OLE ESKLING | HVOR DE VILDE IDEER GROR
Det handler om at se den virkelighed, der er lige uden for døren. At finde ro i naturen, i det nære og hinanden. Lade mobiltelefonen være slukket. Nyde stilheden – og ikke mindst mørket. For Camp Manager Ole Eskling er det ligefrem en æressag, at der på Camp Møns Klint absolut intet sker. Faktisk ikke en skid, som det også fremgår af stedets hjemmeside: www.derskerikkeenskid.dk. ”Vi har vænnet os til, at der skal gang i den, når vi holder ferie. Der skal være barer og restauranter med all inclusive-service. Børnene skal underholdes. Og der skal være udflugter og oplevelser for alle pengene. Her hos os sker der ikke en skid!” fortæller Ole Eskling.
Hans fokus er dét, han kalder kvalitetsturisme i form af menneskelig kontakt og oplevelser i naturen. ”Her har vores gæster mulighed for at vandre i naturen, ride, fiske og i det hele taget få hverdagen lidt på afstand, se lidt ind i sig selv og få øje på horisonten. Mange vandrer også på vores udgave af Caminoen, som ganske naturligt har fået navnet Camønoen. En 175 km lang rute gennem noget af Danmarks smukkeste natur.”
Camp Møns Klint ligger i den mest bogstavelige forstand oven på klinten. Med et fantastisk view ud over Østersøen. Ved fyret ligger en lille hytte, som i koldkrigsårene spillede en central rolle. Her sad mandskab fra flåden dag og nat for at registrere østblokkens skibe, når de sejlede gennem Østersøen. Fyrhytten, som Ole Eskling har døbt den, er nu omdannet til feriebolig, hvor to sammen kan finde lidt fred og ro i en fortravlet hverdag. Lige ved siden ligger selve fyrmesterboligen med Møns Fyr med plads til flere familier, som også kan lejes.
Dark Sky
Det er også på Camp Møns Klint, at Danmarks eneste Dark Sky Resort ligger. ”I byen, ja, de fleste andre steder i landet, oplever vi jo konstant en lys-forurening fra vejbelysning, huse og reklameskilte. Her er der mørkt. Rigtigt mørkt. Her giver det mening at udforske stjernehimlen over os,” fortæller Ole Eskling.
Han er alt andet end hallal-hippie, der har fundet ro få meter fra barndomshjemmet. Men han har – som han udtrykker det – ”været ude og vende ved horisonterne.” ”Som ung skulle også jeg ud og opleve verdenen. Jeg påmønstrede på Gran Canaria en sejlbåd, der skulle krydse Atlanten. Et stort eventyr. Men det gik først rigtigt op for mig, hvad jeg havde gang i, da vi havde sejlet de første 50 sømil ud fra kysten. Dét at befinde sig et sted ude på oceanet, hvor du ikke har landkending i nogen retning og kun har kompasset, sekstanten og horisonten at sejle efter, sætter ligesom tingene i perspektiv.”
Et af tilbuddene til gæsterne på Camp Møns Klint er et besøg på den lille bar på Klintholm Havn, der har fået navnet Pier to Heaven. Baren er fyldt med klenodier, som Ole Eskling har samlet rundtomkring på sine mange rejser. Blandt andet en globus, som han har hængt på hovedet.
”Det er et lille signal om, at vi skal huske at se perspektivet i de ting, vi foretager os. For os, der satser på en meningsfyldt ferie, hvor vi kan vende tingene lidt på hovedet. Se indad og finde roen.”
For Ole Eskling er dét at koble af og finde mening med tingene ikke i sig selv et mål. Han lever – og har levet – et særdeles aktivt og travlt liv. ”Jeg har aldrig haft et 8-16-job. Jeg har i slutningen af 80'erne arbejdet på det danske America’s Cup-projekt. Jeg har haft en karriere i turistbranchen, hvor jeg var med til at udvikle en masse af de rejsemål, vi i dag rejser til. Men vi har brug for en gang imellem at hive stikket ud og se lidt ind i os selv. Og det er lige netop dét, vi tilbyder vores gæster.”
Nye muligheder
Ole Eskling er måske en af de få, der umiddelbart ser noget godt komme ud af denne sommers nedlukning af landet. En nedlukning, som på det nærmeste har blokeret danskernes muligheder for at rejse ud af landet på sommerferie.
”Normalt er 70 procent af vores gæster udlændinge. Så nedlukningen ramte jo umiddelbart os hernede på Møn. Til gengæld har vi jo så oplevet, at danskerne selv begyndte at se sig om efter nye muligheder for at holde en indholdsrig ferie. Og de har om noget taget Camp Møns Klint til sig. Faktisk er vores Fyrhytte booket resten af året,” fortæller Ole Eskling og fortsætter:
”Men faktisk er jeg overbevist om, at de mærkværdige tider, vi lever i, giver os nye muligheder for at udvikle turisme herhjemme. De steder i landet – blandt andet her hos os – hvor man har kvalitetsudviklet turismen, så der er sammenhæng mellem pris og kvalitet, ja, der oplever man fremgang og øgede indtægter. Jeg tror, at når verdenen åbner op igen, vil også vores udenlandske gæster ønske at genopdage det enkle og det nærværende, når de holder ferie. Og måske er det faktum, at de fleste af os i år har holdt ferie herhjemme, også noget, der har givet os gode oplevelser. Så gode, at flere af os også fremover vil holde en meningsfuld ferie i Danmark.”
Ole Eskling er en ildsjæl, der har fået sat Møn på landkortet over de internationale turistmål. ”Naturligvis vil vi også en gang om nogle år begynde at rejse ud i verden igen. De unge har jo også brug for en ’dannelsesrejse’ , akkurat som vi selv gjorde det, da vi var unge. Men vi lever jo også en tid med et opgør mod det meningsløse forbrugerræs. Vi har brug for en ny grøn og bæredygtig turisme. Camp Møns Klint er vores bud på fremtidens turisme,” slutter han