END OF SEASON - Spar op til 50% | Shop her
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
END OF SEASON - Spar op til 50% | Shop her
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage

TOUGH,TOUGHER, TOUGHEST! | CLINT EASTWOOD FYLDTE DENNE SOMMER 90 ÅR

AF THEIS B. CHRISTENSEN FOTO: GETTY IMAGES
Clint Eastwood

Der stod 1930 på kalenderen, da han kom til verden. Helt præcist var det den 31. maj. En solbeskinnet søndag i San Francisco. Han blev døbt Clint Eastwood. Og i fuld overensstemmelse med den amerikanske drøm skabte han – nærmest lidt på trods – sin egen succes. Han kom fra fattige kår: Depressionen hærgede USA. Folk måtte gå fra hus og hjem. Arbejdsløsheden florerede. Det ramte også familien Eastwood, der i 30'erne måtte rejse rundt til de steder, hvor hans far kunne finde mere eller mindre tilfældige job.

I dag er der næppe nogen – hverken børn, unge eller voksne – der ikke ved, hvem Clint Eastwood er. Det er film som Kelly’s Helte (1970), Dirty Harry (1973) og Flugten fra Alcatraz (1979), der har været med til at skabe hans status som en af amerikansk films helt store stjerner. Men hans karriere foran kameraet startede faktisk i 1955, hvor han fik sine første roller i en række film, som nok må karakteriseres som B-film. På en god dag …

Han fik et ry for at have svært ved at spille over for kvindelige skuespillere. Han var tavs, kunne levere et ondskabsfuldt blik, der fik skurkene på andre tanker. Hvis de overlevede mødet med Eastwood, der langsomt, men sikkert, opbyggede sit image som en retskaffen håndhæver af lov og orden. Kort sagt en helt på det hvide lærred.

Hans entré i filmverdenen skete faktisk også med en heltestatus. I 1951 blev han under Koreakrigen indkaldt til den amerikanske hær. Han slap for en udstationering og gennemførte sin værnepligt hjemme. Men på vej til orlov i et militærfly styrtede flyet i havet. Clint Eastwood reddede livet – og pilotens – ved at svømme ind til kysten. Han forlod hæren med en officiel status som amerikansk helt. Og med hans good looks var en karriere som filmskuespiller en oplagt mulighed.

Efter en usikker start fik han sit gennembrud i westernserien Rawhide (1959), hvor han i 217 episoder spillede rollen som Rowdy Yates.

Den første hovedrolle fik han i den efterhånden klassiske westernfilm En nævefuld dollars (1964) instrueret af Sergio Leone.

Siden har han ikke haft problemer med at lande hovedroller. Og faktisk førte succesen til, at han også sagde nej tak til roller som James Bond, Superman og rollen som kaptajn Willard i Coppolas Dommedag Nu (1979).

Eastwoods talenter rakte ikke kun til stjerneroller foran kameraet. Han havde også sine egne ideer om, hvad der var afgørende for en god film. Og i 1971 satte han sig for første gang i instruktørstolen og skabte filmen Mørkets Melodi. Siden har han instrueret 37 spillefilm. Især filmen De nådesløse (1992) skiller sig ud: Clint Eastwood købte nemlig manuskriptet helt tilbage i 1976 af David Webb Peoples, men ventede 16 år med at indspille filmen. Først da mente han, at han var gammel nok til at spille rollen som William ”Will” Munny. I øvrigt en film, der indbragte ham hele to Oscarstatuetter: én for bedste film og én for bedste instruktør.

Et kunststykke, han gentog med filmen Million Dollar Baby (2004). Han er sammen med Warren Beatty den eneste, der i løbet af karrieren er blevet nomineret to gange til prisen for Best Actor og Best Director for den samme film.

Hans seneste film Richard Jewell (2020) er endnu ikke nået til de danske biografer. Privat holder Eastwood sig i form med et dagligt styrketræningsprogram. Som 90-årig laver han stadig armbøjninger. Med sund proteinholdig kost skulle det derfor ikke være umuligt, at han igen sætter sig i instruktørstolen for at skabe et nyt mesterværk.

Clint Wastwood
LIVSLANG PASSIONFOR GOLF CLINT EASTWOOD EJER SIN EGEN GOLFBANE PÅ STILLEHAVSKYSTEN. Som stor knægt på 12-13 år landede Clint Eastwood et job som caddie i Oakland. Det var starten på en livslang passion for golf. Han spiller med i de såkaldte 'Pro-Am-turneringer'. En holdturnering, hvor amatører teamer op med en professionel. Golf har fyldt meget i hans liv. Så meget, at han i dag ejer sin egen golfbane ved Tahàma Golf Club i Carmel, der ligger direkte på Stillehavskysten