Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret

Schwarzenegger & Søn

Forbillede og mentor. Patrick Schwarzenegger, 26, er ikke just sin fars spitting image. Men han træder alligevel gerne i sin fars fodspor og jagter en karriere som skuespiller. Og efter en række mindre roller toppede han rollelisten sammen med Bella Thorne i filmen Midnight Sun. En film som hans stolte far påstår, han har set ikke mindre end tre gange. Dét tæller. Især når ens far har været på rollelisten i mere end 50 film de sidste fem årtier og hedder Arnold til fornavn. Af Claus Vesterager Martinus.
Arnold Schwarzenegger Patrick Schwarzenegger
Som far således også sønnen. Patrick Schwarzenegger drømte – som sin far – om blive en succesfuld forretningsmand. Nu søger han succesen i filmens verden. Foto: Getty Images

Mange har lidt nedladende kaldt ham den talende muskel. Én ting er i hvert fald sikkert: Arnold Schwarzenegger har aldrig fået en filmrolle, fordi han var i stand til at levere en dybtfølt dialog – endsige monolog – på et formfuldendt engelsk. Ordene næsten stødes ud af munden. Næsten gutturalt. Uden nogen synderlig variation i hverken toneleje eller sprogmelodi.

Selv om Arnold Schwarzenegger havde haft nogle kassesuccesser, blandt andet Conan Barbaren i 1982, var det nok hans held, at han blev casted som robot til Terminator-filmene. Den mildest talt neddæmpede, maskinelle dialog i filmene passer perfekt til Arnold Schwarzenegger.

For ingen kan være i tvivl om, at hans modersmål er tysk. Og åbenbart var det lidt af et problem i hans debutfilm for 50 år siden (Hercules, 1969). I hvert fald valgte instruktøren at lade en amerikansk skuespiller indtale hans replikker. For at gøre ondt værre blev Schwarzenegger ovenikøbet omdøbt til Arnold Strong på rollelisten!

Men succes avler succes. Og nu er hans 26-årige søn Patrick trådt i faderens fodspor. Selv om Patrick på ingen måde ligner sin muskelsvulmende far i sin fysiske fremtoning, er der på mange andre måder ligheder mellem de to, bl.a. kærligheden til fitness-salen. Men Patrick har som så mange andre filmstjerners børn haft lidt svært ved at vokse ud af forældrenes skygge.

Første gang Patrick Schwarzenegger stod øverst på rollelisten i filmen Midnight Sun fra 2018, blev hans præstation ikke værdsat efter fortjeneste. En anmelder skrev, at han var ’fanget’ inde i sit kasseformede hoved, som et spejlbillede af både Schwarzenegger og John F. Kennedy (hans mor er den tidligere amerikanske præsidents niece). En skuespiller, der kæmper med, på en troværdig måde, at sige svære sætninger som ’yes’, ’nice to meet you’ og ’would you like more gravy’. Nu var Midnight Sun end ikke i nærheden af en Oscar-norminering, men ikke desto mindre udtalte Arnold Schwarzenegger, som den loyale far han er, for nylig i et interview med GQ Magazine:

”Oh, it’s wild! Jeg har set den tre gange. Jeg synes, den gør indtryk. Han gør det godt, og jeg er stolt af ham. Han har arbejdet hårdt og målrettet på at opnå succes. Det gør mig stolt,” fortæller Arnold Schwarzenegger.

Selv siger Patrick Schwarzenegger, at der er tale om en investering i fremtiden. ”Jeg har uden held lagt billet ind på hundredvis af roller. Det er lige som en investering i aktier, der ikke har givet det ønskede afkast. Men det hjælper dig til at blive bedre – og ikke mindst til at blive et bedre menneske,” siger Patrick Schwarzenegger, der i år også haft premiere på gyserfilmen Daniel Isn’t Real.

Arnold Schwarzenegger film
TERMINATOR 1984 | EN RUSSER RYDDER OP I CHICAGO 1988 | TVILLINGER 1988 | JUNIOR 1994 | MISSION JULEGAVE 1996 | BATMAN & ROBIN 1997 | TERMINATOR: DARK FATE 2019

Tre karriereveje

Arnold Schwarzenegger kom til USA i slutningen af 1960-erne. Født og opvokset i landsbyen Thal lidt uden for Graz i det sydøstlige Østrig, kastede sig han allerede som teenager over bodybuilding. Vandt allerede i ungdomsårene en del titler, inden han i 1969 blev hædret med titlen Mr. Universe (for amatører). I 1970 blev han kåret som Mr. Olympia i en professionel konkurrence. En titel han vandt syv gange frem til 1980.

Drømmen om et liv i USA var i og for sig ikke en drøm om at blive skuespiller. I første omgang var det forretningslivet, der trak. Gerne som en forlængelse af hans bodybuilder- karriere. Men det var podiet og scenen, der trak. Sidenhen blev det politikken, der kom til at fylde, da Schwarzenegger i 2003 blev valgt som guvernør i Californien.

Arnold Schwarzenegger Patrick Schwarzenegger
Arnold Schwarzenegger har fra sønnen Patrick var ganske ung introduceret ham til filmens glamourøse verden. Foto: Getty Images

Også Patrick Schwarzenegger har haft drømmen om at skabe sin egen succes i forretningsverdenen. Hans far fortæller: ”Jeg blev så stolt en dag, jeg svingede bilen ind på Sunset Boulevard og lagde mærke til et par drenge, der havde sat en limonade-bod op i vejkanten. Det var Patrick og hans bror Christopher. De passede alle op på vejen. De vidste præcist, hvad de ville have at drikke. Og de fik solgt deres limonade,” fortæller Arnold Schwarzenegger og forsætter:

”Jeg lavede noget lignende som barn i Østrig: Købte en is for 10 schilling og solgte den videre nede ved søen for 20. Om aftenen havde jeg 200 schilling. Jeg har altid forsøgt at lære Patrick og hans søskende sparsommelighed. De hadede mig for det. Men det virkede.”

Patrick Schwarzenegger husker også episoden: ”Vi tjente 53 dollars. Og far og jeg gik ned til Fargo Bank og åbnede min første bankkonto. Det var virkelig cool.” Hans far erindrer sig et projekt i forbindelse med en Fitness-messe i Californien. Et tredages event, hvor han foreslog Patrick, at de skulle leje en stand og sælge ud af fitness-tøj, billeder og autografer.

”Det var en stor succes. Patrick og Christopher (bror, red.) solgte for 70.000 dollars. De kunne beholde 10 pct. – og så donere resten til et godt projekt!” fortæller Schwarzenegger.

Patrick Schwarzenegger – der i øvrigt har taget et bifag i Cinematic Arts fra University of Southern California – erindrer også, at hans far forfulgte dem rundt i huset, hvis de havde glemt at slukke lyset i deres værelser. Og han har stadig ikke opgivet tanken om et liv i forretningsverdenen.

”Jeg tror ikke, at jeg hele livet skal være skuespiller. Min far har gennem livet haft tre helt forskellige karriereveje: Bodybuilding, skuespil og politik. Jeg mener: Hvorfor ikke være lige som Mark Wahlberg eller George Clooney og kombinere skuespillet med dét at være forretningsmand. Hvem ved? Om ti år interesserer jeg mig måske for noget non-profit arbejde, mode eller noget helt tredje.”

”Hvis du følger dét, du elsker og dét, du brænder for, vil du få succes. Det har jeg lært af far. Og hans mange taler om at få en universitetsgrad! Men vigtigst: Selv om noget er svært, betyder det ikke, at du ikke skal prøve.”

Tæt far-søn forhold

Der er ikke megen tvivl om det tætte forhold, der eksisterer mellem Arnold Schwarzenegger og hans ældste søn. Selv om mange givetvis har et billede af Hollywood movie-stars eksorbitante livsstil, hvor børnene overlades til barnepiger og dyre privatskoler, har Patrick og hans søskende åbenbart haft en far, der har været til stede. Også når det gjaldt de små ting.

”Det er lidt en historie om tillid. Men jeg er lykkelig for, at Patrick selv som lille kom til mig og bad mig om at klippe hans hår! Selv da han som voksen gik til en professionel frisør, kom han tilbage og sagde, at det ikke var godt,” fortæller Arnold Schwarzenegger.

Og Patrick Schwarzenegger forlader sig stadig på sin fars færdigheder med frisørsaksen. ”Da jeg for et par år siden spillede med i National Geographics mini-serie The Long Road Home skulle jeg have en mere militæragtig frisure. Så en uge inden optagelserne startede var jeg hjemme hos far, så kan kunne barbere mit hår af.”

Men ifølge Arnold Schwarzenegger ikke så kort, at stylisten på film-holdet ikke havde noget at lave. ”Men Patrick er den af os, der har forstand på mode og skønhedsprodukter. Han er også til massage og professionel neglepleje,” griner Arnold Schwarzenegger og mener, at det er et træk, han må have fra sin mor.

Det er også det tætte far-sønforhold, der har været afgørende for Patrick Schwarzeneggers karrierevalg. Først i forretningsverdenen og siden på det hvide lærred. For nogle af hans bedste barndomsminder er fra de år, hvor Arnold havde sin søn med til de forskellige filmoptagelser.

”Vi rejste også meget – især står juleferierne, hvor vi stod på ski om dagen og talte om business-muligheder om aftenen stærkt i hukommelsen,” fortæller han.