Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret

Et stykke (genoplivet) DANMARKSHISTORIE

Den 26. september 2016 ramte nyheden om det nedbrændte Svinkløv Badehotel Danmark som en forhammer. Et kollektivt suk gik gennem landet. Selv om kun et fåtal nogensinde har besøgt – endsige overnattet på – det ikoniske badehotel i Jammerbugtens yderste klitrække, var det indbegrebet af dansk sommer. Nu er forpagterparret Kenneth og Louise Toft-Hansen så småt ved at være klar til at tage imod overnattende gæster, der vil nyde sommeren i Vesterhavets bølger og køkkenets gode mad uden at blive forstyrret af WiFi eller andre nymodens installationer. AF CLAUS VESTERAGER MARTINUS FOTO: TORBEN HJULMAND.
Svinkløv Badehotel
Svinkløv Badehotel brændte i 2016 ned til grunden. Det var Danmarks største træbygning, der har fungeret som hotel siden 1925. Et ikonisk sted, der blev indbegrebet af dansk sommer.

Svinkløv Badehotel

Gennem de store vinduer ud mod Vesterhavets gråblå bølger strømmer lyset ind i spisesalen. De gule gardiner blafrer let, når et vindstød forcerer de ikke helt tætte vinduer. Ipads og smartphones er gemt godt af vejen. Der er ikke installeret WiFi. Og her i yderste klitrække i bunden af Jammerbugten er mobilforbindelserne mere end tvivlsomme.

Svinkløv Badehotel har i snart 100 år været det sted, hvor det københavnske borgerskab boltrede sig om sommeren. Den grå træbygning, der ligger så perfekt i sandet omgivet af marehalmen, er indbegrebet af dansk sommer. Med sprossede vinduer, træpaneler og blåstribet pudevår er det som en dansk udgave af svenskernes Carl Larssons romantiske malerier af en svunden tid, hvor kvindernes lette sommerkjoler nåede anklerne, og mændenes badedragter stadig var en trikot.

Eller rettere: Billedet krakelerede for mange da nyhederne den 26. september kunne berette og vise de dramatiske billeder, da Danmarks måske mest ikoniske badehotel gik til i flammerne. En defekt i en tørretumbler var skyld i branden. Og inden brandvæsenet kom frem til den øde Svinkløv Strand små ti kilometer fra Fjerritslev, var det for sent. Meterhøje flammer oplyste den mørke septembernat, og da dagen gryede, afslørede det grå morgenlys en rygende ruinhob. Forkullede senge, borde og stole lå hulter til bulter mellem knuste tallerkner og andet inventar.

Det var, som om en kollektiv følelse af tab ramte danskerne. Gæster, forfattere og kunstnere, der i årevis havde været faste feriegæster på badehotellet, fortæller i dagene efter branden om tabet af et stykke Danmarkshistorie. Et sted, hvor tiden ligesom stod stille. Et sted, hvor billederne fra Matador, af bedsteforældre og en smørstegt rødspætte med persillesovs havde magten. 

Svinkløv Badehotel
Kenneth Toft-Hansen og hans kone Louise havde netop overtaget Svinkløv Badehotel og afsluttet deres første sæson, da branden destruerede hotellet.

“Uvirkeligt. Fra den ene dag til den næste blev vi kastet ud i vores livs krise,“ fortæller stjernekokken og forpagter af Svinkløv Badehotel, Kenneth Toft-Hansen og fortsætter: “Sent om aftenen blev vi vækket af en teknisk alarm fra hotellet. Først troede jeg, at vi havde glemt en gryde i køkkenet. Men da vi nåede hen til hotellet, havde gæsterne allerede forladt hotellet – og vi kunne se røgen. Faktisk kunne man ikke se mange flammer. Men da brandvæsenet kom til, stod det hurtigt klart, at ilden havde bredt sig inde i hulrum og skunke. Jeg stod faktisk inde i hotellet sammen med brandfolkene, og så ilden komme op gennem gulvet.“

Derfra gik det rigtigt hurtigt. Og inden natten var omme, lå 91 års historie i ruiner. “Det var en frygtelig nat for gæsterne – og ikke mindst for vores dygtige personale, der nu stod uden arbejde.“

Svinkløv Badehotel
Badehotellet bliver genopbygget som en træbygning. Dog med bedre brandsikring og med bad på alle værelser.

Fugl Føniks

Nu godt to et halvt år senere er Svinkløv Badehotel som en Fugl Føniks ved at rejse sig af asken. Væk er de forkullede rester af den oprindelige træbygning. En ny har rejst sig på betonfundamenterne, der står dybt i klitsandet. De gråmalede træfacader med de hvide småsprossede vinduer falder igen i ét med sandet, marehalmen og de hvide toppe på Nordsøbølgerne, der stadig ruller ind på stranden.

Endnu bærer pladsen omkring hotellet præg af at være en byggeplads: Materialer ligger stadig omkring bygningen. Vinduerne er dækket til. Og indenfor kæmper håndværkere med at blive færdige, så dørene til værelserne en gang i løbet af sommeren igen kan åbnes af forventningsfulde feriegæster, der vil nyde den særlige stemning og afsondrethed, som Jammerbugten stadig kan give.

Svinkløv Badehotel
Det måske bedste kendte billede af Svinkløv Badehotel.

Stadig ingen WiFi

Svinkløv Badehotel blev opført i 1925 af dansk-amerikaneren Carl Brix Kronborg. Selv den gang var det ikke just begejstring, der prægede myndighederne over udsigten til et byggeri 200 meter fra stranden i et øde naturområde, hvor kun en smal hulvej førte ud til hotellet. Området var ejet af Klitvæsenet (Senere Statskovsvæsenet) – og de havde meget lidt lyst til at give tilladelse til byggeriet. Men et vedholdende pres – og måske fordi det kommende badehotel var tegnet af kongelig bygningsinspektør arkitekt Ejnar Packness – gjorde, at byggetilladelsen kom i hus. Hotellet havde i starten plads til bare 14 pensionærer, der kunne nyde sommeren fra første klitrække i en tid, hvor badeferien ved de danske kyster var den første fitness-bølge, der ramte det bedre borgerskab.

Kronborgs amerikanske erfaringer har også sat sit præg på bygningen, hvor de sprossede vinduer er konstrueret efter amerikanske traditioner. De er delt vandret på midten, og man lukker dem op ved at skubbe dem opad. Fra starten var Svinkløv Badehotel velbesøgt. Så udbygning på udbygning fulgte frem til 1934, hvor det stod færdigt med 36 værelser, indlagt elektricitet og vand og andre nymodens bekvemmeligheder. Men så var det også slut. Herfra blev det en tidslomme. Et sted, hvor tiden står stille.

Bocuse d'Or Kenneth Toft-Hansen
2019 bliver et år, Kenneth Toft-Hansen vil huske for evigt: I januar blev hans søn født på Rigshospitalet i København. Få dage senere vandt han VM for kokke, og til sommer genåbner Svinkløv Badehotel.

Det nye Svinkløv Badehotel

“Vi har valgt at genopbygge badehotellet med stor respekt for historien. Vi har stadig ikke ville installere WiFi. Vores gæster skal heller ikke finde på at tage telefonerne med ind i restauranten“, fortæller Kenneth Toft-Hansen, der håber, at gæsterne nu vil vende tilbage og genopleve hotellet, som det var en gang. Selv om arkitekt og håndværkere har kæmpet for at få hotellet til at ligne det oprindelige badehotel, er der alligevel sneget nogle forbedringer og nødvendige forandringer ind i den nye bygning.

“Vores stamgæster vil opleve, at Den røde Stue er halveret for at skabe plads til bredere korridorer. Den blå stue er blevet re-designet. Og endelig er køkkenet placeret tættere på restauranten i Den gule Stue. Men dér hvor vores gæster nok vil opleve den største forskel er, at der nu er bad og toilet på alle værelser,“ fortæller Kenneth Toft-Hansen.

Ellers vil Svinkløv Badehotel ligne sig selv, når det åbner i maj måned. Og nok så vigtigt, vil den nye træbygning overholde alle moderne byggestandarder og sikkerhedsforskrifter for et moderne hotel.

Gæsterne skabte traditionerne

Badehotellet i bunden af Jammerbugten er med andre ord på nippet til at blive genåbnet. En ny æra står for døren. Men Kenneth Toft-Hansen og hans kone Louise, er ikke bange for, at traditionerne og stemningen vil forsvinde i den nye bygning.

“Nej. Vi er bestemt ikke bange for at miste den særlige stemning, der hersker i Svinkløv. Vi har en fantastisk natur lige uden for døren. I køkkenet har vi adgang til de mest friske råvarer fra havet. Vi skal ikke vente hverken 12 eller 24 timer på at få leveret havets råvarer. Grøntsagerne er ny-opgravet og -høstet. Og vi skaber madoplevelser til vores gæster med en ny menu hver dag,“ fortæller Kenneth Toft Hansen og slutter: “Og så skal man ikke glemme, at vi kun kan gøre det så godt, vi kan i køkkenet og i den service, vores dygtige personale leverer til vores gæster. Men det er gæsterne selv, der har skabt de traditioner, der har båret hotellet gennem alle årene. Og vi håber at få lejlighed til at vise hotellet frem til både nye gæster og de mange stamgæster, der fulgt os gennem årene.“

Svinkløv Badehotel
Forpagterparret Toft-Hansen i Den gule Stue inden branden ødelagde badehotellet.

Stjernekokken og TV-journalisten

Nybagt far. Nykåret verdensmester udi kogekunsten. I sæsonen svinger han piskerisene i køkkenet på Svinkløv Badehotel. Navnet er Kenneth Toft-Hansen. Og til sommer slår han sammen med sin kone Louise slår dørene op til Badehotellet version 2.0.

Selv om det næppe slår oplevelsen ved at hjælpe sin førstefødte søn til verden, så er dét at vinde Bocuse d’Or – det uofficielle verdensmesterskab for kokke – noget af det ypperste, der kan overgå en kok. Men det var lige præcis, hvad der skete for Kenneth Toft-Hansen i slutningen af januar måned i år. “Det var en drøm, der gik i opfyldelse,“ slår han fast. Som forpagter af det berømte Svinkløv Badehotel har han og hustruen Louise ellers haft deres at se til de sidste par år. Knap var deres første sæson som forpagtere af badehotellet overstået, da det brændte ned til grunden. Arbejdet med at genskabe badehotellet har været udmarvende. Men trods alt har der også været plads til forberedelserne frem mod kokke-VM i Frankrig januar 2019.

Måske var det held i uheld. For dét faktum at genopbygningen af Svinkløv Badehotel trak ud og først genåbner denne sommer betød, at Kenneth Toft-Hansen og hans team kunne forberede sig intenst på konkurrencerne i Lyon den 29.-30. januar i år. Få dage forinden – faktisk under den sidste testmiddag på Hotel- og Restaurationsskolen i København – måtte han løbe fra både gryder, pander og kolleger for at assistere ved fødslen af sin søn på Rigshospitalet i København.

Den 36-årige stjernekok mødte sin kone under optagelserne til madprogrammet ’Cecilie og madklubben’, hvor hun arbejdede som tilrettelægger. Og trods stærke bånd til København flyttede Louise op til det blæsende nordvestlige Jylland, hvor Kenneth styrede køkkenet på Svinkløv Badehotel. Inden da havde Kenneth Toft-Hansen arbejdet sig op igennem den danske restaurationsverden. Fra den første stilling som køkkenchef på Restaurant Piaf i fødebyen Silkeborg, Prins Ferdinand i Aarhus – og altså som chef i køkkenet på Svinkløv Badehotel.

Men selv om den internationale succes nu er kulmineret med Bocuse d’Or trofæet, er det ikke den slags haute cuisine, gæsterne skal forvente sig, når det genopbyggede badehotel genåbner i maj måned. “Den slags teatralske menuer, som vi laver til internationale kokke-konkurrencer, passer på ingen måde til Svinkløv. Vi har en fantastisk natur lige uden døren. Det handler om frisk fisk. Friske grøntsager. Og en ny menu hver dag. Vores gæster skal have en god oplevelse og lækker mad. Men det er ikke det eksperimenterende fusionskøkken, man skal forvente hos os,“ siger Kenneth Toft-Hansen. Kenneth og Louise Toft-Hansen forventer, at Svinkløv Badehotel genåbner i starten af maj måned 2019.