END OF SEASON - Spar op til 50% | Shop her
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
END OF SEASON - Spar op til 50% | Shop her
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage

Verdensstjerne med format

I mere end 30 år førte han en mere eller mindre ubemærket karriere, og nærmest fra den ene dag til den anden blev den tysk-østrigske Christoph Waltz en af Hollywoods foretrukne.
Christoph-Waltz
Det skulle tage 30 år, før skuespilleren Christoph Waltz for alvor trådte ud af skyggen og manifesterede sig som stjerne.

Christoph Waltz

Da Quentin Tarantino i 2009 præsenterede filmen ‘Inglorious Basterds’, stod superstjernen Brad Pitt naturligt nok øverst på plakaten, men som publikum sev ud af biograf-mørket, stod det klart at filmens vel nok mest mindeværdige rolle blev spillet af den 52-årige mand med det tysk-klingende efternavn og den tunge accent. Det var da også Christoph Waltz, der tre år senere gav den som dusørjæger i Tarantinos næste film ‘Django Unchained’, hvor slave-plantager i tiden lige før den amerikanske borgerkrig dannede ramme for intet mindre end en moderne spaghetti-western med stjerner som Samuel L. Jackson, Jamie Foxx og Leonardo DiCaprio på rollelisten.

Christoph-Waltz
Stjerner med stil: Christoph Waltz og Leonardo DiCaprio mødtes til den 86. Oscaruddeling i 2014. De to spillede sammen i Tarantinos western “Django Unchained”, og filmkritikere diskuterer stadig, hvem af dem, der leverede den mest fremragende præstation.

Født til showbiz

Waltz voksede op i Wien, og med både en far, der byggede kulisser, en mor, der syede kostumer, og to skuespiller- bedsteforældre, kan man vist næsten tale om, at han var født til scenen. “Fordelen ved at være vokset op i branchen er, at man ikke romantiserer den” har han sagt i et interview.

I 2010 kunne Waltz pryde sig med et østrigsk statsborgerskab, oven i det tyske han, på grund af sin tysk-fødte far, allerede fik som barn. “Jeg blev født i Wien, voksede op i Wien, gik i skole i Wien, blev færdiguddannet i Wien, begyndte at spille skuespil i Wien […] Hvor meget mere østrigsk, kan det blive?”, svarede Waltz, da han i et interview, blev spurgt om han følte sig wiensk.

Idag bor Christoph Waltz, hans anden kone, Judith Holste – i øvrigt en kostumier, ligesom Waltz’ mor – og deres 11-årige datter skiftevis i London, Berlin og Los Angeles. Waltz har også tre ældre børn fra et tidligere ægteskab.

Christoph-Waltz
Waltz spiller ærkeskurken Ernst Stavro Blofeld i Bond-filmen Spectre.

Som ung studerede han skuespil og opera på det vel-renommerede Max Reinhardt Seminar, men allerede som teenager havde han regelmæssigt indtaget scenen. Som uddannet skuespiller, landede han en rolle i den tyske TV-serie “Parole Chicago”, før han i slutningen af 70’erne pakkede sine ting og flyttede sit liv til New York City. Her byggede han ovenpå studierne med træning i method acting fra The Lee Strasberg Theatre & Film Institute. Da han som færdiguddannet derfra ville til Hollywood, holdt kun udsigten til utallige roller som nazi-skurk ham tilbage, og i stedet flyttede han hjem til Europa og ikke mindst til teatret. Her fandt Waltz arbejde, og 25 år gik, uden at verden blev videre opmærksom på ham.

Christoph-Waltz
Christopher Waltz fejrer sin nye stjerne på Hollywood Walk of Fame, omgivet af instruktør Quentin Tarantino og medskuespiller Samuel L. Jackson.

Mødet med Tarantino

Rollen som nazi-skurk skulle jo så alligevel vise sig at blive gennembruddet, men i dag er der ingen fare for, at Waltz bliver sat i bås. “Inglorious Basterds bragte mig på en måde tilbage. Jeg kaster mig ikke fuldstændigt ukritisk ud i alt, hvad jeg bliver tilbudt. Men det fantastiske er, at det behøver jeg heller ikke, for jeg bliver tilbudt så mange ting, at ikke alene kan jeg få lov at lave dem, jeg kan også vælge hvilke, jeg vil lave,” sagde han i 2012 til moviefone.com. Waltz lagde i øvrigt ud med at takke nej til rollen som Hans Landa, da han mente, karakteren næsten lignede ham for meget. Heldigvis accepterede Tarantino ikke bare et nej, og sammen indspillede de som bekendt filmen. Med 1 time, 6 minutter og 17 sekunder, skulle rollen vise sig at blive den største til nogensinde at vinde en Oscar for ‘Bedste Mandlige Birolle’, og Inglorious Basterds blev med sine 8 nomineringer, den mest Oscar-nominerede film, Tarantino havde lavet. Christoph Waltz blev på et øjeblik en verdensstjerne, og i rollen som ærke-fjenden Ernst Blofeld i den seneste James Bond-film, Spectre, kommer han i selskab med både Max von Sydow og Telly Savales, som tidligere har spillet den katteglade superskurk.

Christoph-Waltz
Waltz fremviser stolt sin Oscar for ”Django Unchained”

Begge sider af kameraet

Det var ellers ikke 30 uproduktive år, der ledte op til gennembruddet, og i starten af 1990’erne fik Waltz da også større roller i både den britiske miniserie The Gravy Train og den tysk-polske film Leben für Leben. I 1998 kastede han sig endda ud i komedie med rollen som Charly i den tyske Love Scenes from Planet Earth. Men allermest var det nu teatret, der trak, og her havde Waltz fast arbejde. Hans erfaringer fra de skrå brædder, kombineret med hans kærlighed til opera, var muligvis afgørende, da Waltz i 2013 kastede sig ud i at instruere en opførelse af ‘Der Rosenkavalier’ på Vlaamse Opera i Antwerpen, men ambitionerne bag scenen og kameraet, stopper ikke der. Filmen ‘The Worst Marriage in Georgetown’, som i skrivende stund, stadig er i produktion, har både Waltz i instruktørstolen og i hovedrollen. Han er også aktuel som skurken Leon Rom i blockbuster-satsningen ‘The Legend of Tarzan’ med Alexander Skarsgård i titel-rollen. Filmen havde verdenspremiere d. 1. juli 2016.

Christoph-Waltz
Christoph Waltz besøger Jimmy Fallon i The Tonight Show.

Blå bog

Født 4. oktober 1956 i Wien.
Far til tre døtre og en søn.
Bosiddende i London, Berlin og Los Angeles.
Uddannet skuespiller i 1978 fra Max Reinhardt Seminar i Wien
Indehaver af 2 Oscar-statuetter, 2 BAFTA-priser og 3 Golden Globes.