Gratis levering i DK ved køb over DKK 499*
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499*
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret

Vinmagikeren Peter Sisseck

Mange taler om vine som kult i dag. Og danskeren Peter Sisseck, der har slået sig på vinproduktion i Spanien, står bag en af disse vine, Pingus, der i 2003 blev kåret som Spaniens Bedste Vin 82
Peter Sisseck

Det skelsættende år 1996

I 1996 var rygterne om en helt særlig vin nået til den berømte og indflydelsesrige vinskribent Robert Parker. Han fik smagt fadprøver og gav vinen den højeste rating, der nogensinde var givet en vin fra Spanien, 96-100 point, i sit vintidsskrift The Wine Advocate. Et absolut enestående tilfælde. Vinen var den danske vinbonde Peter Sissecks første årgang, Pingus 1995. Prisen på den blev seksdoblet i løbet af dens første halve år på markedet. Sidenhen er årgangen blevet et bekosteligt samlerobjekt, der bliver solgt til priser omkring 10.000 kr. når en flaske en sjælden gang kommer under hammeren.

Sissecks vej til vinen

Successen er ikke steget Sisseck til hovedet. Den ydmyge, afslappede og usandsynligt dygtige vinbonde tog sine første skridt inden for kunsten at dyrke vin i Bordeaux i Frankrig. Hans onkel, Peter Vinding Diers, havde dyrket vin i Sydafrika, men producerede nu vin i Bordeaux. Peter Sissecks forhold til vin var blevet grundlagt allerede i barndomshjemmet, hvor vin ikke bare var noget, man gik ned og købte. Her var vin en passion, forældrene samlede på vin, smagte på vin, havde deres egne ritualer omkring vin. Som 14-årig rejste den unge Peter – skoletræt og mere interesseret i naturen end i bøgerne – ned til sin onkel Peter i Bordeaux. Livet på vingården med vinproduktion, salg og kontakten til vinelskere tiltrak den meget unge Sisseck så meget, at han der fandt ud af, hvad han ville med sit liv – han ville skabe vin i verdensklasse. På onklens vingård fik han kælenavnet Ping, så man kunne skelne mellem ham og hans onkel Peter. Et navn, der skulle give anledning til navnet på hans vin, mange år senere.

Peter Sisseck tog tilbage til Danmark for at gå på Landbohøjskolen og blive cand. agro. Man kan faktisk uddanne sig i vin. På universitetet i Bordeaux findes en uddannelse i ønologi; men Sisseck mener ikke, at man kan lære at lave vin. Det er noget, man selv må finde ud af. Uddannelsen på Landbohøjskolen gav ham et indblik i de biokemiske processer, der er nødvendige at kende for at forstå, hvad der sker i vinproduktionen. Men derfra har han valgt helt sin egen vej.

Da han for 20 år siden købte sine første vinmarker i Spanien, startede han for eksempel med at fyre alle dem, der vidste noget om at lave vin. Han ville nemlig lave tingene på sin helt egen måde, og han ville ikke stå over for argumenter om, at sådan plejer vi at gøre. Peter Sisseck havde sat sig grundigt ind i sagerne og opstillet en række dogmer for sin vinproduktion: Druerne skulle være af sorten Tempranillo, stokkene skulle være gamle og jorden af en ganske bestemt beskaffenhed. Han valgte en vingård med vinstokke plantet helt tilbage i 1929 i distriktet Ribera del Duero ved Duero-floden på den spanske højslette, hvor der har været vinproduktion i århundreder.

Peter Sisseck
Vinstokkene bindes op på de fire hektar vinmarker som Peter Sisseck ejer nord for Madrid.

Om vinen

Sisseck var selv overrasket, da han smagte sin Pingus-vin aller første gang, for vinen overgik langt hans forventninger. Der skal da også en nærmest magisk proces til for at skabe en vin som Pingus. Mens verden bliver mere og mere industrialiseret, går Sisseck i den modsatte retning med sin vinproduktion. Hans vine fremstilles efter verdens ældste metoder. Druerne håndsorteres, mens de stadig sidder på deres stilke, og derefter lader han vinen passe sig selv under gæringsprocessen. Sissecks vine er skabt ud fra de menneskelige sanser. Det handler ikke om teorier og teknologi, det handler om at kunne se, smage, lugte og føle. Og det handler om at arbejde sammen med naturen, at lytte til den, lære at aflæse den. Sisseck anvender ikke pesticider, og den smule teknologi, der benyttes, bruges ironisk nok udelukkende til at sørge for, at der skal anvendes så lidt teknologi som overhovedet muligt. Og det virker. Det er med god grund, at Peter Sisseck ikke kaldes vinmager, men vinmagiker.

Peter Sisseck

Ikke kun pingus

Ved siden af arbejdet med Pingus på Dominio de Pingus producerer Peter Sisseck også en anden vin, Flor de Pingus, ikke at forveksle med en såkaldt andenvin, fra marker, hvor vinstokkene er lidt yngre, men dog over 35 år, og stadig biodynamisk dyrket. Disse vine er lidt mere opnåelige prismæssigt. Man ”slipper med” 500-1.000 kr. pr. flaske.

Endelig er der projektet PSI, hvor Peter Sisseck opkøber druer fra lokale vinbønders parceller med gamle vinstokke. Formålet er at motivere ejerne til at bevare de gamle vinstokke, og Sisseck opmuntrer dem til at dyrke druerne økologisk eller biodynamisk. Ellers sker der ofte det, at ejerne af markerne med de gamle stokke rykker dem op og planter andre, mindre arbejdskrævende afgrøder – eller nye vinstokke, der efter nogle år kan yde et større udbytte end de gamle stokke, men uden deres kvalitet. Da Peter Sisseck kom til Ribera del Duero i 1990 var vindistriktet på 9.000 hektar, hvoraf 6.000 hektar var gamle vinstokke. I dag er distriktet vokset til ca. 22.000 hektar, men kun 2.000 hektar er gamle vinstokke – 25 år senere. Peter Sisseck laver denne ‘kollektive’ vin sammen med Pablo Rubio, og den fremstilles på store cement tanke med lagring på store og små egefade. Vinen har opnået 92+ point i Parkers førnævnte guide og sælges under navnet Ψ (det græske bogstav Psi) og fås til 200-400 kr. flasken alt efter årgang og alder.

Ringen sluttet

Da Peter Sisseck indledte sit vineventyr, ville skæbnen, at han kom til at producere vin i Spanien – og det med meget stort held. Men nu er han tilbage, hvor det hele begyndte. Dér, hvor det gik op for ham, at vin skulle være hans liv og verden. Han er tilbage i Bordeaux, hvor han sammen med Silvio Denz har købt Château Rocheyron i Saint-Emilion. Det er en lille vingård på 8,5 ha, som også dyrkes biodynamisk. Der fremstilles ca.10.000 flasker Château Rocheyron og ca. 10.000 flasker af andenvinen, La Fleur de Rocheyron – med et prisniveau på hhv. 800-500 kr.

Blå bog

- Peter Sisseck er født i 1962 i Hørsholm.
- Skolegang på Herlufsholm.
- Vingårdspraktik i Frankrig og USA.

1988: Cand. Agro fra Landbohøjskolen.
1990: Daglig leder på vingården hacienda monasterio i distriktet Ribera del Duero.
1995: Grundlægger Dominio de Pingus.
2000: Partner og daglig leder på Quinta Sardonia frem til 2011.
2010: Etablerer Château Rocheyron i Saint Emilion sammen med Silvio Denz.