Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret

Amerikas australske sweetheart

Tag ikke fejl af de lysende blå øjne, de blonde lokker og det brede smil. Nok er Margot Robbie indbegrebet af naboens underskønne og over-attraktive datter, når hun pryder alverdens magasinforsider, men den australske skuespillerinde er også en handlekraftig ung kvinde, og når den kontroversielle historie om skøjteprinsessen Tonya Harding udfoldes på det hvide lærred, er det med Margot Robbie som både producer og hovedrolleindehaver. AF NANA NØRGAARD FOTO: GETTY IMAGES & RITZAU.
Margot Robbie

Margot Robbie

Fra soap til Scorsese

Margot Robbie er født og opvokset i den søvnige by Dalby i “the land down under”. Med kænguruer hoppende rundt i baghaven, hvislende slanger på køkkengulvet og adresse helt derude, hvor kragerne for længst er vendt, var drømmen om en karriere som skuespiller i Hollywood uden for rækkevidde og i den unge Margot Robbies hoved forbeholdt folk født i nærheden af Sunset Boulevard. For Robbie var skuespillet længe blot en leg, og hun medvirkede i så mange skolekomedier som muligt, men med en rolle i en lokal filmskolefilm fik hun mod og blod på tanden, og straks efter at have tilbragt et par uger på det semiprofessionelle filmset, var den 16-årige Margot Robbie på vej mod Melbourne for at prøve kræfter med livet som skuespiller.

Hun fik hurtigt en agent og et par mindre roller i film og reklamer, og i børneprogrammet The Elephant Princess spillede Robbie overfor den dengang ukendte Liam Hemsworth (Hunger Games, Independence Day). Da hun fik rollen som Donna Freedman i Australiens vel nok største sæbeopera, den verdensberømte Neighbours, var der ingen vej tilbage. Men da Neighbours producere ville forlænge Robbies kontrakt, takkede hun pænt nej, for nu gjaldt det USA.

Robbie lagde 13.000 km bag sig med kurs mod Hollywoods blændende spotlights og landede kort efter rollen som stewardessen Laura Cameron i serien Pan Am, et periode- drama der red på bølgen af den succes, man havde oplevet med den populære og stilsikre serie Mad Men. Pan Am fandt dog ikke på samme måde vej til seernes hjerter og blev droppet efter blot en sæson, men da var Robbie allerede videre mod nye projekter og fik blandt andet ros for rollen i det romantiske drama About Time.

Det store gennembrud kom i 2013 med rollen som Leonardo DiCaprios unge, velhavende og smukke kone, Naomi Lapaglia i den Oscar-nominerede og Golden Globe- vindende The Wolf of Wall Street, instrueret af ingen ringere end Martin Scorsese.

To do all your own stunts, you have to be so strong - Margot Robbie

Margot Robbie
Smukke Margot Robbie, aktuel i filmen “I,Tonya“, på den røde løber.

Rolleskift

I The Wolf of Wall Street beviste Margot Robbie, at hun som skuespiller rummer og udtrykker alvor, komik og elegance, og hun blev efterfølgende tilbudt roller i bl.a The Legend of Tarzan (2016), hvor hun spiller Jane, og i Suicide Squad (2016), hvor hun giver den som Jokerens psykopatiske kæreste Harley Quinn med rottehaler og baseball-bat. Men pladsen foran kameraet var stadig ikke nok for den ambitiøse australier, der fik lyst til at påvirke industrien fra den anden side af kameraet, og hun skiftede starletstolen ud med producerstolen og etablerede i 2014 produktionsselskabet Lucky Chap Entertainment, i selskab med sin mand, Tom Ackerley.

Margot Robbie
Australske Margot Robbie er blevet America’s sweetheart.

Hvor mange andre par i filmbranchen gør meget for ikke at tage arbejdet med hjem i privaten, er Robbie og gemalen ikke bange for at være et par både i hjemmet og på kontoret. Et af de første projekter, Lucky Chap Entertainment kastede sig over, var filmatiseringen af sportsverdenens vel nok største skandale.

Skandale på skøjter

Margot Robbie havde knap smidt bleen, da hele verden rettede blikket mod Tonya Harding, skøjteprinsessen, som blev den udskældte og forhadte hovedperson i en af sportsverdenens mest kontroversielle sager, da hendes ægtemand, Jeff Gillooly, bestilte et overfald på Hardings rival, den smukke favorit Nancy Kerrigan, kort før Olympiaden i 1994. Folk var hurtige til at dømme Tonya Harding, som blev forvist fra alle skøjtekonkurrencer, og atleten så pludselig sin drøm og sit liv ligge i ruiner.

Margot Robbie
Margot Robbie sammen med instruktøren Martin Scorsese.

Filmen I, Tonya tager udgangspunkt i historien om arbejderklassepigens kamp for at blive en del af skøjteverdenens hårde elite, frem for udelukkende at fokusere på den berømte skandale, og på den måde får man de snart 25 år gamle hændelser præsenteret fra en ny vinkel. Robbie har udtalt, at hun i arbejdet med rollen har levet sig ind i Tonya Hardings karakter og set hændelserne fra atletens synspunkt, og at sympatien for Harding på samme tid er vokset. Disse udtalelser er diverse medier lykkedes med at blæse op og fordreje, så historien lød, at Margot Robbie var overbevist om skøjteløberens uskyld.

Men det er også det tætteste, vi kommer en “skandale” i Margot Robbies 10 år lange karriere, der lader til blot for alvor at være begyndt.

Margot Robbie
Margot Robbie i selskab med brasilianske Rodrigo Santoro.

Genkendelig og eksotisk

Hvor mange kæmper i årevis for at få en fod indenfor som skuespiller i den barske filmindustri, og de fleste må smide håndklædet i ringen og opgive drømmen om berømmelse, lader det til at have været noget nær piece of cake for Margot Robbie, der på imponerende kort tid har opnået langt mere end de fleste. En af skuespillerindens forcer, udover det åbenlyse talent foran kameraet, er at hun vækker noget velkendt i især det amerikanske publikum, og på samme tid er der noget eksotisk over hendes væsen.

Australieren kan som type snildt gå for at være America's sweetheart, og når kameraerne ruller, skifter hun yderst overbevisende den australske klang ud med amerikanske dialekter. Snart kan man opleve skuespillerinden undergå en voldsom transformation og påtage sig en ny dialekt, når hun folder sig ud som Dronning Elizabeth d. 1 i filmen Mary Queen of Scots, der rammer biograferne senere på året.

Margot Robbie
Margot Robbie og Leonardo DiCaprio i Wolf on Wall Street.