Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret

Forever Young

James Dean blev udødeliggjort den dag, han døde og er tilsyneladende til alle tider både idol og stilikon for nye generationer. James Dean blev efter sin død Oscarnomineret for rollerne i Vildt Blod og Giganten. AF FINN CLAUSEN FOTO: GETTY IMAGES.
James Dean
Dream as if you will live forever, live as if you will die today - James Dean

James Dean

En legende opstår

Klokken er lidt i seks en smuk septemberaften i Cholama, en flække i Californien med ca. 60 indbyggere. Solen hænger lavt og bader landskabet i et gyldent lys, og der er ikke meget trafik i krydset, hvor den daværende California State Route 466 krydser California State Route 41. En splinterny åben sølvfarvet Porsche Spyder kører med meget høj fart mod krydset. I den modsatte vejbane kommer en noget større og tungere Ford Custom Tudor. Bag rattet i Ford’en sidder den 23-årige collegestuderende Donald Turnupseed, og hans plan er at foretage et venstresving. Han blinker, lægger an til at dreje og træder på speederen. Og da han får øje på den lave hurtige Porsche, er det for sent. Han er allerede ovre i den anden bane, og Porschen har for meget fart på, og selvom føreren forsøger, når den ikke at undvige.

Den rammer den langt tungere Ford og bliver krøllet sammen. Der sker ikke noget med Donald Turnupseed i Forden, men manden i Porschen var skuespilleren James Dean – og i det øjeblik, han døde, blev en legende født.

Vild ungdom

James Dean var kun 24, da hans Porsche skæbnesvangert mødte Turnupseeds Ford i det californiske kryds, og han var på det tidspunkt kendt for en enkelt stor filmrolle i Elia Kazans filmatisering af John Steinbeck-klassikeren Øst for Paradis. Men hele hans attitude i rollen som den unge Cal appellerede til indestængte følelser hos millioner af unge i hele USA. For første gang så de en skuespiller, der ikke så ud til at spille skuespil, han spillede dem, og filmen havde med et slag gjort ham til deres nye filmhelt. James Deans død ramte lige i hjertekulen på en hel generation, og da filmen Vildt Blod, hvor han spiller en ung fyr, der gør oprør mod alt og især sin far, kort efter hans død fik premiere, var ingen ung amerikaner i tvivl. I rollen som den rebelske Jim udtrykte James Dean det, som millioner af unge i 1950erne følte, men ikke havde fundet ord for endnu: indestængt vrede, smerte, oprør, men også håb.

Også stilmæssigt satte han et veritabelt skred i gang. Pludselig gik titusindvis af unge i hvide t-shirts, jeans og læderjakker. Håret sad som James Deans, og måden at gå og stå på lignede hans. James Dean ændrede for altid måden at være ung på. Han rørte millioner af unge hjerter på et historisk rigtigt tidspunkt. Indtil 2. Verdenskrig havde ungdomsbegrebet været noget, der var forbeholdt den mest velstående del af befolkningen. For alle andre gjaldt det, at først var man barn, og så snart man var stor og stærk nok til at kunne arbejde i marken eller på et værksted og forsørge sig selv, ja, så blev man voksen Det var mere end en talemåde, at man i konfirmationsalderen trådte ind i de voksnes rækker. Men i efterkrigstidens USA voksede velstanden, og ungdommen stod som noget nyt overfor muligheden for at kunne vælge og dermed gøre oprør mod forældregenerationen. James Dean døde nogenlunde på samme tid som Elvis Presley fik sit første hit, og har hans image af rebel også altid været associeret med Rock´n´roll.

James Dean Pier Angeli
James Dean sammen med sin store kærlighed, italienske Pier Angeli.

Historien om James Dean

I 1940 ankommer et tog til den lille by Fairmount i staten Indiana i USA. Med toget er en dreng på 9 år, og med samme tog er også en kiste. I den ligger drengens mor. James var født i Indiana i 1931, i byen Marion. Da han var 5, flyttede han med sine forældre til Los Angeles, hvor faren arbejdede som tandtekniker, men 4 år senere døde moren, og den nu 9-årige James vendte tilbage til Indiana for at vokse op hos sin onkel og tante. Faren magtede ikke at tage sig af ham.

James Dean opdagede tidligt, at han havde et scenisk talent, og da han var færdig med skolen, vendte han tilbage til Los Angeles for at gå på college. Her voksede interessen for skuespillet, og han medvirkede i reklamefilm og i små ukrediterede roller på film og i det nye medie, tv. Hans karriere tog for alvor fart, da han som 20-årig tog til New York og blev optaget på den anerkendte teaterskole, Actors Studio. Det var her, Elia Kazan opdagede den unge skuespillers store talent for følsomme og utilpassede roller, og hyrede ham til Øst for Paradis.

James Dean nåede kun at indspille tre film. Efter Øst for Paradis kom Vildt Blod. Og kort inden sin død havde han afsluttet optagelserne til storfilmen Giganten, hvor han spillede over for to af tidens allerstørste stjerner, Elizabeth Taylor og Rock Hudson. I filmen holder Dean en fordrukken tale ved en stor middag. Scenen blev senere kendt som ”den sidste nadver”, fordi det var den sidste scene, der blev optaget inden Deans død.

Passion for fart

Afslutningen af optagelserne til Giganten betød, at James Dean var fri af sin kontrakt med Warner Bros, en kontrakt, der havde forbudt ham at dyrke sin helt store lidenskab, racerløb. James Dean elskede fart og hurtige biler. Efter at have indspillet Øst for Paradis købte han en Triumph Tiger T110, 650 cc motorcykel og kort derefter en brugt rød MG TD sportsvogn. I marts 1955 besluttede han at blive racerkører og byttede MG’en til en ny Porsche Super Speedster, hvid med sort interiør, og lige inden indspilningen af Vildt Blod deltog han i et racerløb i Palm Srings og vandt i sin klasse. Han gentog successen i Bakersfield i april, næsten i hvert fald, og endte som nr. 2. Herefter forbød Warner Bros ham at køre ræs, så længe optagelserne til Giant stod på. Men da de var slut, havde han friheden til at dyrke passionen og teste livets grænser ved at lege med døden. Han havde netop byttet sin Porsche Speedster til den nye og hurtigere Porsche 550 Spyder , og den 30. september 1955 var han på vej til et amatørløb i Salinas. Han nåede aldrig frem. Men myten om James Dean lever. Han overvandt kløften mellem liv og død og blev udødelig. For evigt ung, for altid et symbol for ungdom.

James Dean er begravet i Fairmount, hvor han voksede op, og her holder man hvert år en James Dean Festival i dagene op til hans dødsdag, den 30. september. Festivalen er sponseret af filmselskabet Warner Bros.

Kvinderne og Dean

I sit korte liv nåede James Dean ikke at finde en livsledsager. Han blev forbundet med flere kvinder, og efter sigende var hans største kærlighed den unge italienske skuespillerinde Pier Angeli.