END OF SEASON - Spar op til 50% | Shop her
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
END OF SEASON - Spar op til 50% | Shop her
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage

Jesper Westmark | 30 DAGE I VILDMARKEN

AF CLAUS VESTERAGER MARTINUS FOTO: DANMARKS RADIO
Jesper Westmark
50-årige Jesper Westmark deltog i DR's Alene i Vildmarken. I 30 dage levede han i total isolation i den norske vildmark.

Der er et før og et efter. Det har Jesper Westmark måttet sande en del gange i sit 50-årige liv. Og der kommer sikkert flere. Senest er det 30 dage i den norske vildmark i reality-showet Alene i vildmarken, der repræsenterer et klart før og efter. Denne gang bestod før af en utvetydig opfordring fra hans søn Sylvester, der mente, at hans far var en oplagt kandidat til at tage del i DR-serien ved søen Salsvatnet 250 kilometer nord for Trondheim. Og denne gang bestod ”efter” af et billede, hvor en ’vildmand’ med langt hår og filtret skæg løfter hatten og bukker ydmygt for den natur, der efter 30 dage havde pumpet de sidste kræfter ud af ham.

”Jeg var bare helt færdig. En tur til toppen af fjeldet efter 28 dage med fisk og bær som eneste føde tog de sidste kræfter. Jeg led af salt- og mineralmangel. Jeg kunne ikke mere. Og så savnede jeg også min søn helt fantastisk meget.”

Det fik ham til at trykke på radiosenderens knap og bede om at blive hentet, så han kunne rejse hjem igen. En måned før de to sidste deltagere. Men isolering fra omverdenen var ikke dét, der i denne omgang betød succes eller fiasko. ”Det spillede afgjort en rolle. Men det var en del af eksperimentet: Hvordan ville jeg tackle dét at være væk fra familien i så lang tid? Hvordan ville det være ikke at være omgivet af den støj og uro, som vi normalt omgiver os med i byens trængsel og larm? Der er så meget støj, når vi er tæt på andre mennesker. Også selv når der ikke bliver sagt noget. Der er hele tiden noget, som vi registrerer og forholder os til,” fortæller Jesper Westmark.

Derfor var han også noget overrasket over, hvor stor en betydning det havde igen at været omgivet af mennesker. ”Da jeg var blevet hentet og sejlet hen til dét sted, hvor produktionsteamet havde lejr, var min første kommentar: ’Hold kæft, hvor I larmer!’ De sagde ikke ét ord. Men efter 30 dage i isolation var dét at være i samme rum med andre en overvældende oplevelse.”

Alligevel er det måske lige netop dét, der er Jesper Westmarks styrke. At være tæt på sit indre. At have blik for en sund form for indadvendthed, der giver både indsigt og mod til at forfølge nogle ideer og udfordringer, som man måske ellers ville bortvælge. ”Det at bo i byen. Det at leve sit liv i en forudsigelig trummerum med skole, arbejde, familie og trygge hobbies er måske det mest bedøvende, vi som mennesker kan opleve.”

Han er ikke specielt hellig. Men det er nok et resultat af mere end 20 års daglig meditation. Og en søgen efter de spring i livet, der giver både udfordring og nye muligheder. ”Jeg bor både i byen og i ødemarken. Når jeg er i København, er det vigtigt for mig at holde mig til nogle faste rutiner for at føle mig som en del af naturen. Jeg helårsbader og bruger hver dag én time i saunaen. Når jeg er på min ødegård i Sverige, handler det for det første om at afholde meditationskurser og lede mine kursister ind på en vej, hvor også de kan bruge meditation til at tage kontrol over deres liv.”

Jesper Westmark
"DA JEG NÆSTEN DEHYDRERET AF MANGEL PÅ VAND ENDELIG STOD OP OG SÅ MIG SELV I SPEJLET, VAR DET MED EN ERKENDELSE AF, AT SÅDAN KUNNE JEG BARE IKKE LEVE MIT LIV.”

Klarsynet er magisk

Hvis ordet meditation får én til at tænke røgelse, sagte uforståelige mumlerier og sære asiatiske ritualer, så er det ret langt fra Jesper Westmarks opfattelse af, hvad meditation er.

”Der er nogle af dem, der dyrker yoga, der hævder, at meditation handler om at tømme sindet for tanker. At opnå en eller anden form for tomrum. Men intet kan være mere forkert. Det er en form for ego-spiritualisme. Nej, det handler om at være i kontakt med dig selv. Om at være sig selv. Gennem meditation kan man nedbryde negative eller traumatiske rutiner. Opleve magien ved at bruge klarsynet til at bevæge sig videre i livet med ny indsigt og nye kræfter.”

Og det handler bestemt ikke om at leve et asketisk liv på linsegrød og urtete. Det kan være meget godt. ”Men vi lever et – for os – ganske normalt liv med internet, opvaskemaskine og fjernsyn. Faktisk har jeg jo siddet heroppe i Sverige hele foråret og fulgt med i Corona-nyhederne i TV for at finde ud af, hvornår vi måtte komme tilbage til Danmark. Men det var også en dejlig tid, hvor min søn kunne være hos mig hele tiden. En tid, hvor vi også kunne komme tæt på hinanden. Og så går jeg jo på jagt. Går meget op i selv at tage ansvar for det kød, vi spiser.” For Jesper Westmark giver meditationen ro. Ro i livet.

En ud-af-kroppen-oplevelse

Det med roen – sjælefreden, om man vil – repræsenterer et andet før og efter i hans liv.

For tidligere gav vennerne Jesper Westmark øgenavnet Festmark! Et navn, han til fulde levede op til i sine unge år. Som 17-årig var han i lære som frisør i hjembyen Hjørring. Levede et særdeles aktivt drengeliv med druk og damer. Det var en livsstil, han fortsatte de næste 10-12 år. En efteruddannelse på Nordisk Film satte gang i en vild karriere som Hollywood-stjernernes foretrukne makeupartist. Han har lagt rouge på både Cindy Crawford og Nicole Kidmans kinder.

Allerede som 17-årig havde han dog fået et hint om, at livet måske skulle rumme nogle andre perspektiver og muligheder. ”En dag – hjemme på min mors sofa – havde jeg en ud-af-kroppen-oplevelse. En drømmeagtig tilstand, hvor jeg udefra kunne se og opleve min krop i frit fald ned gennem en mørk bjergdal med et skarpt hvidt lys for enden. I lyset kunne jeg blot registrere et fuldstændigt klarsyn. Ja, uddannelse er vel det rette ord,” fortæller Jesper Westmark og fortsætter:

”Ikke at jeg på det tidspunkt forstod noget af det volapyk, der rumsterede i min hjerne. Så havde jeg vel også handlet på oplevelsen noget tidligere. Men nogle gange kommer klarsynet og forståelsen langt senere i livet.”

Det skete et par gange mere. Noget, som han i dag beskriver som en slags før-død-oplevelse. Men som hans mor sagde: ’Så er det da godt, du er her endnu!’ Skeptikere vil måske se sådanne oplevelser som tegn på alle mulige andre ting. Som resultatet af epilepsi, stoffer eller lignende. ”Uanset hvad andre måtte mene, så var det en ekstrem spirituel oplevelse, som jeg dengang ikke helt forstod meningen med.”

Op gennem 20'erne fortsatte han karrieren i USA, Italien og alle de andre steder, hvor stjernerne og kendisserne havde brug for Westmarks frisørsaks, rougepensel og kunstige øjenvipper. Og med det også et vildt partyliv. ”Lad mig sige det på den måde, at jeg fik rigeligt af alting.”

Lidt for vild tur i byen og tiden efter

Det var et liv, der førte direkte til det næste før og efter. ”Jeg vågnede en dag op i sengen i Skindergade i det indre København efter en vild tur i byen. Jeg var simpelthen bange for, at hvis jeg stod op, ville jeg kaste mig ud gennem vinduet. Da jeg næsten dehydreret af mangel på vand endelig stod op og så mig selv i spejlet, var det med en erkendelse af, at sådan kunne jeg bare ikke leve mit liv. De øjne, jeg så i spejlet, var tomme. Intet liv.”

Det blev startskuddet til en livslang jagt på hans personlige nirvana. Dét punkt, hvor man opnår den totale indsigt – og den størst mulige sjælefred. ”Jeg har gennemgået en terapeutisk uddannelse i esoterisk filosofi med særlig interesse for de gamle nordiske livsfilosofier, har rejst meget i Indien og levet mig ind i forskellige sekters religiøse forestillingsverden. Men det er den grundlæggende meditation, der er med til at give mig forståelsen for min egen udvikling.”

Jesper Westmark driver i dag et center i Småland, hvor han tilbyder såkaldt meditationsretreats. ”Men jeg er ikke en person, der sidder inde med alle svarene. Jeg kan bedst sige det med et Buddha-citat: ’Hvis du møder mig på din vej, så er du gået forkert.’ Jeg kan levere nogle redskaber. Men jeg er ikke svaret – og har ikke svaret på andre folks udfordringer.”

Netop denne ydmyghed er måske et af de bedste eksempler på et før og et efter for Jesper Westmark. På et tidligere liv i overhalingsbanen – og en nutid med respekt for sig selv og omgivelserne. En moden respekt. På samme måde som da han ydmygt løftede hatten, bukkede og takkede af for sin deltagelse i Alene i vildmarken