Tv-vært på et afbud
Felix Smith
”For pokker! Det billede er s’gu da alt for lyst. Jeg ligner jo en overbelyst udgave af Boris Johnson!” Fotografens prøveskud falder ikke i god jord. Den pjuskede lysblonde manke falder næsten i ét med de hvide vinduer. Han stryger hånden gennem håret, mens han træder ind foran et sort bagtæppe. Blænden justeres. Perfekt. Skuddet er i kassen.
Det er også noget nær det tætteste Felix Smith kommer på en politisk kommentar. For det er slet ikke hans rolle. I hvert fald ikke på skærmen. Eller i sit offentlige liv i det hele taget. ”Det holder jeg for mig selv. Mit arbejdsliv handler om at tale med mennesker. At præsentere et show. Stå på de rigtige markeringer og finde de rigtige ord på det rigtige tidspunkt,” fortæller Felix Smith.
Han har et lidt frækt image, store tatoveringer på armene, pjusket hår (men på den tjekkede facon, hvor ikke et eneste hår sidder forkert!) og en casual påklædning, der ikke giver mange hints om, at han faktisk har gjort det meget godt. Sådan rent pekuniært. Og professionelt.
Fra casual hippie til smokingklædt tv-vært
Men måske er det lettere skødesløse hverdagsimage også derfor, at TV-planlæggerne elsker at se ham i smoking med knækflip og butterfly, når de sender ham på scenen i juleshows og melodi grand prix’er.
Som barn af 80-erne og ung i 90-erne voksede han op i en verden, hvor det kreppede hår var stort, pigerne gik med skulderpuder og denim-bukserne var forvaskede og højtaljede. Om det var de pastelfarvede jakkesæt studieværter, som Jarl Friis-Mikkelsen og Jørgen de Mylius iførte sig på TV, eller om det var glamouren, der trak, er ikke til at vide. Men TV-mediet trak så hårdt i Felix Smith, at hverken Danmarks Radio eller TV2 egentlig ikke havde en chance for at undgå ham.
Og i en tid hvor de fleste studie- og TV-værter alle blev rekrutteret fra journaliststanden, var hans vej til tv-kameraerne noget anderledes: ”Det var en blanding af tilfældigheder og hårdt arbejde, der har gjort, at jeg er endt som tv-vært. Som ganske ung vandt jeg en konkurrence til et nyt tv-koncept i Norge. Jeg vandt faktisk førstepladsen og en check på 20.000 euro. Det var et arbejde, der lå til mig. Og da jeg kom hjem igen med penge på lommen, gik jeg til produktionsselskabet Blu og spurgte om ikke de kunne hjælpe mig videre.”
TV-vært på et afbud
Efter skoletiden var han egentlig gået i lære som ejendomsmægler. Men udsigten til slips og jakkesæt, og dét at skulle sælge fast ejendom resten af livet, var ikke lige noget for Felix Smith. Et job på The Voice blev hans redning.
”Jeg arbejdede nogle år på den amerikansk-ejede radiostation SBS. Ejerne havde arrangeret en konkurrence i Norge for at udvikle nye tv-koncepter og tiltrække nye talenter. Det var faktisk lidt på et afbud, at jeg kom med. Marketingchefen gav mig chancen – og på lidt under en uge, fik jeg samlet et team og født nogle ideer, som vi kunne præsentere. Og helt fantastisk gik vi hen og vandt.”
Præmiepengene blev investeret i en uformel uddannelse som studie- og tv-vært. Grunden blev lagt hos produktionsselskabet Blu, hvor Felix Smith så at sige måtte starte fra bunden. ”Jeg slæbte lys og lyd-udstyr.
Jeg lærte tv-mediet at kende indefra. Lige indtil Bubber en dag i 2002 ringede og spurgte om ikke jeg havde lyst til at være med i Rundfunk – TV2’s pendant til Danmarks Radios ungdomsprogram Boogie.” Han blev casted – og fik jobbet. Musik- og ungdomsprogrammet Rundfunk blev den dengang 27-årige Felix Smiths første job som tv-vært.
Håndværket
”Det var her, jeg lærte håndværket. Jeg lærte, hvad det vil sige at være tv-vært. Det væsentligste var, at jeg fandt ud, at jeg godt kunne lide miljøet. Og at jeg var god til det! Men det var nok et spørgsmål om at være der på rette tid og sted. Og ikke mindst at nogen gav mig chancen.”
”Men allerede mens jeg lavede Rundfunk for TV2, blev jeg shanghajet af Danmarks Radio. De næste fire år var jeg vært på Go’ Morgen P3. Det var fedt at lave radio igen. Jeg lærte enormt meget, så det var en vigtig periode i min uddannelse til studievært. Ikke mindst lærte jeg at padle og holde gang i en samtale. Og tale kort og præcist.”
Efter det første år lavede han stort set al den P3- radio, der var muligt. Sidenhen er det gået slag i slag. Skiftevis i stald hos Danmarks Radio og TV2. Efter radiotiden blev han først bedt om at styre talentkonkurrencen Talent Danmark. Siden handlede det om seer- succeser som Melodi Grand Prix i 2009-11, DR’s Store Juleshow og Danmarks Indsamlingen 2011.
Fra 2011 blev det så TV2, der skrev lønchecken under – og Felix Smith fik værtskabet for så forskellige programmer som ’Weekend, Weekend’, Voice – Danmarks største stemme, Felix rykker ind og Klipfiskerne. Og frem til i år har han udfyldt rollen som vært i Go’ Aften, Danmark.
En brik, de kan flytte rundt med
”Jeg ser mig selv nogle gange lidt som en brik, de kan flytte rundt med. Men det er drømmejobbet for mig. Jeg tager hatten af for alle dem, der udvikler ideerne og journalisterne, der skal fylde nyheds- og magasinudsendelser dag efter dag. Men jeg har det fint med jobbet som tv-vært. Det er et håndværk, som man også skal kunne til fingerspidserne for at få det til at fungere,” slår Felix Smith fast.
”Det gør ikke noget for mig, at jeg taler efter manuskript. Selvfølgelig kan jeg komme med indvendinger eller nye forslag. Men som regel er det jo et spørgsmål om, at tv-stationerne har købt et færdigt koncept, hvor alt lige fra sceneudstyr og studieværternes rolle er nøje beskrevet. Når det er sagt, handler det jo også om at lytte og kunne fortælle historien, så den både blive forstået og underholder folk.”
Holdningerne holder jeg for mig selv
”Derfor er jeg også meget opmærksom på, at jeg aldrig udtaler mig om noget som helst, der ikke lige har noget med mit arbejde at gøre. Det er så inderligt uinteressant, hvad jeg mener om politik. Ikke at jeg ikke har skarpe og personlige holdninger. Det har jeg. Jeg kan også blive eddikesur og ophidset. Men det er privat. Det samme gælder mit privatliv. Hvordan vi har organiseret os, hvordan vi lever, er kun interessant for os selv,” siger han og fortsætter:
”Jeg og min kæreste gennem de sidste 12 år lever sammen med vores to drenge et helt almindeligt liv i Bagsværd. Vi har ikke noget kæmpe palæ. Vi har det, vi har brug for. Og den sikkerhed som et velbetalt arbejde giver.”
En god grund til at han heller ikke rigtigt opererer med en plan B. ”Det giver ikke mening for mig. Jeg kommer fra et hjem, hvor mine forældre stort set boede samme sted hele livet. De arbejdede med det samme. Jeg har til gengæld kunnet lave dét, jeg mest havde lyst til. Og når jeg ikke kan det længere, når telefonen ikke længere ringer, ja, så kunne det måske være interessant at rejse jorden rundt med familien. Men jeg kommer næppe til at lave noget, der er meget anderledes end det, jeg laver i dag.”
Dansk Top Gear vært
Men indtil videre ringer telefonen stadig med nye jobtilbud. Og selv om Felix Smith loyalt omtaler alle sine job som drømmejob, så har hans seneste kontrakt med Discovery Networks Danmark og Kanal 5 måske alligevel bragt ham lidt tættere på begrebet drømmejob. I hvert fald hvis biler og et lønnet job falder sammen, og man får lov til at lave den danske version af Top Gear. Det er det ultimative macho-program, som i den engelske udgave har kørt over skærmen siden 1977 med over 500 afsnit (faktisk havde Top Gear en pause på et års tid fra 2001 til 2002, mens BBC forberedte et ny og opdateret format). I den danske udgave skal Felix Smith sammen skuespilleren Dar Salim (Livvagterne, Borgen, Games of Thrones) og den tidligere racerkører Jesper Carlsen teste nye biler, smadre gamle og i det hele taget brænde benzin af i hele Skandinavien. Og måske nogle kilowatt elektricitet, hvis der skulle komme en spændende el-bil forbi.
Felix Smith har altid elsket biler. Lækre biler. Og gerne biler med en historie. Han er bidt af en gal Mercedes. I et sådant omfang, at en af hans tatoveringer netop er den ikoniske Mercedes-stjerne.
”Det er drømmejobbet at få lov til at fare rundt med to gode venner og lave tossede ting med biler. Jeg bliver ikke en ny Jeremy Clarkson, selvom han helt sikkert er en af grundene til, at netop Top Gear er noget nær den eneste serie, jeg gider følge med i. Selvfølgelig er Top Gear-konceptet forholdsvis fastlåst. Men der er plads til, at vi selv kan forme programmerne. Det er derfor, at kemien mellem os tre er det vigtigste. Det er dét, der gør, at det er interessant at se på tre ’bil-tosser’, der drøner rundt i Norden i verdens fedeste biler.”
Shitstorm
Når man som Felix Smith er fast besluttet på kun at optræde i medierne i relevante sammenhænge, kan det nogle gange ske, at han uforvarende bliver årsag til en regulær shitstorm. Som da han eksempelvis – under sidste års hedebølge – optrådte i shorts live i Go’ Aften Danmark. Det fik Valby-præsten Sørine Gotfredsen til at fare i blækhuset og kræve, at TV2 og DR fik indført et påklædningskodeks for sine studieværter – og såmænd også for stationernes gæster. Det var en debat, der forholdsvist hurtigt gik i sig selv igen. Måske fordi seerne i +30 graders varme nok selv sad i shorts. Og måske fordi TV2’s ledelse tørt konstaterede, at Felix Smith efter deres overbevisning så ganske pæn ud i shorts.
Værre gik det, da Felix Smith blev ringet op af en journalist fra Ekstra Bladet og spurgt til bemandingen af den danske Top Gear udgave. ”Måske var jeg ikke opmærksom på signalerne. Det var jo en behagelig samtale om det danske Top Gear. Men ikke desto mindre kunne jeg dagen efter læse, at jeg var modstander af kvinder i programmet. Det er jeg bestemt ikke. Og faktisk har den engelske udgave jo haft to kvindelige værter i løbet af årene. Men det er jo helt og holdent op til Discovery Networks Danmark at vælge de værter, de mener her og nu udfylder rollen bedst.”
Udtalelserne rejste imidlertid en sand shitstorm på de sociale medier. Og selv om der har været nogle interessante forslag til, hvilke motorkyndige kvindelige værter der kunne være klar til den danske udgave af Top Gear, har Discovery Networks Danmark holdt tungen lige i munden og valgte i sidste ende tre mandlige kandidater, som de mente var bedst til opgaven, og her var køn ikke udslagsgivende for beslutningen, hedder det.
”Der er ingen tvivl om, at Top Gear er et af mine yndlingsprogrammer. Jeg har næsten set alle afsnit af den engelske udgave. Så jeg var ikke i tvivl om, at det var nu jeg skulle skifte. Det er simpelt hen enormt sjovt. Og jeg er jo ikke helt alene med den oplevelse, når nu serien i dag hitter hos 350 millioner seere verden over.” Optagelserne er allerede i gang til serien, der får premiere til foråret. Om det er startvanskeligheder eller noget helt andet, så lænede den danske udgave af Top Gear sig op ad sin anden shitstorm i samme uge, da optagelserne ved Rubjerg Knude Fyr bragte Dar Salim, Jesper Carlsen og Felix Smith til det beskyttede nordjyske naturområde. Her lagde klitterne sand til deres firhjulstrukne køretøjer i et område, hvor både kørsel med biler og cykler er forbudt. Det har fået Naturstyrelsen til at true produktionsselskabet med en politianmeldelse.
”For en god ordens skyld: Der er i slutningen af september endnu ikke indgivet en politianmeldelse. Og vi må gerne bruge optagelserne i programmet.” ”Så for en mand som jeg, der er forholdsvis holdningsløs – i hvert fald i det offentlige rum – var starten af september måned ganske dramatisk. Om ikke andet kan jeg i hvert fald få andre til at have stærke holdninger,” siger Felix Smith og slutter: ”Men det tager ikke glæden fra mig. Det er drømmejobbet.”