END OF SEASON - Spar op til 50% | Shop her
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
END OF SEASON - Spar op til 50% | Shop her
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage

En mand af tiden

"Kvinderne drømmer om at få ham, mændene drømmer om at se ud som ham, han fylder snart 55, og Magasinet People har alligevel igen kåret ham som Verdens Mest Sexede Mand, men hvem er manden bag det perfekte, smukt gråsprængte og superelegante ydre?"
George Clooney
En klassisk Clooney situation – med solbriller og åbenstående skjorte ombord på en speedbåd.

George Clooney

Vi har sat George Clooney på forsiden, og ja, lad det bare være sagt, det er ikke fordi han har nogen forbindelse til Kaufmann, årsagen er, at vi anser ham for at være et af tidens stærkeste ikoner for maskulin stil.

Hagen er skarpskåret, og typemæssigt ligger han i samme liga som historiske stjerner som Humphrey Bogart, Cary Grant og Clark Gable. Og senere Sean Connery og Charles Bronson. De udstråler alle en klassisk maskulinitet, der kun bliver stærkere af, at årene går. De farver ikke håret, og de får ikke foretaget plastikkirurgiske indgreb. De har linjer i ansigtet, og de er nødt til at barbere sig hver dag. George Clooney ældes med ynde og bliver kun mere interessant som årene går.

Hvis man skulle tro fotografierne af ham, så tilbringer George Clooney langt det meste af sin tid på den røde løber. Det er i hvert fald meget svært at finde et foto af ham, hvor han ikke befinder sig på løberen, i langt de fleste tilfælde iført smoking og butterfly. Han er simpelthen mister Tux. Smokingen, helst fra Armani og gerne med satinstriber ned langs sømmen i buksebenene, er hans signaturuniform, og den røde løber er hans mest naturlige underlag. I det mindste på fotos. I virkeligheden er han et menneske med mange facetter. Prisvindende kunstner både foran og bagved kameraet, politisk engageret, en mand med stor appetit på kvinder og trofasthed over for sine venner. Og også en mand, der vælger sin hund blandt forladte af slagsen på dyreinternater.

George Clooney
George Clooneys store gennembrud var i TV-serien ER eller Skadestuen, hvor han spillede den lækre Dr. Ross. George Clooney som Batman i filmen Batman & Robin.

Begyndelsen

George Timothy Clooney blev født i Kentucky den 6. maj 1961, og han er ikke den første celebrity i familien. Ifølge en artikel i Rolling Stone voksede han og hans søster op i skyggen af deres far, der var en kendt lokal skikkelse, tv-stjerne og nyhedsvært. Også Georges Clooneys tante Rosemary, som var en vigtig person i familien, var en celebrity, kendt og feteret sangerinde fra 1940erne til 1970erne. George Clooney selv debuterede på TV allerede som 5-årige i en af faderens udsendelser. Familien var tæt sammentømret. Man samledes om middagsbordet hver aften og diskuterede politik, og George lærte hurtigt at se de store nyhedsværter som Edward R. Murray og Walter Cronkite som helte. I 2005 skrev og instruerede George Clooney filmen Good Night and Good Luck, med udgangspunkt i Murrays kamp mod den ultrakonservative senator MacCarthy. Filmen var George Clooneys hyldest til sin far, og han blev nomineret til flere priser for den sort-hvide film.

George Clooney
Når George Clooney ikke bærer slips eller butterfly, knapper han aldrig de øverste skjorteknapper.

Men i drengeårene var det svært at være søn af den kendte Nick Clooney. Det var umuligt for George at gemme sig, for i hjembyen var der fuld opmærksomhed på, hvad Nick Clooneys søn foretog sig, hvad enten det var gode sportsresultater eller drengestreger. Da George Clooney nåede teenageårene, blev han oven i købet ramt af en sjælden lidelse, en lammelse, der ramte den ene side af ansigtet. Det var en meget svær tid for den unge Clooney, der nu vakte endnu mere opmærksomhed end ellers.

I dag grimasserer Clooney en del, man ser ham ofte skære ansigt på de mange ture på verdens røde løbere, og måske er det en reaktion på, at han i en periode af sit liv ikke kunne lave grimasser overhovedet. Selvom han interesserede sig mere for sport end for bøger, klarede George Clooney sig fint i skolen og begyndte at studere journalistik på et lokalt college. Han sprang dog hurtigt fra studierne af frygt for, at han altid ville blive sammenlignet med sin dygtige og kendte far.

Efter nogle år med ret tilfældige jobs, blandt andet som tobaksplukker, blev han af en fætter spurgt om han ville være med i en filmproduktion. Han forlod gladelig det hårde og kedelige job i tobaksplantagen og tilbragte en fantastisk sommer som statist og praktisk medhjælper. Filmen udkom aldrig, men George Clooney havde fundet sit kald. Turen gik til Hollywood, og langsomt kom rollerne.

George Clooney
George Clooney som Batman i filmen Batman & Robin. Bemærk det stærke hageparti.

Det begyndte med en lægeserie...

George Clooney slog for alvor igennem i 1994, i rollen som den charmerende læge Dr. Doug Ross i TV-serien ER eller Skadestuen, som den hedder på dansk. Og det var ikke kun seerne, der kunne lide den flotte fyr, der reddede så mange liv og smeltede så mange kvindehjerter i sin grønne kittel. Hurtigt blev det til større og større filmroller. Sammen med Quentin Tarantino sloges han i 1996 med onde vampyrer i From Dusk to Dawn, i One Fine Day spillede han en fraskilt far, der faldt for Michelle Pfeiffer, og i 1997 var han en meget goodlooking Batman i Batman & Robin, som blev en kæmpe blockbuster. I 1998 spillede han overfor Jennifer Lopez i Stephen Soderberghs Out of Sight, og han var også med i krigsfilmen The Thin Red Line.

George Clooney
George Clooney sammen med sin hustru Amal Alamuddin, advokat og borgerrettighedsforkæmper.

I 1999 lagde han kitlen og sagde endeligt farvel til Skadestuen og fik succes og en Golden Globe for Oh Brother, Where Are Thou i 2000. I 2001 spillede George Clooney hovedrollen Danny Ocean i Steven Soderberghs Ocean’s Eleven, en rolle som Frank Sinatra havde haft i en indspilning fra 1960. Andre medvirkende i filmen var Brad Pitt og Julia Roberts, og filmen hittede og affødte både en Ocean’s Twelve og en Ocean’s Thirteen. Clooney stod nu på Hollywoods absolutte A-liste.

I 2009 havde han en hovedrolle i Up in the Air, og i 2011 var han både skuespiller, manusforfatter og instruktør på filmen The Ides of March. Begge film er politiske og afspejler Clooneys store samfundsmæssige engagement. Up in the Air er en finanskrisefilm. 2008 kollapsede den amerikanske økonomi, og i Up in the Air spiller Clooney Ryan Bingham, en mand, hvis arbejde er at fyre folk i en nedgangstid. Filmen viser den håbløshed, der prægede USA i kriseårene.

The Ides of March er en politisk film. Clooney er medforfatter, og filmen skildrer kampen om præsidentposten i USA så kynisk, at mange kalder den en filmisk udgave af House of Cards.

Samme år, i 2011, modtog han en Golden Globe for sin rolle i Alexander Paynes stærke familiedrama The Descendants, og to år senere scorede han en Oscar som producer af den politiske thriller Argo med Ben Affleck. Ligeledes i 2013 kom Gravity og i 2014 The Monuments Men, hvor han både spiller og instruerer. Anmeldere over hele verden elsker George Clooney. ”Mere end cool, mere end voksen, mere end ærlig” er nogle af de prædikater, han har fået.

Det er dog ikke uden risiko at befinde sig i kameraets søgelys. I forbindelse med optagelserne til filmen Syriana i 2005 skulle han tage 15 kg på i løbet af en måned. Han spiste en ret voldsom pastadiæt og opnåede, ikke uden sværdslag, det ønskede resultat.

George Clooney
George Clooney og USA’s præsident Obama har arbejdet sammen om at gøre verden opmærksom på folkedrabet i Darfur i Sydsudan.

En af Clooneys største kriser opstod også i forbindelse med Syriana, hvor han kom alvorligt til skade. Han slog hovedet så kraftigt, at han fik åbent kraniebrud og lå en periode på 3 uger i en hospitalsseng med forfærdelige hovedsmerter. Han har fortalt til bladet Rolling Stone, at smerterne var så uudholdelige, at han på et tidspunkt ikke længere kunne forestille sig at skulle leve med dem, men rent faktisk overvejede selvmord. En vellykket operation gjorde dog en ende på smertehelvedet, og i dag er han helt uden men. Han modtog en Oscar for sin rolle i filmen.

George Clooney befinder sig godt både foran og bag kameraet. Han har det endog meget fint i rollen som instruktør, som han finder endnu mere kreativ end skuespillerrollen. Han kan lide at bestemme, og bag kameraet kan man tilmed, som han udtrykker det, tillade sig at være gammel og fed, så han ser absolut en fremtid der. Han frygter ikke alderen og har udtalt, at der er to muligheder. Man kan blive ældre. Eller man kan dø. Han har valgt at blive ældre og samtidig besluttet ikke at bekæmpe alderstegnene med hårfarve og skønhedsoperationer. Og det behøver han jo så heller ikke.

George Clooney
En ung George Clooney – mens håret stadig var gnistrende sort.

Clooney og kvinderne

George Clooney er i årevis blevet kåret som Hollywoods mest eftertragtede ungkarl, og millioner af kvinder har drømt om at møde ham. Indtil for nylig var det kun lykkedes en enkelt kvinde at få ham til alters, nemlig skuespillerinden Talia Balsam. Brylluppet foregik i Las Vegas, men ægteskabet blev kortvarigt, og skilsmissen blev et lille traume for George Clooney, der blev så chokeret over, at ægteskabet ikke fungerede, at han gik i terapi efter bruddet. Han erkender, at han ikke havde investeret nok i forholdet, at han faktisk ikke var klar over, hvor meget, man skal investere i et ægteskab for at få det til at holde. Herefter fulgte utallige affærer med varierende varighed, alle med smukke og attraktive kvinder. Tilbage i de tidlige 80erne, før han blev berømt, og før ægteskabet med Talia, datede han Michelle Pfeiffers søster DeeDee. I 1988 flyttede han sammen med skuespillerinden Kelly Preston, der senere giftede sig med John Travolta. Så kom Talia – og gik igen, og herefter gled en strøm af kvinder gennem hans favn: cocktailservitricer, fotomodeller, en enkelt kvindelig bryder, og et antal skuespillerinder, heriblandt, siger rygterne i hvert fald, Renée Zellweiger. Gennem alle disse forhold lagde George Clooney ikke skjul på, at han ikke opfattede sig selv som den ægteskabelige type, og i årevis fik hans venner nærmest mere opmærksomhed end kæresterne.

Men i 2014 var det slut med de mange affærer. Den 27. september slukkede George Clooney håbet hos millioner af kvinder ved at gifte sig med den smukke og superbegavede stjerneadvokat og menneskerettighedsforkæmper, libanesisk fødte Amal Alamuddin, som han havde friet til allerede i april. Frieriet foregik hjemme, hvor han havde linet en playliste op med nogle af sin berømte tante Rosemarys sange. Amal var helt uforberedt, da han pludselig gik ned på knæ og friede, og hun var så længe om at komme sig over chokket og få sagt ja, at Clooney, ifølge ham selv, måtte sige, at han jo var fyldt 52, og at han nu havde ligget på sine knæ i næsten en halv time, og hvis hun ikke svarede, var der fare for, at han aldrig kom på benene igen. Amal svarede selvfølgelig ja, og brylluppet foregik i dyb hemmelighed i Venedig.

George Clooney
George Clooneys i sin seneste film, komedien Hail Caesar fra 2016. Det er de berømte Coen-brødre, der står bag historien, der udspiller sig på et filmset i 1950ernes kommunistforskrækkede Hollywood. Clooney spiller stjernen i en storfilm om romerriget.

Sådan bor George Clooney

George Clooney er fuldblods amerikaner, men han har en svaghed for Europa og ikke mindst Italien, I mange år har han været den heldige ejer af en smuk 1700-talsvilla i Laglio, en smuk lille landsby ved Comosøen. Villaen ligger helt ned til vandet og har sin egen private bådebro, så Clooney nemt kan komme ud og sejle på den fashionable sø i sin eksklusive klassiske Riva Yacht.

I England har han og Amal for nylig købt deres egen ø i Themsen med et stort georgiansk skrummel af et 1700-tals herskabshus, som de renoverer til vild luksus. Fire doriske søjler flankerer indgangen, og gulvene er lavet af marmor og mahogniparket. Der er 10 soveværelser, et nyt lækkert køkken, en stor fitness afdeling og en smukt anlagt park, hvor man kan slappe af i skyggen af blomstrende magnoliatræer.

I Los Angeles har Clooney ejet det samme hus siden 1990erne, hvor han for alvor begyndte at tjene penge som Dr. Ross i Skadestuen. Huset ligger der, hvor nogle af Hollywoods ældre studier engang lå, nemlig i Studio City. På de få billeder, der er tilflydt offentligheden, ser det hyggeligt ud, og til den amerikanske tv-station CBS fortæller Clooney, at huset er et fristed, hvor han spiller basket med vennerne, hygger med hunden, og slapper af i baren.

George Clooney
Som teenager blev George Clooney ramt af ansigtslammelse og kunne ikke grimassere. Det gør han til gengæld ofte i dag.

Den politiske George Clooney

George Clooney voksede op i et hjem, hvor der blev diskuteret politik ved middagsbordet, og han har aldrig sluppet interessen. Han befinder sig på USAs demokratiske fløj og har støttet præsident Barack Obamas kampagner. Han var stærk modstander af USAs krig mod Irak, og han er kendt for sit store humanitære engagement.

Han stærkeste sag har nok været Sudan. I 2006 rejste han sammen med sin far rundt i den krigshærgede Darfurprovins for at dokumentere folkedrabet der i håbet om, at verden ville interessere sig for konflikten og hjælpe de nødstedte. Og med en vis portion held. Oprah Winfrey tog emnet op, og flere stjerner, bl.a. Matt Damon og Brad Pitt, gik ind i arbejdet for at hjælpe Darfur. Clooney modtog en pris for sit arbejde og blev i 2008 udnævnt til FN Ambassadør.

Derudover har han kæmpet for hjælp til Haitis befolkning efter det store jordskælv 2010, for befolkningen i Chad, for homoægteskaber og flere andre ærværdige formål.

Clooney og reklamerne

George Clooney har medvirket i forskellige reklamefilm, blandt andet for Fiat og Martini og nok mest kendt, for Nespresso. Nespresso-Clooney-brandet er så stærkt, at Nespresso lige nu kører en plagiat-sag mod en israelsk kampagne, hvor en Clooney look-a-like reklamerer for et konkurrerende produkt, Espresso-Club.