger så mange kræfter på at modbevise det. For mig giver det god mening, at et menneske lever, som vi altid har levet.” ”Vores krop er den samme, som den har været i 40.000 år, og vi har det samme behov som jæger-samlerne havde for at bevæge sig, for at spise. Den livsstil, vi har nu, er jo et udtryk for hele menneskehedens evolutionshistorie, hvor der måske er nogle ting, der i dag er praktiske eller hurtige, men det ændrer jo ikke ved vores oprindelige behov.”

Passioner

Thomas Rode er et passioneret menneske. Han elsker det ekstreme, og han drives af sine passioner. Kaufmann Journalen beder ham fortælle om de tre vigtigste drivkræfter. Her spiller hustruen Thilde stadig hovedrollen, sammen med hans to børn. Og så er Thomas Rode drevet af ønsket om at blive den bedste version af sig selv – af at leve livet, så det kan mærkes. Men hvad med maden? Er den passion så droppet? Svaret er, at selvom der i dag er andre, der rører i gryderne på Kong Hans, er selve passionen for mad stadig fuldt tilstede. Thomas Rode har netop skabt madklubben Rigtigmad. dk, hvor medlemmer formedelst et gebyr på 75 kr om måneden får adgang til nogle af Danmarks allerbedste råvarer. Han har brugt oceaner af tid og kræfter på at finde lige netop det kød, der er allerbedst, og det gælder både smag, bæredygtighed og naturlighed. Thomas Rode er kompromisløs i sine kvalitetskrav, her er ingen adgang for unatur og ikke-økologi. ”Jeg tror på, at rigtig mad er 100 procent naturligt og skabt af mennesker, der mener, at vi skal se tilbage i tiden for at kunne definere fremtidens fødevarer. Mad skal styrke helbredet, ikke svække det, siger han.” ”Vi har valgt at starte med det, der er sværest at finde i dag, nemlig fisk, fjerkræ og kød, som man kan spise med god samvittighed, både over for miljøet, dyrene og én selv.”

Thomas Rode
Thomas Rodes tatoveringer er lavet af en kunstner, der tager udgangspunkt i kroppens konturer.

Så sortfodsgrisene, okserne og de skånske kyllinger går ude i naturen, inden de havner på medlemmernes middagsborde, og jomfruhummerne fanges i tejner. ”Det er enkelt, og der er intet helligt over det, forsikrer Thomas Rode. Det er bare ordentlig mad, der smager intet mindre end fremragende.” ”Så ja, min passion for mad er stadig 100 procent intakt. Jeg har bare flyttet mit fokus et andet sted hen. Jeg interesserer mig ikke længere så meget for, hvordan det ligger på tallerkenen, eller om jeg har den samme tallerken som de har på Geranium. Nydelse er stadig meget vigtigt for mig, og jeg synes, det er fantastisk, at Thilde og jeg, der har spist så meget mad, og drukket så meget vin og haft så mange restaurantoplevelser, kan have så meget nydelse af at sidde derhjemme i sommerhuset foran ilden om aftenen med en portion græskarsuppe med sprøde bacontern. Det ikke bare smager godt, jeg nyder også tanken om, at græskarret har vokset ude i haven, og baconet kommer fra en gris, som jeg ved har haft et godt liv. Og så interesserer det mig, at maden er det rette brændstof til at gøre mig til den bedste version af mig selv, og at det kommer til at smage så godt som muligt.”

Og den tredje?

”En tredje vigtig passion er at motivere og inspirere. Det er nok det, der driver mig allermest. Man kan godt virke lidt navlepillende og narcissistisk, når man smækker sig selv op på Instagram med bar røv, men i virkeligheden går det ud på at inspirere andre. Og jeg får meget respons på det. Det er ubeskriveligt meget værd, når nogen skriver ”Tusind tak for inspirationen. Tak fordi jeg har tabt 30 kg og synes, jeg har fået livet tilbage.” Det bliver man jo utroligt glad for. Meget mere glad end for en, der skriver, hvor har du en lækker krop.” Men arbejder du ikke på at få en lækker krop? ”Jeg træner ikke, for at noget på min krop skal komme til at se ud på en bestemt måde. Jeg tænker for eksempel ikke, at i dag skal jeg træne overarme. Jeg gør noget andet.”

Thomas Rode

Crossfit

Thomas Rode dyrker crossfit og funktionel træning ”Jeg elsker variationen. Du aner aldrig, hvad der sker, fordi det er så alsidigt, Og så er det funktionelt, ikke bare fysisk, men også mentalt. Hvis man skal gøre det, er man nødt til at fokusere og gøre det ordentligt, ellers fungerer det ikke, og man får måske oven i købet en skade. Jeg kan også godt lide, at det ikke nødvendigvis handler om at konkurrere med andre, men også om at træne sammen med andre, der har de samme udfordringer som en selv. Jeg er vild med at træne som et hold og prøve at opfylde de forventninger, holdet har til mig, og mine egen forventninger til hvad jeg kan byde ind med for holdet. Men jeg konkurrerer egentlig kun med mig selv. Og jeg presser mig selv. For mig betyder det meget at gøre det bedst muligt, om jeg så kommer til at brække mig af anstrengelse.”

Macho

Du er en machomand? ”Maskulinitet er ikke noget jeg tilstræber, men når jeg ligger ude i vandet ved Amager Strand 3. juledag sammen med en kammerat, så kigger jeg ind mod land, og så tænker jeg på, at der inde bag lysene i de små lejligheder ligger mænd, der ikke skal noget. De skal ikke bekæmpe farer eller fjendtlige stammer, der vil røve deres koner. De skal ikke engang skaffe føden, for det tager konen sig af. De skal heller ikke opdrage deres børn, for det gør staten. De ligger bare der og er pæreformede og rullet ind i et tæppe og gnasker matadormix i sig, mens de følger andres spændende liv på en skærm. Det er så lidt maskulint som det kan være. Imens ligger jeg der i vandet og mærker livet. Det er måske lidt koldt og det blæser lidt, men jeg har det jo meget godt, jeg er sammen med en kammerat og vi holder en pause, og så svømmer vi videre. Hvis det er at være maskulin, ja, så er jeg maskulin.” Thomas Rodes hustru Thilde træner imidlertid også, så vi vil gerne vide, hvor det stiller ham og al hans maskulinitet. ”Indrømmet, hun er ikke specielt sårbar, men derfor kan jeg godt lide at bilde mig ind at hun har brug for, at jeg passer på hende. Jeg kan lide at åbne døren for hende, trække hendes stol ud og den slags. Hun giver mig lyst til at gøre alle de ting. Det er sådan jeg respekterer min hustru – og det ser jeg også som en form for maskulinitet.”

Alder

Der er 13 år mellem Thomas Rode og Thilde Maarbjerg, og det er han meget bevidst om. ”Jeg bliver 50 næste år, det har jeg det megastramt med, og jeg kan sagtens blive rørstrømsk over, at jeg har under halvdelen af mit liv tilbage. Men jeg er glad for at have en smuk ung muse, som holder mig ung, Og så kommer jeg aldrig til at slippe træningen, og jeg vil altid spise ordentligt. De to ting øger testosteronniveauet og niveauet af væksthormoner. Når man ser VM i crossfit, så er der mestre på både +60 og +70, hvor man slet ikke kan se på deres kroppe, at de har den alder. Det er ikke mænd, der kunne finde på at gå på skønhedssalon, og alligevel har de stort set ingen rynker. De spiser bare rigtigt og træner hårdt, så det har jeg også tænkt mig at blive ved med.” I dag er Thomas Rode ikke kun hård ved sig selv. Han har lukket både gin og tonic ind i sit liv igen. OG is.

Bilen

Thomas Rode elsker at træne, men han elsker også at køre bil. Men hvilken bil passer til Thomas Rode? ”Det gør for eksempel Thildes og mine tidligere BMW 330’ere. Men jeg er kommet til at holde af den bil vi kører i pt, en Audi Q5 S-Line. Det passer mig godt, at den er stor. Jeg kører 40-50.000 kilometer om året, og det er en rar bil at rejse i. Du kan godt kalde mig køretøjsseksuel. Jeg er vild med biler med mange hestekræfter, men du kommer ikke til at se mig i en Range Rover. Man kan ikke både ville redde verden og så køre i sådan en benzinsluger, og jeg udelukker ikke, at jeg en dag kører i en hybridbil eller en elbil. Så må jeg bare sætte noget musik på, så jeg ikke mærker savnet efter en lækker motorlyd.”

Stilen

Spørger man til yndlingstøj, kommer svaret hurtigt: ”Så lidt tøj som muligt.” Så er der også mulighed for at flashe de mange tatoveringer, der pryder hans krop. ”Jeg har dem ikke for at flashe dem eller provokere med dem. Faktisk er de anbragt sådan, at jeg let kan skjule dem med en skjorte med lange ærmer og et bar lange bukser. Jeg har intet behov for en drage på halsen.”

Til gengæld er det ikke bare tilfældige tusser

”Jeg tror måske, jeg startede med at have nogle meget grimme nogle. Men da jeg blev 30, mødte jeg en kunstner, der kunne noget særligt. Han tager udgangspunkt i din krops konturer og alle dens buler og bumser. Det er vigtigt for mig, at min krops tatoveringer ikke følger en trend. De skal kunne holde min tid ud, og jeg synes, de er pæn del af mig.”

Kilimanjaro i Fivefingers

Som han nærmer sig 50, er Thomas Rode begyndt at gå med almindelige sko også, men kun når situationen kræver det. ”Det er svært at vænne sig til, men det er vigtigt for mig ikke at gøre mit fodtøj til et statement, og derfor tager jeg ind i mellem et par sko på, hvor det er mere passende. Men jeg skal bestige Kilimanjaro med Climb for Charity og Børneulykkesfonden meget snart, og det har jeg tænkt mig at gøre i fivefingers. Det er ikke for at lave et statement, men fordi jeg tror, man kommer bedst op af et bjerg, når man har dem på. Og så har jeg nogle støvler med til den sidste etape, hvor mine fivefingers måske kommer til kort.”

Blå bog

Født 1968 i Sønderjylland.
Stifter af madklubben rigtigmad.dk.
Indehaver (sammen med Thilde Maarbjerg) af firmaet Rode & Maarbjerg, der driver foredragsvirksomhed, skriver bøger og meget mere.
Direktør og køkkenchef på restaurant Kong Hans i næsten 18 år.
Forfatter til bøger om funktionel træning og stenalderkost “Functional lifestyle mentor” på Kurhotel Skodsborg nord for København.
Medvirket i talrige tv-programmer.
Gift med Thilde Maarbjerg, sommelier.
Far til børnene Chili og Frej fra et tidligere ægteskab.