Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret

Man skulle have investeret i en warhol

Popkunstneren Andy Warhols billeder er kendt for at gå for skyhøje priser, enkelte er blevet solgt for mere end en halv milliard kroner, så havde man haft muligheden, havde det helt sikkert været værd at investere i værker af ham, før priserne gik helt i vejret. Det gjoorde for eksempel rockstjernen Alice Cooper tilbage i 1970erne – og glemte alt om det indtil sidste år, hvor værket dukkede op af gemmerne. AF FINN CLAUSEN FOTO: GETTY IMAGES.
Andy Warhol
Andy Warhols silketryk af Marilyn Monroe løber ligesom hans øvrige billeder op i mange penge på auktioner nu om dage.

I høj kurs

”Little Electric Chair” er et rødt silketryk og en del af Warhols døds- og katastrofeserie fra 1964, og motivet er den elektriske stol i Sing Sing-fængslet, hvor ægteparret Julius og Ethel Roserberg blev henrettet, dømt for at ville give atomhemmeligheder til Sovjetunionen. Alice Cooper havde selv en tilsvarende elektrisk stol, som han brugte i sine spektakulære sceneshows.

Ifølge avisen The Guardian gav Cooper og hans daværende kæreste Cindy Lang i sin tid 2500 dollars for værket, der stammer fra midten af 1960erne. Warhol og Cooper var venner og hang ud på den berømte New Yorker-natklub Max’s Kansas City sammen med blandt andre Lou Reed, Patti Smith, David Bowie og Iggy Pop. Alice Cooper erkender, at hans liv på købstidspunktet var omgivet af en tåge, forårsaget af stoffer og alkohol, og at han derfor havde glemt det. I 2015 fik en grøn udgave af samme værk hammerslag på 11.6 millioner dollars på Christies auktioner, men Alice Cooper har besluttet at beholde sin røde version.

"I fremtiden vil alle være berømte i 15 minutter" - Andy Warhol

 

Andy Warhol
1. Warhol hentede sine motiver fra reklamens univers. Her en Coca-Cola flaske. 2.Før Warhol havde ingen tænkt på at dåser med tomatsuppe kunne blive til kunst. 3. Andy Warhol lavede filmen Chelsea-Girls på det legendariske Chelsea Hotel på Manhattan.

Den ultimative popkunstner

Andy Warhol var en af 1960ernes mest betydende kunstnere og spillere på den kulturelle scene. Han satte sig selv i scene og blev nærmest et ikon med sin sølvfarvede paryk og sit mærkværdigt vege væsen. Han var en af hovedpersonerne i New Yorks vilde natteliv i 70erne og en af de mest ikoniske gæster på natklubben Studio 54. Klubben var årtiets Sodoma og Gomorra, hvor berømtheder som Bianca Jagger, Elton John, Grace Jones, Jack Nicholson og Liza Minelli dansede i vilde omgivelser, hvor man kunne finde Michael Jackson ved DJ-pulten og hvor ALT var tilladt.

Warhol er ophavsmanden til en af tidens mest brugte sætninger, “I fremtiden vil alle være berømte i 15 minutter” og således også i sjælden grad profetisk. Hans strategier for medieopmærksomhed og selvpromovering benyttes i dag af alle, individer såvel som virksomheder. Hans selvportrætter er forløberen for vor tids selfies, med den store forskel, at Warhols selfies er i den dyre klasse. Et selfielignende selvportræt blev sidste år solgt for små 50 millioner kroner.

Andy Warhol
Warhol ville formentlig have elsket selfien. Hans selvportrætter er i dag i høj kurs.

The Factory

Andy Warhols billedverden udsprang af amerikansk massekultur med motiver fra tegneserier, reklamer og logoer og er i dag symbol på 1960erne. Han lavede 11 udgaver af den ikoniske dåse tomatsuppe fra Campbell. De 8 er ejet af rige amerikanske samlere, og kun de sidste tre florerer på det åbne marked. For 7 år siden indbragte et af dem omkring en halv milliard kroner.

Warhol gjorde op med den romantiske forestilling om kunstneren som ensomt individ, da han skabte sin kunstfabrik, The Factory. Atelieret blev til en billedfabrik, hvor kunstnerens værker blev masseproduceret ved hjælp af silketryk, og alle kender i dag ikonserierne med Marilyn Monroe, Elvis Presley, Mao, Campbell-dåserne, dollarsedlerne og colaflasken. Sideløbende kom serier med motiver, der kredsede om avisernes skildringer af ulykker, massemord, selvmord og katastrofer. Et maleri fra hans serie ”Død og katastrofer” er popkunstens hidtil dyreste. Det blev solgt for 580 millioner kroner hos Sotheby’s i 2013.

Warhol var fascineret af tidens store personligheder. Da Marilyn Monroe døde, skabte han Marilyn Diptych efter et billede af stjernen fra filmen Niagara. Billedet indeholder 50 billleder af Marilyn, 25 med stærke farver og 25 i sort og hvid. Warhol begyndte at lave silketryk i 1962, samme år som Marilyn døde. Han elskede teknikken, der gjorde det muligt at skabe det samme billede igen og igen, men hver gang en smule anderledes.

The Factory var mere end et atelier. Der var masser af vilde fester. Warhol var homoseksuel og The Factory var et berømt hangout for intellektuelle, bohemer, Hollywood-kendte og dragqueens. The Warhol Superstars var en lille klike af New Yorker-personligheder, der spillede roller i Warhols billedkunst og i hans film.

Andy Warhol er nemlig også kendt for sit arbejde med eksperimenterende undergrundsfilm i avantgarde genren. Hans første kommercielle succes blev filmen Chelsea Girls, som han instruerede sammen med Paul Morrissey i 1966. Den blev filmet på Chelsea Hotel i New York og var med til gøre hotellet legendarisk. Det var her Bob Dylan, Janis Joplin, Leonard Cohen, Patti Smith, Iggy Pop og mange andre rocklegender slog deres folder, nogle af dem givetvis på grund af filmen Chelsea Girls. Filmen følger nogle unge kvinder, der bor på hotellet. Der kører flere forløb på én gang i splitscreen med forskellige lydspor og optagelser i både sort/hvid og farve. Filmen er tre timer lang. Senere kom Flesh, Trash, Heat og Women in Revolt, alle sammen i samarbejde med Paul Morrissey.

Andy Warhol

Andy Warhol var meget alsidig. Han grundlagde magasinet Interview Magazine og skrev adskillige bøger, heriblandt The Philosophy of Andy Warhol og Popism: The Warhol Sixties. Han var manager for bandet Velvet Underground og producerede deres musik og fik på den måde, langt senere, indflydelse på punk’en.

Skudt på

Andy Warhol var en kontroversiel figur, og miljøet omkring ham var ind i mellem vildt. Den 3. juni 1968 var han ude for et skudattentat i sit eget atelier. Det var den radikale feminist Valerie Solanas, der skød på Warhol og kunstkritikeren Mario Amaya efter en kontrovers om et manuskript, hun havde indleveret. Ingen døde dog, og attentatet blev i 1996 til en film, I shot Andy Warhol. Warhol selv blev noget mere sky efter episoden.

Baggrund

Andy Warhol hed oprindeligt Andrew Warhola. Hans forældre var immigranter fra det, der i dag kaldes Slovakiet, og faren var minearbejder. Andrew var nummer fire i søskenderækken. I 3. klasse blev han alvorligt syg og udviklede angst for læger og hospitaler. Han blev uddannet på Carnegie Institute of Technology og slog igennem i reklamebranchen. Han var en endog meget dygtig reklametegner og tog denne baggrund med sig ind i kunstens verden. Hans årti var 1960erne, og selvom han var produktiv i mange år efter, er der ingen tvivl om, at det var der, han peakede.

Top tre over priser på Warhols kunst

1: Silver Car Crash (1963) solgt på Sotheby’s for 105,4 millioner US dollars i 2013
2: Eight Elvises (1963) solgt privat i 2008 for 100 millioner US Dollars
3: Triple Elvis (1963) solgt i 2014 for 81.9 millioner US Dollars på Christie’s