Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret

Der venter en lang økonomisk optur efter krisen

Martin Thorborg er blandt Danmarks mest kendte iværksættere med en hitliste, der blandt andet tækker Jubii og ikke mindst Dinero, hvor han i dag er administrerende direktør. Han er også investor, foredragsholder samt forfatter. Senest er bogen om ledelse: ’Fra led til leder’ udkommet. The Journal har bedt Martin Thorborg vurdere effekten af coronakrisen. Hvordan vil det ramme det danske iværksættermiljø samt bedt om et kig i krystalkuglen med et bud på tiden ’på den anden side’. Og det lysner derude ifølge Martin Thorborg. Af Søren Sorgenfri.
Martin Thorborg

Før krisen så vi et iværksættermiljø der var stærkt og med godt gange i nye initiativer indenfor forskellige brancher. Der var lidt nedgang i forhold til antallet af nye virksomheder og adgangen til kapital indenfor blandt andet Tech-industrien, som Dinero er en del af, men helt overordnet så landskabet godt ud. Man sad med en god mavefornemmelse og kurs mod et godt sted.

Så kom krisen og ramte os alle ud af det blå og sendte samfund og erhvervsliv i katastrofetilstand. Der er ingen tvivl om, at regeringen har gjort det, som de mener de kunne, og mange af dem der bliver tabt, er de iværksættere uden omsætning. De står i en vanskelig situation. Når man lige er startet op, ingen indtægt og ikke rigtigt har noget at lægge frem, så er det en skidt situation. Dem og så vækstiværksætterne er ikke blevet tilgodeset, og de er blevet hårdt ramt, men det er vanskeligt at komme igennem sådan en katastrofe, som vi jo må sige corona er. uden ofre, og at nogen går ned. Det er svært at holde alle i live.

Martin Thorborg

Kunne der så være gjort mere?

Det jeg synes, man kan kritisere er, at hjælpepakkerne er kommet meget sent på grund af unødvendigt bureaukrati og kapacitetsmangel, og det betyder, at man af dem, der var tiltænkt hjælp har fået den for sent ganske enkelt. Det har kostet, og man burde have rykket hurtigere. Der er ganske enkelt blevet tabt iværksættere på den konto.

Hvordan kommer det danske iværksættermiljø så videre efter krisen er jo det store spørgsmål. Det letteste svar er at sige kapital ganske enkelt, men vi skal huske på, at mange store virksomheder historisk set har blomstret efter kriser. Det er værd at huske på nu frem mod den tid, vi kigger ind i og de virksomheder som for det første naturligvis har holdt sig i live og i krisetiden har gjort hjemmearbejdet og lagt grundstenene ordentlig til vækst de vil stå utroligt gunstigt.

Martin Thorborg

Vi har verdenshistorisk set, at efter første og anden verdenskrig og finanskriserne omkring årtusindeskiftet og igen i 2008 så har der efterfølgende været en enorm opblomstring. Det kan komme de iværksættere som har klaret sig igennem krisen til gode; det har vi set tidligere hvor erhvervslivet har brug for, der skal ske noget og få gang i hjulene, og det kan medvirke til, at iværksættere kommer til at surfe på en god og varm bølge de næste mange år.

Ser vi fra på finanskrisen i 2008, så blev den efterfulgt af en lang bølge der rejste sig allerede i 2010 og varede frem til 2020 altså gode ti år, hvor der blev tjent ufatteligt mange penge. Mit bedste bud er, at økonomien allerede kan være i omdrejninger igen i slutningen af 20 og senest i løbet af 2021. Så vil vi få fem, seks op til otte år med god økonomi og stærk vind i sejlene. Jeg har selv investeret i virksomheder, der under krisen måtte passe enormt meget på pengene for at være klar til opturen der kommer, og så venter der op til syv-otte år med spændende tider og stærk økonomi. Så vi ligger og venter på det begynder at buldre og så kæmpe fremgang i det tidsspænd.

Martin Thorborg

Jeg tror ikke på der kommer de store ændringer i samfundet frem over. De ting som vi kommer til at tage med os fremover, er måden at arbejde på. Vi har ganske enkelt indset, at vi ikke behøver rejse ud på forretningsrejser for at tale sammen og lave aftaler. Vi vil stadig rejse ud, men jeg er ret sikker på hele forretningsrejsesegmentet vil ændre sig, og man i stedet vil bruge de online redskaber, der har vist sig enormt nyttige under krisen. Det vil man tage til sig, og det betyder, at flybranchen vil gå en rigtig hård tid i møde. Man vil ikke sætte sig ind i et fly for en forretningsrejse, fordi det kan klares online. Man behøver heller ikke være den store spåmand for at sige arbejdslivet også vil ændre sig i den forstand, at vi har fået øjnene op for at arbejde hjemmefra og de plusser, det medfører i arbejdslivet.

Med andre ord vil vores arbejdsliv ikke længere være det samme. Vi vil stadig rejse ud, men for at opleve, og det vil der blive råd til, for fremtiden på den anden side ser lys ud. Det har historien lært os.