END OF SEASON - Spar op til 50% | Shop her
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
END OF SEASON - Spar op til 50% | Shop her
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage

Genoplivningen af landets ældste kro

Med 498 år på bagen er Skoemagerkroen midt på Sjælland Danmarks ældste kongeligt privilegerede post- og diligencekro, og med sådan en titel skal mad og værtskab være af høj klasse. Det var netop Poul Bøje Nielsens tanke, da han forelskede sig i den efterhånden hensygnende kro, som han har gennemrestaureret og åbnet på ny med respekt for historien og øje for nutiden. Af Rasmus Palsgård
Skoemagerkroen
Skoemagerkroen på Midtsjælland er Danmarks ældste kongeligt priviligerede post- og diligencekro. Foto: Asger Møllsøe

Skomagerkroen

1521 blev de første sten til Skoemagerkroen lagt. Det var med andre ord helt tilbage i middelalderen, at denne kro, som stadig står, blev opført, og selv om den gennem århundrederne er blevet istandsat løbende, finder man stadig oprindelige dele fra dengang. Skoemagerkroen ligger midt på Sjælland mellem Holbæk og Roskilde, og den er landets ældste kongeligt privilegerede post- og diligencekro. Kong Christian II vedtog ved lov, at der for hver anden mil (ca. hver 15. kilometer) på alfarveje skulle opføres kroer til hesteskift og bespisning af de rejsende. Det var begyndelsen for Skoemagerkroen. Her kunne rejsende opstalde deres heste, mens både disse og deres ejermænd fik vådt og tørt samt en god nats søvn, inden rejsen næste dag kunne fortsætte.

Om end kroen ikke tjener helt samme formål som dengang, hvor et sådant overnatningssted var et nødvendigt stop på en strabadserende rejse, er der i dag masser af mennesker, der har benyttet sig af Skoemagerkroen, siden den genåbnede d. 1. august 2018 efter en gennemgribende renovering.

Manden bag er Poul Bøje Nielsen, som hidtil drev Elmely Kro i landsbyen Ugerløse, hvor han ligeledes er vokset op. ”Jeg faldt ganske enkelt for den mulighed, det var, at åbne restaurant og kro et helt unikt sted med en historie som ingen anden kro. I 1722 skrev Ludvig Holberg Jeppe på bjerget, mens hans boede her, og forhenværende krigsminister Anton Frederik Tscherning fejrede i 1845 sit bryllup på stedet. Med al den historie ville jeg virkelig gerne åbne restaurant her, og den tidligere ejer ville gerne sælge, men hele bygningen var kørt fuldstændig i sænk, og jeg havde ikke pengene til at genopføre den selv. Jeg fik kontakt til Birgit og Michael Jordan, som gerne ville støtte projektet, og det var en fantastisk mulighed for at tage skridtet,” siger Poul Bøje Nielsen.

Skoemagerkroen
Skoemagerkroen arbejder med den korteste vej fra jord til bord. Foto: Asger Møllsøe

Det lokale i fokus

Skoemagerkroen ligger fredeligt og ugeneret ud til marker og eng. Rundt om den stråtækte hvide bygning går høns frit omkring og bidrager til den landlige idyl. Selv om disse høns ikke specifikt kommer på menuen, kunne de i teorien sagtens komme det, for samtlige stykker okse, gris og fjerkræ, der bliver serveret i restauranten, kommer fra fritgående dyr fra lokalområdet.

”Det har været min filosofi allerede tilbage fra Elmely Kro, at der skal være så kort fra jord til bord som muligt, og den tilgang fører vi videre. Både kød og grønt får vi fra lokale landmænd. Man skal bruge og støtte de lokale, så vi alle får et bedre sammenhold,” siger Poul Bøje Nielsen, der sætter klassisk håndværk og velsmag i højsædet.

Skoemagerkroen
Der er vildmarksbad til de heldige gæster, som indlogerer. Foto: Asger Møllsøe

”Skoemagerkroen er et sted, der skal kunne favne alle, uanset om man er til bøf bearnaise eller er vegetar. Alle skal kunne finde sig tilpas her. Med ganske få undtagelser er alle vores råvarer danske, og vi sigter efter et køkken med en fin balance mellem det klassiske og moderne køkken – kromad anno 2019, kunne man sige. Alt bliver lavet for bunden, og vi har sågar egen slagter ansat, som modner vores kød, presser rullepølserne og tørsalter vores bacon,” siger Poul Bøje Nielsen om Skoemagerkroen, som til frokost serverer klassisk smørrebrød med et strejf af det moderne, mens der til aften både er mulighed for en større tastingmenu baseret på sæsonens bedste råvarer såvel som a la carte med klassikere såsom wienerschnitzel, bøf bearnaise og chokoladedessert.

Foruden gode, lokale råvarer har Poul Bøje Nielsen især ét mantra, som skal være på plads, og det er den gode service. ”Selv den bedste mad kan blive ødelagt af dårlig service. Jeg gider det ikke selv, og derfor skal det bare være i orden. Jeg går meget op i at finde medarbejdere, som forstår at sætte sig i gæstens sted. Som udgangspunkt kan alting lade sig gøre her, og vi søger altid en løsning på problemet.

Skoemagerkroen
Skoemagerkroen serverer moderne dansk kromad. Foto: Asger Møllsøe

Tillokkende overnatningsmuligheder

Ganske som tilbage i 1521 tilbyder Skoemagerkroen også overnatning i elegante, nyistandsatte værelser i forskellige størrelser. Nogle er med stort badekar, mens andre er uden bad, og disse er indrettet i elegant badehotelsstil. Indretningen er en kombination af moderne møbler og små detaljer med gode historier, eksempelvis gamle stykker keramik, som kan findes på alle værelserne.

Skoemagerkroen er ligeledes blevet et populært sted at holde sit bryllup, og med blot 11 værelser på selve kroen har Poul Bøje Nielsen måttet tænke kreativt for at få plads til overnattende gæster. De har resulteret i en række luksustelte ud til den smukke natur, der omgiver Skoemagerkroen. Teltene er opvarmede og udstyret med rigtige, komfortable senge – camping for viderekomne.

Takket være Poul Bøje Nielsen er Skoemagerkroen ikke blot et levn fra en svunden tid. Det er tværtimod en landevejskro i sin bedste alder, som trækker på sin lange historie tilsat moderne, solidt kokkehåndværk og skarp, venlig betjening i øjenhøjde.