Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret

Den kosmopolitiske VOYEUR

Helmut Newton er et af de helt store ikoner i fotografiets verden. Der er stort set ikke den celebrity, der ikke er portrætteret af den tyskfødte stjernefotograf. Oftest kvinder. Nogle gange med tøj på. Men gerne nøgne. Og det er mest for hans skyld. For som han sagde en gang: Jeg gør kun, hvad der behager mig! AF CLAUS VESTERAGER MARTINUS FOTO: GETTY IMAGES.
Helmut Newton Naked and Dressed
Helmut Newton foran et af sine mest ikoniske fotografier: De kommer!

Helmut Newton

Helmut Newton var modefotografen, der fascinerede og udforskede grænserne for kvindeportrætterne i de glittede blade.

Dominans og underkastelse. Magt, passion, forførelse og fornøjelse. Rendyrket seksualitet. Alt fastfrosset i et stiliseret øjeblik mod rækværket på en bro, med støvler og pisk eller kæder og høje hæle. Ikke som en simpel pornoficeret genre. Heller ingen ligeværdig samhørighed mellem mand og kvinde. Snarere portrætter af kvinder i den bestemmende, dominerende rolle. Høje, målrettede stærke og – nøgne eller påklædte – parat til at erobre mændenes verden.

En slags fotografisk voyeurisme som tiltrak kvinder – og mænd – der beredvilligt lod sig forevige til forsidefotos i de store internationale modemagasiner som eksempelvis Vogue, på pladeomslag og fotobøger med et kunstnerisk særpræg. Helmut Newton var modefotografen, der fascinerede og udforskede grænserne for kvindeportrætterne i de glittede blade. En stjernefotograf, der nok anerkendte voyeurismen, men alligevel koket fastholdte, at han nok var lidt mere end det!

Helmut Newton

Fagbøger og portrætter af den tyskfødte fotograf er da heller ikke i tvivl: Han var en kunstner, der alene anvendte modetøjets udskæringer og stoffernes tekstur som en undskyldning for noget helt andet! Måske fordi vejen fra modens verden til hans billeder af legen med det skjulte og det afslørende ikke var lang. Det var måske også denne slet skjulte tiltrækning til det erotiske, der var årsagen til at stjernerne stod i kø: Michelle Pheiffer, Catherine Deneuve, Charlotte Rampling… Fortsæt selv listen! Selv om kvinderne oftest poserede foran Newtons linser tæller listen over berømte portrætter også navne som David Bowie, Mick Jagger, Anthony Hopkins og Al Pacino.

Men Helmut Newton var fascineret af kvindekroppen. Eller som han selv mere præcist udtrykte det: ”Under en hver fuldt påklædt kvinde findes en mere (eller mindre) velskabt krop. Når jeg ser på en kvinde, ser jeg først på hendes sko og håber på, at de er med høje hæle. Det gør en kvinde meget sexet – og giver hende noget truende.”

Helmut Newton
Stiliseret virkelighed. Det perfekte billede krævede en mindre hær af frisører og makeup-artister. Til gengæld sad selv den mindste hårlok som den skulle.

B for Big Nudes!

Et af de mest fantastiske eksempler på denne leg med det skjulte og det afslørende skabte han i 1981 med billedet: Sie Kommen! Et billede med fire kvindelige modeller. Faktisk er der tale om to billeder, der minder om to alter-billeder. Næsten identiske. Og alligevel som dag og nat: Første billede er modellerne portrætteret i al deres nøgenhed. Kun med de højhælede sko, som fascinerede Newton. (Som modeskaberen Karl Lagerfeld en gang udtrykte det: For Newton var en kvinde ikke nøgen med mindre hun havde højhælede sko!) Det andet foto er eksakt kopi. Bortset fra, at kvinderne nu er fuldt påklædt. Og så er der en anden detalje, der adskiller de to fotos: Tiden. For tiden der gik med at tage det første billede og påklæde modellerne betyder, at lyset og skyggerne er forskellige. Billedet blev bragt i den franske udgave af Vogue i november 1981.

Portrætterne af de nøgne kvindekroppe var på sin vis også et brud med Newtons arbejde for de store modemagasiner. I 1980 startede han en sort/hvid billedserie, der skulle definere hans kvindesyn: Stærke, selvhævdende og i fuldstændig kontrol. ’Big Nudes’ var navnet på fotoserien, der skulle kopiere en række politifotos af terroristgruppen Bader-Meinhofs medlemmer. Newton skød en række portrætter af nøgne kvinder. Billederne var i fuld kropshøjde og kan blandt ses på Museum für Fotografie i Berlin. Intet var overladt til tilfældighedernes frie spil. Newtons regi krævede en hær af makeup artists, frisører, påklædere og stylister. Så intet under, bladudgiverne måtte betale formuer for et Helmut Newton billede.

Newtons billeder er kunstværker. Og nogle af billederne giver store hammerslag, når de ender på auktion. Faktisk måtte en samler betale i omegnen af én million kroner for Sie Kommen! på en auktion hos Christies i 2008.

Helmut Newton
Bergström over Paris. Med klare referencer til klassisk malerkunst konstruerede Newton sine billeder med stor præcision.
Helmut Newton
June Newton. Under sit eksil i Australien giftede Newton sig med skuespillerinden June Brunell. Hun arbejder senere under pseudonymet Alice Springs.

Helmut Newton

Liv & Levned

Newton – født Neustädter – kom til verden i Berlin i 1920. Hans far var en jødisk knap-fabrikant. Som 16-årig kom han i lære hos en af tidens kendte tyske fotografer, Else Simon (Yva). Men efter hans fars arrestation flygtede han som 18-årig i første omgang til Trieste i Norditalien og siden hen til Singapore og Australien. Beslutningen om at flygte fra Nazi-Tyskland viste sig velbegrundet, da hans læremester blev myrdet i Auschwitz. I 1956 vender han tilbage til Europa. I første omgang til London. Senere levede han i Paris, hvor han arbejdede for en lang række modeblade: Vogue, Elle, Marie Claire, Jardin des Modes, Nova og Queen.

I 70erne opnåede han efterhånden den kunstneriske anerkendelse som satte ham i stand til at gennemføre mere autonome projekter i form af udstilling og bøger. Eksempelvis White Women (1976). Andre bøger: Sleepless Nights (1978) Big Nudes (1981), SUMO (1999) for at nævne nogle få. Sidstnævnte var en gigantisk bog, der vejer mere end 34 kilo! Blev solgt i år 2000 for mere end 375.000 Euro. Helmut Newton døde i sit hjem i Los Angeles i 2004.

Helmut Newton
Klare seksuelle referencer. ”Når jeg ser på en kvinde, ser jeg først på hendes sko og håber på, at de er med høje hæle. Det gør en kvinde meget sexet.” Helmut Newton

Oplev Helmut Newton i Berlin

LOBBYEN TIL NEWTON FOUNDATION/MUSEUM FÜR FOTOGRAFIE PRYDES AF NEWTONS BIG NUDES.

Museum für Fotografie, Jebensstraße 2, 10623 Berlin – Helmut Newton’s Private Property
Entre: €10. Mandag: Lukket. Åbent: 11-19. Torsdag til kl. 20. Mulighed for guidede fremvisninger. www.helmut-newton.com

The Helmut Newton Foundation råder over de nederste etager i Museum für Fotografie i Berlin. Her præsenterer de en berømmet permanent udstilling med titlen ”Helmut Newton’s Private Property” foruden individuelle værker af både Helmut Newton og hans hustru, Alice Springs, samt en række andre kunstnere.

Udstillingen rummer også Newton’s kameraer, private fotos og kunstsamling, hans bibliotek og plakater fra udstillinger og utallige publikationer med Helmut Newtons fotografier.

Helmut Newton
I museets smukke lobby udstilles Newtons Big Nudes. Inpspireret af politiets fotos af Bader-Meinhof terroristgruppen. Foto: Stefan Müller.

Champagne, Whiskey & Newton

NEWTON BAR, CHARLOTTENSTRASSE 57, BERLINMITTE. WWW.NEWTON-BAR.DE

Interessen for Helmut Newton og det behagelige kan sagtens forenes i Berlin. For i Berlins centrum cirka et kvart rask trav fra Potsdamer Platz ligger Newton Bar, der er en hyldest til Helmut Newton. Baren – med humidor und alles – er udsmykket med en lang række af Newtons fotografier. Ikke overraskende pryder en række af hans ikoniske nøgenfotos 'billedeserien Big Nudes' væggene i baren. En stilfuld bar – men måske ikke den billigste.

The Newton Bar Berlin
Newton Bar er oplagt, hvis du besøger Berlin.