Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret

Fra it-direktør til vinbonde

Under navnet Ampelos Cellars gemmer der sig ingen ringere end den danske vinproducent Peter Work, der i dag er kendt for at producere noget af verdens mest anerkendte og bedste vin. Endvidere har han forstået at bryde med klicheen om de oversøiske vine, der stammer fra USA’s vestkyst, som ofte er kendt for at være en voluminøs oplevelse med en høj alkoholprocent og ganske sukrede i udtrykket. Ampelos Cellers repræsenterer en helt anden version og viser dermed, hvad amerikanske vine også kan være.
Peter vinbonde

Peter Work

Karriereskiftet – fra drøm til virkelighed

I ’99 havde Rebecca og nogle penge fra diverse aktieoptioner i hver deres respektive jobs, som ikke var øremærket til nogle specielle formål. Allerede dengang holdt de begge utrolig meget af vin. Dagene blev gerne tilbragt med at køre ture op i ’The Wine Country’ i Californien – såsom Napa og Sonoma Valley. Derfra begyndte de at lege med tanken om at have deres eget stykke land i området, hvorfra de ville plante vinstokke. Peter Work fortæller:

At vågne op om morgenen, kigge ud over markerne og gå en afstressende tur med hundene i de rolige omgivelser var nogle af de forestillinger, vi ikke kunne slippe. Tværtimod voksede vores drømme bare, og beslutningen om at få dem til at gå i opfyldelse, blev næste skridt.

"Vi købte det 33 hektar store stykke land i Santa Barbara County, der ligger et par timers kørsel fra Los Angeles. Men derefter kom udfordringerne, for vi havde absolut ingen som helst forstand på at dyrke druer eller producere vin. Vi kunne knap nok holde stuebirken i live, så hvordan pokker skulle vi kunne dyrke vin?"

Peter vinbonde
Årstiderne går sin gang, og de naturlige vinde, der trækker ind over land fra Stillehavet, spiller også en stor rolle for mikroklimaet i de californiske vindale. Druerne bliver dermed nedkølet, og sørger for en langsom modningsproces, der resulterer i at druen ikke mister sin friskhed og syre.

Men ægteparret var standhaftige, og en ting de dog var sikre på, var, hvordan god vin skulle smage. Deres fælles passion for velsmagende vin, vandt over usikkerheden, og de valgte at kaste sig ud i det og tage den livsændrende beslutning prompte efter, at Peter på tætteste hånd blev konfronteret med det værste terrorangreb nogensinde i amerikansk historie:

"Efter vi havde købt vores stykke land, hvilket bestod af udyrket jord og vindtørre marker, begyndte vi også at komme mere i området. Vi havde købt en gammel campingvogn, som vi havde placeret på grunden, og den camperede vi gerne i henover weekenderne. Men det, som for alvor gav os sparket bagi til at leve drømmen ud, var, at vi var optagede af et projekt i vores nye børsregistrerede firma, som vi havde åbnet sammen med nogle venner. I forbindelse med projektet havde jeg et møde på Wall Street. Datoen for mødet var d. 11 september 2001, og Rebecca og jeg landede samme morgen i Newark lufthavn i New Jersey.

Peter vinbonde
Peter og Rebecca Work.

Mødet skulle finde sted klokken 09.00 om morgenen i finansafdelingen hos én af vores kunder, men i sidste øjeblik blev mødet aflyst, og derfor blev jeg i ude Newark og tog ikke toget ind til Manhattan. Hvis dette skæbnesvangre møde ikke var blevet aflyst, ville jeg have befundet mig på metrostationen i bunden af World Trade Center, da det første fly ramte tårn nummer et,” forklarer Peter Work og fortsætter:

Min kone og jeg fløj tilbage til Los Angeles nogle dage efter. Vi hentede vores hund Bacchus på kennelen og kørte derefter op i ’The Wine Country’, hvor vi tilbragte nogle dage i vores campingvogn. Her tænkte vi godt og grundigt over livet. Vi blev begge enige om, at til tider kan livet blive for kort, og man når ikke at udleve sine drømme, før det er for sent. Derfor tog vi beslutningen om, at nu var tiden inde til at gøre noget ved vores drøm. Derefter gik det slag i slag, og først blev vi landmænd for derefter at blive ’Winemakers’.”

Peter vinbonde
De store egetønder, der består af over 100 år gammelt egetræ, bruges til fadlagring af vinen. Indersiden af tønderne gennemgår en ristning. Jo hårdere en ristning, jo mere markant egesmag i vinen.

Interessen kommer ikke fra fremmede

Allerede fra barnsben af blev Peter Work introduceret for vinenes verden, da sommerferierne sammen med mor og far gerne blev tilbragt i Sydeuropa og dermed også de obligatoriske besøg til forskellige vinhuse, hvor der lystigt blev smagt på sagerne. I weekenderne, når de gode dråber blev skænket op faldt der også gerne smagsprøver af til sønnike. Senere hen, efter Peter Works studentertid blev han ansat i hotelbranchen, og fik dermed et dybere kendskab til de forskellige druer, og som ung fyr på motorcykel ned igennem Europa og med vind i håret, var det også Peter Work, der blev udvalgt til at vælge de vine ud, som skulle smages på om aftenen sammen med resten af motorcykelklubben. Peter Work fortæller videre:

Jeg har altid syntes, at der var noget magisk over vinbranchen. Når man kører rundt i et vinområde og betragter de her fantastiske marker, hvor der er plantet vinstokke så langt øjet rækker, og øverst oppe på bakken troner selve vingården, der bliver flankeret af en swimmingpool med tilhørende stole og parasoller, hvor familierne sidder og hygger sig. Jeg har jo altid tænkt, at det kunne være fantastisk, hvis man en dag kunne have sådan et job. Da jeg senere hen i livet mødte Rebecca, som også havde en stor interesse for vin, dyrkede vi i fællesskab vores hobby og rejste rundt i Europa og USA, hvor vi smagte en masse vine sammen. Allerede dengang legede vi med tanken om en dag at prøve kræfter med at dyrke vores egen vin. Så da muligheden opstod for at købe et stykke land, var fremtidens karrierevej ligesom allerede valgt for os.”

Peter vinbonde
Hundene Bacchus og Eros nyder at slappe af i skyggen, mens de holder et vågent øje med vinmarkerne og den daglige gang på gården.

Økologisk, biodynamisk og bæredygtig vindyrkning

I 2006 ændrede Rebecca og Peter Work deres produktion til at være udelukkende økologisk og biodynamisk. Men som to driftige vinbønder, der søger det ultimative inden for vindyrkning, valgte de at tage skridtet videre og blev i 2008 også SIPregistreret, hvilket betyder Sustainable in Practice. Bag betegnelsen gemmer der sig en proces, som betyder, at der udelukkende bruges solenergi, og at køretøjerne, såsom traktorerne, skal være miljøvenlige. Ampelos Cellars er den første vinproducent i USA til at opnå alle tre certifikater.

Det er jo et fantastisk job at dyrke druer og producere vin, for jeg forener tre ting på én gang. Jeg arbejder med min passion, som jeg har dyrket i mange år. Endvidere er det en livsstil, hvor vennerne og familien gerne vil være med og opleve foretagende på tætteste hold, og samtidig kan jeg sove roligt om natten, da regningerne bliver betalt,” afslutter Peter Work.

Peter vinbonde
Hollywoodskuespilleren Kurt Russel, der selv er en stor vinentusiast, lægger gerne vejen forbi Ampelos Cellars, omkring høsttid og hjælper til, for at få et indblik i vinproduktionen.

Kort om Peter

Peter Work (f. 1958) er født og opvokset i Danmark, men bor i dag i Californien, hvor han har sit eget vinhus, Ampelos Cellars.Han voksede op i Århus og blev uddannet som Civilingeniør og har desuden en HD fra Handelshøjskolen i København samt studier på Princeton University. Efter et år som rådgivende ingeniør hos Rambøll, blev Peter Work ansat som management konsulent hos Pricewaterhouse Coopers, der senere forflyttede ham til USA, hvor han har boet lige siden. I 1994 blev han headhuntet til Walt Disney-koncernen som IT-direktør, og året efter blev han gift med Rebecca, som ligeledes havde sin egen IT-karriere. I 1999 startede de sammen med nogle venner firmaet Exult, som året efter blev børsnoteret. Samtidig besluttede ægteparret sig for at prøve kræfter med vineventyret og købte derfor en ranch nord for Santa Barbara. I 2001valgte Peter og Rebecca Work at forlade deres faste job for at hellige sig de vinbranchen og grund­lagde samtidig Ampelos Cellars. Markerne er primært tilplantet med Pinot Noir, men også med Syrah, Grenache, Riesling og Viognier. Deres vine distribueres og forhandles i Danmark af Otto Suenson.

www.ampeloscellars.com