Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret

Claus Busch Risvig

Claus Busch Risvig fra Silkeborg er en af Danmarks fremmeste kunstsamlere. Med fokus på samtidskunst har han og hans kæreste, Stine, i årene siden 2009 samlet over 170 værker - og samlingen vokser stadig støt. Drivkraften bag samlingen er og bliver Claus’ nysgerrighed. En søgen efter kunst - hovedsagligt minimalistisk, abstrakt og konceptuelt - som kan stimulere sanserne og intellektet i det daglige. Kunst, som fanger opmærksomheden, kunst som udfordrer øjnene, tankerne og humøret. Kunst med dybde og kunst med udtryk. Kunst med historie og kunst med følelser. Mange af værkerne er lavet af kunstnere fra hans egen generation - nationalt såvel som internationalt - hvilket giver Claus muligheden for at følge kunstnernes udvikling. Og netop dette aspekt, at kunne følge udviklingen og se potentialet og kvaliteten vokse med værkerne, er et af de mest interessante anlæg ved kunsten og kunstnerne.
Claus Busch Risvig
Claus ved værker af Jan S. Hansen i Sand skjorte

Det er naturligvis ikke muligt for at Claus at have alle værker ophængt eller stillet frem i privaten, så fra tid til anden bliver der skiftet ud. Værkerne tages i så fald fra opbevaringen, og på den måde får værkerne lov til at leve og give nyt liv i hjemmet. Et hjem, som emmer af nysgerrighed, farver, udtryk og indtryk. Hos Claus får øjet ikke hvile - det søger mod et værk, så videre til næste og det tredje. Nogle værker er åbenlyst behagelige bare at opleve. Andre tager tid at. Nogle stiller spørgsmål, mens andre igen giver svar.

Under vores besøg hos Claus skiftede vejret fra overskyet til solskin, og med dette skift i vejret, skiftede mange af værkerne også udtryk. Huset, med sin samling af kunst, er på sin vis, levende. Lysets indfald gennem ruderne afslørede nye detaljer og finurligheder, som før lå gemt i skyggerne. Værkerne blomstrer op og inviterer en inden for. Læs med herunder, og få svar på nogle af de spørgsmål, vi har altid har haft lyst til at stille en kunstsamler.

Hvor stammer din kunstinteresse fra?

Jeg er ikke vokset op i et hjem med kunst på væggene, og havde kun været på de obligatoriske museumsbesøg med folkeskolen, indtil jeg mødte min kæreste Stine. Hendes forældre interesserer sig for kunst, og de var i høj grad med til at åbne kunstens verden op for mig. Da vi et par år senere skulle flytte ind i en ny lejlighed i Aarhus, og i den forbindelse skulle finde noget udsmykning til væggene, bestemte vi os for at sætte kursen mod Charlotte Fogh Gallery i stedet for IKEA’s plakatafdeling. Det var startskuddet til en fantastisk rejse ind i kunstens verden, som har resulteret i en stadigt voksende kunstsamling, men også nye indsigter, oplevelser og venskaber, så glæden ved at samle på kunst rækker langt ud over den materielle værdi!

Claus Busch Risvig
Claus foran et værk af Ted Gahl iklædt Eton skjorte, Sand blazer og Sand strik.

Hvilket værk er du mest stolt af at have i din samling?

Jeg har ikke et specifikt værk, som jeg er mere stolt af end andre. Hvert eneste værk betyder noget særligt for mig og er en del af den visuelle historie, som vi hele tiden føjer nye kapitler til. Værkerne supplerer hinanden og udgør en form for helhed, der dog aldrig er statisk, men som løbende ændrer form og retning.

Til hvilket værk knytter sig den mest spændende historie?

Vi har et stort værk af den danske kunstner Asger Dybvad Larsen, som jeg fulgte gennem det meste af værkets tilblivelsesproces i sommeren 2014. En stor del af værket blev til på taget af det Jyske kunstakademi, så vind og vejr har også haft en stor indflydelse på dets tilblivelse.

Claus Busch Risvig
Claus foran et maleri af Ted Gahl i Eton skjorte, Sand blazer og Sand strik.

Der er indlagt diverse insekter og andre småting i malingen, så det er virkelig et mixed media værk. Asger og jeg har også delt en øl eller to på taget, mens vi har talt om værket og hvor han ville hen med det, så det er klart et værk, som jeg har en stærk tilknytning til, og som betyder meget for mig.

Claus Busch Risvig
Fra venstre mod højre værker af Tyra Tingleff og Asger Dybvad Larsen.
Claus Busch Risvig
Claus foran et maleri af Jan S. Hansen i Sand skjorte.

Har du nogle gode råd til folk, som er interesseret i at starte deres egen samling?

Start med at gå ud og se en masse udstillinger på både museer og gallerier og lån et par bøger om den moderne kunsthistorie. Det vil give dig en god idé om, hvad du kan lide og hjælpe dig med at sætte de værker, du ser, i et kunsthistorisk perspektiv og derved gøre det nemmere for dig at gøre et godt køb. Man kommer virkelig langt med en god research, men på samme tid skal man heller ikke være bange for fejlkøb. De hjælper blot til, at man er endnu skarpere ved næste køb, og det er en helt normal del af det at samle på kunst.

Claus Busch Risvig
Værker af Francois Patoue, Jonas Lund og Andrew Birk

Kan du fortælle mere om Artland og mulighederne i appen?

Artland er en app, der forbinder kunstsamlere og gallerier på en social markedsplatform, som gør det muligt for dem at dele deres fælles passion og gå i dialog med hinanden om køb og salg af kunst på en nem og sikker måde. Udover at man som samler kan købe værker fra over 50 gallerier fra hele verden, har man mulighed for at dele sin personlige samling, få indblik i andre private samlinger og udbygge sin viden om kunstmarkedet. Omvendt giver platformen gallerierne mulighed for at skabe opmærksomhed omkring deres kunstnere og udstillinger og nå ud til over 10.000 potentielle samlere, der repræsenterer en generation af købere, som er vokset op i en digital verden, hvor det er mere reglen end undtagelsen, at man handler online.

Claus Busch Risvig
Et værk af Martin Lukac

Ved at føre kunsten ud af dens traditionelle rammer bringer Artland kunstmarkedet ind i det 21. århundrede med ønsket om at facilitere nye møder mellem samlere og gallerister. Ikke på baggrund af en vision om at erstatte de eksisterende aktører, men tværtimod støtte op om dem ved at fremme udviklingen af stærke, langvarige relationer og således give kunstmarkedet de optimale betingelser for at vokse og udvikle sig.

Claus Busch Risvig
Højre: Et værk af Grant Wells - Venstre: Et værk af Peter Holst Henckel
Claus Busch Risvig
Et værk af Steven Cox

Tanken er at sænke barriererne til markedet og gøre det nemmere at navigere i junglen af kunstnere, værker og gallerier. Med en database på over 100.000 kunstnere, 2000 gallerier og 10.000 udstillinger får man som bruger en enorm tilgængelighed til markedet og et mødested, hvor man kan sparre med både nye og erfarne samlere og gallerister. Samtidig gør platformen op med opfattelsen om, at dét at samle på kunst kun er for en lille elitær skare. Kunstmarkedet venter på at blive udforsket, også af dig og mig, og det eneste, som det kræver, er din nysgerrighed og et klik på telefonen.

Udforsk appen og dens muligheder, ved at downloade den her.

Følg Claus og få et indblik i hans verden

Instagram: https://www.instagram.com/buschrisvig/?hl=da
Twitter: https://twitter.com/clausrisvig?lang=da

 

Claus Busch Risvig
Et værk af Tyra Tingleff