5 magiske gastronomiske oplevelser

Spiser vi for at leve? Eller lever vi for at spise? For foodies er svaret givet på forhånd. Og de rejser gerne verden rundt for at få den ultimative gastronomiske oplevelse. Vi har spottet fem top restauranter rundt om i verden, som det er værd at rejse efter. Af Claus Vesterager Martinus - Foto: Scanpix
5 gastronomiske oplevelser
Restaurant Alchemist på Refshaleøen i København er skabt med en fantastisk kuppel, hvorpå der vises film af en stjerneklar himmel eller havets fauna for at sætte fokus på tidens store miljøudfordringer.

Gastronomi

At rejse er at leve, skrev H.C. Andersen i sit selvbiografiske værk Mit Livs Eventyr. Og hvis man tillige lever for at indtage gastronomiske mesterværker, ligger det lige for at kombinere de to leveregler. Travelling Foodies er et begreb, der de senere år har vundet stor udbredelse. Livsnydere der gerne rejser verden tynd for at spise på de bedste og mest interessante restauranter.

Ofte er det ensbetydende med en restaurant, der har opnået tre stjerner i Michelin Guiden. En klassifikation, der ganske enkelt betyder ”ekstraordinær køkkenkunst, der er værd at rejse efter”. I den seneste digitale udgave af guiden har Michelins inspektører blot fundet 86 restauranter værdige til de tre stjerner. Som den eneste danske restaurant har Geranium med køkkenchef Rasmus Kofoed i spidsen opnået de eftertragtede tre stjerner.

Mens vi i Danmark blot kan prale af en enkelt tre-stjernet restaurant, toppes 2019 listen af Japan, der kan mønstre 29 restauranter i denne liga, mens Frankrig blot kan præstere 27. Men selv om Haute Cuisine ofte er ensbetydende med priser på mange tusinde kroner, er det muligt at finde hide-aways med stor køkkenkunst rundt om i verden. Vi har fundet fem restauranter med stjerner i Michelin-guiden, der ikke er helt billige – men som dog heller ikke koster en månedsløn.

5 gastronomiske oplevelser
Rasmus Munk og staben på restaurant Alchemist har skabt en ny holistisk madfilosofi, der har begejstret såvel anmeldere som gæsterne. Og dét i en sådan grad, at restauranten har fået to Michelinstjerner i første forsøg.

Alchemist – magiskværksted

Efter en ombygning til næsten 100 millioner kroner genåbnede Restaurant Alchemist sidste sommer i de gamle B&W-haller på Refshaleøen i København

Og siden er det gået stærkt. Roserne er væltet ned over køkkenchef Rasmus Munk og hans stab. Såvel danske som udenlandske madanmeldere har kaldt resultatet for ”Verdens mest ekstravagante restaurant, en magisk oplevelse og et måltid man aldrig glemmer”. Alchemist blev sidste efterår tillige kåret som ’Årets restaurant’ af The White Guide. Og Michelin Guiden svingede sig i 2020-udgaven op på hele to stjerner.

Derfor er Alchemist på ønskelisten hos mange Foodies. Men de kan komme til at vente længe. For i vinters stod mere end 7.000 på venteliste for at opleve Rasmus Munks holistiske smagsunivers. Et univers med raffinementer som lammehjerne i en kirsebærsauce.

5 gastronomiske oplevelser
Chefkok Rasmus Kofoed står i spidsen for gastronomien på Geranium. Danmarks eneste med tre stjerner i Michelin Guiden.

Eller hvad med due, der er modnet i 14 dage, indkapslet i bivoks og kogt ved 52 grader, så voksen ikke smelter. Herefter grillet og serveret med en sauce skabt af tasmansk honning, duefond og fermenteret ribs. I alt består menuen af op til 50 serveringer. Pris: 2.500 kr. Hertil kommer en vinmenu på op til 5.000 kr. www.alchemist.dk

Geranium, København

Et første stop på en Travelling Foodie’s Globale Tour de Force kan passende være et pitstop på vej mod lufthavnen. Mere præcist på 8. sal på adressen Per Henrik Lings Alle, 2100 København Ø. Stedkendte vil vide, at der her er tale om Restaurant Geranium – Danmarks eneste restaurant med tre Michelin stjerner. Ovenikøbet blev Geranium med Rasmus Kofoed sidste år kåret til den femte-bedste restaurant i verden. Kofoed har desuden vundet både guld, sølv og bronze ved Bocuse D’Or: Kokkenes uofficielle verdensmesterskab.

Og selv om det umiddelbart kan lyde dyrt, når en menu på Geranium løber op i 2.700 kr. er det faktisk forholdsvis billigt for et måltid i denne kaliber. I hvert fald målt i forhold til andre tre-stjernede restauranter.

Rasmus Kofoeds kulinariske kunst er let, svævende og usandsynligt elegant. Der er fokus på lokale råvarer, fisk, grøntsager og forfinede tilsmagninger. Maden er anrettet som små kunstværker. Det handler om sanselighed. Maden smager fantastisk. I hvert fald hvis man skal tro Michelin inspektørerne, anmelderne og de mange begejstrede food-bloggere. Og det skal man jo… www.geranium.dk

5 gastronomiske oplevelser
Andrias Ziska har skabt en gastronomisk sensation på Færøerne, hvor gamle køkkentraditioner kommer til ære og værdighed.

Koks, Leynar, Færøerne

Når sanserne er beroliget på Geranium kan rejsen fortsætte. Med fly til Vágar på Færøerne. Og med bil videre til den lille bygd Leynar. Turen fra lufthavnen tager blot 24 minutter. Men er det hele værd: For lige efter den fem kilometer lange tunnel mellem Vágar og Streymoy ligger bygden Leynar og den lille sø Leynayvátn.

Lige over søen finder man Færøernes eneste restaurant med Michelin-stjerner. Faktisk har den hele to stjerner. Chefkok Poul Andrias Ziska excellerer i lokale råvarer som vindtørret fårekød (skærpekød), søpindsvin, lunder og andre færøske specialiteter med ’grønt’ fra både mark og hav. Fermentering er dybt forankret konserveringsmetode i det færøske køkken. Tidligere end nødvendighed. I dag et højt værdsat element i Koks’ køkken.

Det er et avantgardekøkken, der har tiltrukket foodies og anmeldere fra hele verden. På færøsk kan ordet Koks betyde en flirt eller en urimelig fokus på opnåelsen af perfektion. Og det er dét, man får for de små 2.000 kr. en menu ved Leynarvátn koster. www.koks.fo

5 gastronomiske oplevelser
Chefkok Mauro Colagreco har skabt verdens bedste restaurant ved Middelhavskysten.

Mirazur, Menton

Verdens bedste restaurant. Hverken mere eller mindre. Restaurant Mirazur i Menton ved Middelhavskysten et stenkast fra den italienske grænse fik sidste år den ultimative anerkendelse. Chefkokken - Mauro Colagreco – har med sine italiensk-argentinske rødder formået at skabe gastronomiske oplevelser ud over det sædvanlige. Menuerne er hans personlige fortolkninger af såvel ingredienser som smage.

Hans cuisine er ultra friskt. Massive mængder af krydderurter, frugt og grøntsager er rammen om de enkelte retter. Alt dyrket lokalt: Citrusfrugter fra Rivieraen, safran fra Sospel, olivenolie fra Menton. De vilde svampe høstes i landskabet tæt på restauranten. Rejer og fisk er fanget lokalt og så videre…

Trods titlen som verdens bedste restaurant er prislejet ikke overdrevent ekstravagant: Omkring 2.000 kr. for en menu. Om det er frokost eller aften er ligegyldigt. Prisen er den samme. Til gengæld lover Mauro Colagreco en oplevelse ud over det sædvanlige: En sanserejse uden grænser, hvor grøntsager og urter møder essensen af vores jordiske og marine univers. www.mirazur.fr

5 gastronomiske oplevelser
En tre-stjernet oplevelse i New York. Thomas Keller's Per Se i den amerikanske metropol har haft tre stjerner siden 2006.

Per Se, New York

Haute Cuisine er måske ikke lige det, man først forbinder med New York City. Men byen rummer hele fem restauranter med tre stjerner. Restaurant Per Se er en af dem. Den ligger i Time Warner bygningen med udsigt over Central Park. Restauranten har i stjernemæssig henseende en imponerende historie: For allerede i 2006 blev den hædret med tre Michelin-stjerner. Og den har med chefkok Thomas Keller i spidsen formået at holde niveauet lige siden.

Michelins inspektører begrunder det således: Et besøg hos Per Se skal nydes, værdsættes, fortælles og huskes. Restauranten på Columbus Circle er indrettet så alle borde får et fantastisk view ud over New Yorks skyline. Køkkenet er fransk Haute Cuisine. Der er to tasting menuer, hvoraf den ene er vegetarisk. Menukortet rummer naturligvis andre alternativer med overdådige ingredienser til priser, hvis højde konkurrerer med de omkringliggende skyskrabere. Men menuerne til omkring 2.500 kr. giver al den smag, luksus og elegance, man forventer af en tre-stjernet restaurant. Især fremhæves restaurantens kylling pocheret i mælk som værende helt ekstraordinær. Så saftig og velsmagende, at den hjemlige ovnstegte kylling i al evighed vil være en skuffelse. www.thomaskeller.com/perseny