Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret

Notting Hill blev aldrig sig selv igen

Pjusket hår. Selvudslettende kejtet. Selvironisk humor. Good looks. Hugh Grant er uløseligt forbundet med de romantiske komedier som Notting Hill. Filmturister strømmer stadig til London-bydelen, hvor han og Julia Roberts kurtiserede hinanden i storfilmen fra 1999. Af Claus Vesterager Martinus.
Hugh Grant"
Kejtet. Uglet hår. Humoristisk. Hugh Grant har i en menneskealder haft rollen som britisk films førsteelsker. Foto: Getty Images

Hugh Grant

Indehaveren af 'Notting Hill Bookshop' har altid en Kleenex-æske stående parat: Ustandseligt kommer der nemlig kunder i butikken, som bryder ud i tårer.

Det er helt åbenbart en af de mere langvarige konsekvenser af Hugh Grants – og i dette tilfælde også Julia Roberts – eminente skuespil i en af de mest elskede romantiske film: Notting Hill. I år er det 20 år siden Grant som William Thacker spillede en lettere pjusket, selvudslettende ejer af The Travel Bookshop, som boghandlen hed i filmen. Han blev ikke mindre kejtet af at blive udsat for Anna Scotts (i skikkelse af Julia Roberts) tilnærmelser.

Men Notting Hill var ikke den første succes Grant havde på det hvide lærred. Fem år inden Notting Hill var det Fire Bryllupper og en begravelse, der fyldte biograferne.

Og det er 25 år siden, Hugh Grant forlod ’Duck Face’ ved altret i Sct. Bartholomew kirken i London til fordel for et liv med sin store kærlighed Carrie spillet af Andie MacDowell. Historien er, at de på filmens hvide lærred højt og helligt lover at være ’ikke-gift’ til deres dages ende.

Det hele endte som bekendt lykkeligt. Men hele kvarteret omkring boghandlen blev forandret for altid i takt med at filmturister fra hele verden kommer forbi for at se boghandlen og huset med den blå dør.

Derimod – 25 år, seks måneder og seks dage – efter Hugh Grant og Andie MacDowell’s højtidelige løfter til hinanden, er det lykkedes at samle stort set hele holdet fra den oprindelige rolleliste til en slags jubilæumsopfølgning, der blev sendt på BBC One i foråret. Hugh Grant spiller her den stolte fader, der giver sin datter Miranda spillet af Lily James bort i ægteskab. Naturligvis foregår brylluppet også i Saint Bartholomews-kirken. Hun bliver gift med Faith, der spilles af smukke Alicia Vikander, der vandt en Oscar for sin rolle i The Danish Girl.

Filmen – One Red Nose Day and a Wedding – fortæller på godt et kvarter historien om, hvordan det gik Charles (Grant) og Carrie (MacDowell) og alle de andre fra den originale film. Titlen er et spin off i forhold til 1994-filmens titel og hentyder til en national britisk indsamlingsdag, hvor BBC viste kortfilmen med Hugh Grant og Co i et stort anlagt show. Red Nose Day samlede intet mindre end 63 millioner pund ind til et fond, der bekæmper fattigdom blandt børn.

Herostratisk berømmelse

Hugh Grants talent for at spille disse romantiske feel good film nåede næsten herostratisk anerkendelse efter Fire Bryllupper og en begravelse. En film, der alene i Danmark trak næsten en halv million danskere ind i biografernes mørke for at le og græde med Grant, MacDowell, Anna Chancellor og ikke mindst Rowan Atkinson som den forvirrede præst, der febrilsk forsøger at gennemføre vielsesritualet. Grants image som den kejtede selvudslettende, men alligevel humoristiske brite har fulgt ham lige siden. Hans til tider forfjamskede verdensfjerne karakter – kom også fint til udtryk i film som All About a Boy (2002) og Two Weeks Notice (2002). Men det var nok Love Actually (2003), der står som en af de største Grant-successer. Ikke nødvendigvis fordi anmelderne elskede den: Jyllands-Posten skrev, at ”filmen er så forhippet på at tækkes et bredt publikum, at den sandsynligvis kun opnår at irritere endnu flere.” Men som Ekstra Bladet skrev: "Man skal være en kedelig kyniker for ikke at blive lidt forelsket i denne vittige, skæve og charmerende opvarmning til 'hjerternes fest'.

I øvrigt lavede Hugh Grant også en kort Red Nose Day-opfølgning på Love Actually i 2017. Den var dog knap så vellykket. Anmelderne beskrev den dengang 56-årige Grant som lidt for træt og lidt for gammel.

Måske er det også derfor, at det i dag er de eksperimenterende og karakterfyldte roller, der trækker i ham. Som fx. den anmelderroste A Very English Scandal, hvor Grant spiller rollen som en britisk politiker, der i 1960-erne bliver indhentet af et tidligere homoseksuelt forhold.

Så træt? I hvert fald ikke mere end at Hugh Grant sidste år havde kræfter nok til både at blive gift med den 40-årige svenskfødte Anna Eberstein – og blive far for tredje gang.