Verdens dyreste whisky

Den blev næppe købt for at hive proppen op og smage på den enestående Macallan’s Single Malt fra 1926. For hvis ejeren af den legendariske whisky gjorde det, ville et enkelt glas koste intet mindre end 360.000 kr. Kun få mennesker har smagt whiskyen, der først lå 60 år på fad inden den i 1986 kom på flaske. Og dommen var ikke ubetinget ros. Ikke desto mindre betalte en samler sidste år en rekordsum på 12,5 millioner danske kroner for flasken. Af Carl Mikkelsen - Foto: Macallan Destilleries
Verdens dyreste whisky

Single Malt

En dag for næsten 94 år siden fyldte arbejderne på Macallan destilleriet i det nordøstlige Skotland en tønde med god whisky. I hvert fald så god, at den blev gemt godt af vejen. Tønden, der tidligere var blevet brugt til spansk Olorosso-sherry, blev mærket med nummeret 263. Først 60 år senere blev den hældt på flasker. 40 i alt blev det til.

Arbejderne havde næppe drømt om, at lige netop denne whisky skulle blive millioner værd. For med en ugeløn i omegnen af 20 shillings var whiskyen en hverdagsdrik, der kunne varme på en kold vinterdag og mildne tidernes ugunst.

Men lige netop denne tønde whisky fik lov til at ligge urørt på lagret helt frem til 1986, hvor den kom på flasker. Af de 40 flasker blev 12 udstyret med etiketter skabt af en af Storbritanniens største pop-kunstnere, nemlig Sir Peter Blake. Herhjemme er han nok mest kendt for at have skabt coveret til Beatles-albummet Sgt. Pepper’s Lonely Heart Club Band i 1967. 12 andre flasker blev udstyret med etiketter malet af kunstneren Valerio Adami. Og så sent som i 1999 blev én enkelt flaske håndmalet af den irske maler Michael Dillon. Den blev solgt på auktion for 1,2 mill. britiske pund i 2018.

Macallan 1926 whisky er for whisky-kendere den hellige gral. Det handler om historien. At de gyldne dråber overlevede i tønden i 60 år, og at der blot blev produceret 40 flasker. Det har ganske enkelt drevet prisen op til et niveau, hvor inkarnerede samlere er villige til at betale millioner for en enkelt flaske.

En af de få der faktisk har smagt Macallan 1926 – whisky-eksperten David Robertson – fortæller, at den i smagen er ”utrolig rig og intens. Fuld af tørrede frugter, svesker og dadler. Der er også spor af nelliker, ingefærd og kanel”, fortalte han til BBC da det i oktober måned sidste år kom frem, at en ukendt samler havde betalt intet mindre end 12,5 millioner danske kroner for en enkelt flaske.

”Som jeg husker det, er det en fantastisk whisky – men jeg har smagt dem, der er bedre,” lyder hans endelige dom.