Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret

Ford for evigt

Om man er mest til hans mere eventyrlige og humoristiske roller som Han Solo og Indiana Jones, eller man bedre kan lide ham som intelligent actionhelt i The Fugitive (1993) eller Frantic (1988), er det svært at nægte Harrison Ford hans status som Hollywood-ikon. AF BENJAMIN A. WENDELBOE FOTO: ALAMY.
Harrison Ford
Harrison Ford i en af sine ikoniske roller, nemlig den som Indiana Jones.

Harrison Ford

En klassisk filmhelt

Tømrer med drama i blodet

Han voksede op i Chicago med en noget blandet baggrund – hans far kom ud af en tysk og irsk-katolsk familie, og hans mor ud af en russisk-jødisk – fælles for begge var dog en fortid med skuespil, og det kom derfor næppe som nogen stor overraskelse, da den 22-årige Ford flyttede til Los Angeles for at følge drømmen og sine forældres fodspor. I englenes by blev han hurtigt fastansat i filmstudierne til små bi- og statistroller, men frygten for, at de mindre roller skulle udelukke ham fra noget større, fik ham til at sige op, og i stedet begyndte han at supplere sine film-ambitioner som selvlært tømrer.

Efter en lille rolle i American Graffiti (1973) var Ford i udgangspunktet afskrevet fra en plads i George Lucas’ rumeventyr om den forældreløse Luke Skywalker, der giver nyt håb til oprørskampen mod universets onde fyrste. Instruktøren skulle ikke nyde noget af at gøre som kollegaen Coppola, der havde for vane at genbruge sin besætning fra film til film.

Det var af nød, at Lucas alligevel bad den nu 35-årige skuespiller om at sidde med ved castingen – han skulle bruge nogen til at læse Han Solo-karakterens replikker op overfor de skuespillere, som rent faktisk var i betragtning til filmen. Heldigvis lod Star Wars-bagmanden sig overbevise af blandt andre sin ven og kollega, Steven Spielberg, som ikke var i tvivl om, at tømreren var et bedre valg som nonchalant og egenrådig rum-smugler end både Kurt Russell og Christopher Walken, der begge kandiderede til rollen. Selvom Han Solo senere skulle vise sig at hjemsøge Harrison Ford, var det måske hans karrieres mest afgørende rolle, for med filmens overraskende succes var han pludselig et kendt ansigt, og i 1979 tonede han frem på lærredet i sin første hovedrolle, som amerikansk bombepilot, i den romantiske Hanover Street.

Alternativ actionhelt

I 1981 kastede Spielberg og Lucas sig sammen ud i filmen om eventyreren Indiana Jones, der sætter en stopper for det tyske naziregimes jagt på et guddommeligt våben, og da førstevalget Tom Selleck måtte takke nej til hovedrollen, fordi han var bundet af sin kontrakt med TV-serien Magnum P.I., insisterede Spielberg igen på Ford, der således kunne trække i hatten og rejse verden tynd i jagten på forsvundne skatte. Som bekendt udviklede både historierne om Star Wars og om Indiana Jones sig til rækker af film, men det var ikke altid med lige stor entusiasme fra rolleindehaverens side.

Allerede i forbindelse med Star Wars-filmen ‘Return of The Jedi’ fra 1983, var der tale om at slå Han Solo ihjel, fordi Ford var træt af rollen, men karakteren kunne først få fred, da han i 2015-opfølgeren ‘The Force Awakens’, definitivt blev skrevet ud af flere fortsættelser. Til gengæld tog Harrison Ford sig godt betalt for rollen, og rygtet vil vide, at han med sine 10-20 millioner dollars gik fra settet med mere, end resten af skuespillerne på plakaten fik tilsammen.

I løbet af 80erne og 90erne spillede han rollerne som flere seværdige actionhelte. I en periode, hvor genren var båret af hovedrollernes store våben, overarme eller begge, stod Ford ud med sine mere snarrådige roller, som eksempelvis kirurgen på flugt fra lovens lange arm i The Fugitive (1993) og den flyvende præsident i Air Force One(1997). Tiden efter årtusindeskiftet var ikke den mest bemærkelsesværdige periode i hans karriere, men på hjemmefronten så det anderledes ud. Kort efter sin anden skilsmisse, mødte han i 2002 kollegaen Calista Flockhart, bedst kendt for rollen som den neurotiske advokat Ally McBeal, og hurtigt efter kunne de to springe ud som par. Sammen har de adoptivsønnen Liam, og Hollywood-parret blev gift i 2010.

Velgørenhed på vinger

Harrison Ford nøjes ikke med at flyve højt på karrierens vinger, han kan rent faktisk også styre et fly. Han begyndte at tage flycertifikat helt tilbage i 1960erne, men havde dengang ikke råd til at færdiggøre det, og først 30 år senere kunne drømmen blive til realitet. I dag ejer og flyver han både fly og helikoptere. Han sidder i bestyrelsen for Young Eagles, som har til formål at lade børn få luft under vingerne, og han er gjort til æresmedlem af organisationen Wings of Hope, der blandt andet yder gratis lufttransport af patienter og pårørende med langt til lægen.

Ford har i mange år advokeret for et frit Tibet, og han skulle efter sigende være persona non grata i besættelsesmagten Kina. I 1995 plæderede han for amerikansk støtte til Dalai Lama, og tolv år senere lagde han fortællerstemme til dokumentarfilmen Dalai Lama Renaissance. Han er indædt demokrat og har ved flere lejligheder begivet sig ind på andre ømtålelige emner, som eksempelvis større kontrol med private skydevåben. Han er en mand med noget på sinde, og han har ved flere lejligheder fordømt sin egen branche for at sætte brug af våben og eksplosioner over handling og godt skuespil.

Det ser ikke ud til, at Harrison Ford nogensinde går af mode – både instruktører og publikum drømmer stadig om at se ham folde sig ud foran kameraet. I 2008 blev der igen sat strøm til Indiana Jones-serien, og selvom filmen som helhed fik en blandet modtagelse, var fans verden over begejstrede for igen at se ikonet svinge pisken. Sammen med Star Wars-fortsættelsen fra 2015 og Blade Runner-opfølgeren fra 2017, er hele tre af hans mest berømte roller blevet genoplivet på mindre end ti år, og hvis alt går vel, kan vi se frem til endnu en rejse med Indiana Jones, når Ford og Spielberg forhåbentligt, præsenterer den femte film i serien i 2020.