Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret

I søgen efter et meningsfuldt liv

Gisele Bündchen, 39, behøver vel egentlig ikke nogen introduktion. En fantastisk karriere som supermodel – fra 2004 og i årene efter var hun verdens bedst betalte model – burde vel tale for sig selv. Men med årene har personlig krise fået hende til at gentænke sit liv. I dag handler det om sundhed og en nærmest zen-agtig approach til livet. Ikke overraskende arbejder hun aktivt for et bedre miljø. Af Claus Vesterager Martinus - Foto: Getty Images
Gisele Bündchen
Gisele Bündchen i årevis været en af verdens bedst betalte modeller. Men det havde sin pris: Panikanfald gjorde arbejdet på catwalk'en uuholdeligt. Yoga og meditation fik hende på ret kurs.

Gisele Bündchen

Kilometer lange ben. En gylden teint og honningblondt hår. Brasiliansk-tysk afstamning. Intet under at den gudesmukke Gisele Bündchen har været ansigt for nogle af verdenens største modehuse og eksempelvis for Chanel No.5-parfumen. I mere end 25 år har hun fremvist den nyeste mode og fashionabelt lingeri på de helt store podier. Det siger næsten sig selv, at hun også har haft engle-status, som fast inventar hos Victoria’s Secret.

På det professionelle plan er hendes navn nært forbundet med Fashion Photo Art. Sammen med sine nære ven – fotografen Mario Testino – har hun bragt denne særlige fotokunst til et helt nyt niveau. I forbindelse med hendes 20-års jubilæum udgav forlaget Taschen en Coffee Table Book med (hovedsagligt) hans fotografier. Bogen kostede $700 og blev meldt udsolgt længe inden den nåede butikkerne.

Hvis succes skal måles i penge, så er der overhovedet ingen tvivl om, at Gisele Bündchen har haft enorm succes. Fra 2004 og frem til hun gik på pension i 2015 var hun ifølge det amerikanske økonomiske tidsskrift Forbes en af verdens bedst betalte modeller. Godt hjulpet på vej af en kontrakt med Victoria’s Secret med en værdi på mere end 25 millioner dollars. Allerede i 2007 indtog hun 16.pladsen på listen over de mest velhavende kvinder i underholdningsindustrien. Og i 2014 var hun nummer 89 på listen over de mest magtfulde kvinder i verden.

Ikke underligt at hun nogle gange omtales som Brasiliens mest berømt eksportvare.

Gisele Bündchen
Selv om Gisele Bündchen ofte har optrådt i lingeri, har hun en bly side: Ofte krævede hun et skørt eller kappe for ikke at føle sig så udstillet på catwalk'en.

Gisele Bündchens historie starter i den brasilianske by Horizontina den 20. juli 1980. Som 13-årig deltager hun sammen med sin kusine i et modelkursus. Overraskende nok finder kursuslederen ikke, at hun er egnet til en karriere på catwalk'en. Men på en skoleudflugt senere på året bliver hun spottet af Elite Models. På opfordring deltager hun i modelkonkurrencen Elite Model Look, hvor hun vinder en andenplads. Derefter gik turen til São Paolo for at forfølge drømmen.

Som 17-årig skiftede hun scenen ud med London. 42 castings endte med en kontrakt til Alexander McQueens show. Året efter blev det til den første forside i Vogue – og med ti forsider de næste fire år bliver hun sin generations mest efterspurgte model.

Gisele Bündchen
CELEBRITY KÆRESTEN RØG - Panikanfald tvang Gisele Bündchen til at lægge sit liv om. Yoga og meditation var vejen frem for hende. Men forholdet til Leonardo DiCaprio holdt ikke. De gik fra hinanden i 2005.

Et mere end fordelagtigt ydre og gode sprogkundskaber – hun taler fem sprog: portugisisk, italiensk, spansk, tysk og engelsk – har også givet en række mindre roller på det hvide lærred. Hun havde en birolle i Taxi fra 2004 og rollen som Serena i The Devil Wears Prada i 2006.

Men det er på podierne, hun har skabt sit navn.

Og lejlighedsvist også i sladderbladene. Ikke mindst da hun i nogle år datede Leonardo DiCaprio. I et hudløst ærligt interview i Porter fortalte hun, at hun efterhånden var nået dertil i sit liv, at hun turde se dæmonerne i øjnene og lave de ændringer, der var nødvendige for et godt liv. ”Men jeg var åbenbart den eneste, der havde behov for at søge dybt i sjælen efter svar. Så i sidste ende kunne forholdet til Leonardo DiCaprio ikke holde,” fortalte hun til magasinet.

Gisele Bündchen
FAMILIEN I HØJSÆDET - I 2006 mødte hun New England Patriots quarterback Tom Brady. Og i 2009 blev de gift. De har to børn sammen.

Når Gisele Bündchen havde behov for at se sine indre dæmoner i øjnene, havde det sine grunde.

For nylig deltog Gisele Bündchen i et tv-interview i primetime på den amerikanske tv-kanal ABC News. Anledningen var udgivelsen af Bündchens bog Min vej til et meningsfuldt liv. Men halvvejs gennem interviewet brast hun i tårer. Intervieweren havde stillet hende et spørgsmål om en mørk epoke i hendes liv. En hemmelighed som hun havde holdt skjult fra starten af 20-erne til i dag. Hun arbejdede hårdt. Hendes modelkarriere var lige kommet på rette spor. Nye modeljob hver dag. Fløj rundt i verden. Men pludselig begyndte hun at opleve invaliderende panikanfald. Blev bange for alt og alle. Kunne ikke udholde lukkede rum. Og værst af alt: Hun følte ikke, at hun kunne fortælle nogen om sin angst.

Gisele Bündchen
VICTORIA’S SECRET’S ENGLE - Gisele Bündchen var fra år 2000 til 2006 en Victoria’s Secret’s engle, hvor hun bar noget af verdenens dyreste lingeri. Blandt andet Fantasy Bra til $15 mio. dollars.

”Når jeg havde mine panikanfald, kunne jeg bare ikke dele det med nogen. Når så mange andre mennesker gennemgik så meget ondt, syntes jeg slet ikke, at jeg havde ret til at føle sådan noget. Så jeg undertrykte det. Men jo mere jeg gjorde det, desto værre blev det,” fortalte Gisele Bündchen i et interview i det internationale magasin Porter sidste forår. Men en dramatisk livstilsændring – ingen sukker, kaffe eller alkohol – og færre arbejdsopgaver fik sammen med yoga og meditation efterhånden bugt med panikanfaldene.

Og egentlig havde hun slet ikke forestillet sig, at den historie skulle fortælles offentligt. Men hun havde fra tid til anden skrevet breve til unge kvinder, som havde bedt om hjælp. Og hun begyndte at fortælle om sine egne mørke oplevelser med angst og utryghed. ”Det virkede! Nogle af dem startede et anti-mobbeprogram i skolen, andre fik bugt med deres bulimi.”

I kølvandet på #metoo-bevægelsen følte hun, at hendes erfaringer også kunne hjælpe andre kvinder i en udsat situation. Så på rekordtid fik hun skrevet bogen Min vej til et meningsfuldt liv.

I 2009 mødte hun New England Patriots quarterback Tom Brady. Samme år blev deres første barn, Benjamin, født. I 2012 kom datteren Vivian til verden.

Selv om det har været en karriere fyldt med succes, har det også været hårdt arbejde. Ikke mindst som følge af stress og panikanfald i karrierens tidlige år. Måske var det også derfor, at hun allerede som 34-årig valgte en tidlig pension. Til en brasiliansk avis sagde hun: ”Min krop bad mig om at stoppe. Jeg respekterer min krop, og det er privilegium at kunne få lov til at sige stop.”

Ikke desto mindre havde hun en gæsteoptræden på catwalk’en under de olympiske lege i Brasilien i 2016. Ellers handler arbejdslivet i dag om indsatsen for et bedre miljø. Ikke mindst kampen for beskyttelsen af den brasilianske regnskov står højt på dags- ordenen.