END OF SEASON - Spar op til 50% | Shop her
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
END OF SEASON - Spar op til 50% | Shop her
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage

Balloneventyr i Kappadokien

Midt på den anatolske højslette – godt 250 kilometer sydvest for den tyrkiske hovedstad, Ankara, LIGGER KAPPADOKIEN. I OLDTIDEN ET SELVSTÆNDIGT KONGEDØMME BERØMT FOR DE SÆRPRÆGEDE LAVALANDSKABER med huse og kirker hugget ud af klipperne. AF LAURIDS BERTELSEN FOTO: GETTY IMAGES

De første passagerer i en varmluftsballon var ikke mennesker. I 1783 eksperimenterede brødrene Montgolfier med deres ballon i Paris. Og for at bevise, at flyvning var en mulighed, spændte de en kurv med en hane, en gås og et får til ballonen, der steg 26 meter til vejrs. Senere samme år lykkedes det to mennesker at svæve ni kilometer hen over de parisiske hustage. Lidt af en sensation på den tid.

Men det fantastiske og eventyrlige ved en ballonfærd er stadig en mulighed her i 2024. Og det er ikke længere begrænset til en kort – og relativ usikker – flyvetur hen over storbyens hustage. Rejser man til Tyrkiet, venter balloneventyret i Kappadokien. I oldtiden et selvstændigt kongedømme indtil det blev opslugt af Romerriget. Midt på den anatolske højslette godt 250 kilometer syd for Ankara er svæveflyvninger med varmluftsballoner noget, der hvert år tiltrækker hundredtusindvis af turister fra hele kloden.

Balloneventyr

Her venter der en enestående og spektakulær oplevelse. Kappadokien er et unikt område, hvor dale og bjerge gennem årtusinder er blevet skulptureret af erosion til mærkværdige formationer. Kalkstenssøjler står frit i landskabet, og rundt omkring ligger boliger, der er hugget ind i bjergsiderne. Ja, faktisk er det også muligt at finde hele underjordiske byer. Ballonturene starter på det smukkest tænkelige tidspunkt. Nemlig når solen står op. Efter ’takeoff’ åbner der sig et panoramisk vue ud over et landskab, der for mange sagtens kunne være et månelandskab i en science fiction-film. Det er et næsten surrealistisk landskab, som de erfarne piloter svæver henover.

Ballonfestival

Oplevelsen er ganske enkelt fænomenal, når solen langsomt rejser over Kappadokien, og man sammen med måske 20 eller 25 andre balloner svæver hen over landsbyer, gennem smukke dale, frugtplantager og vingårde. I starten af juli arrangeres hvert år en speciel festival, hvor det er muligt at se op mod 150 varmluftsballoner gennemføre seks flyvninger i løbet af fem dage. En af dagene er afsat til et aftenarrangement, hvor ballonerne oplyses synkront med rytmisk musik. Det hele foregår i området omkring byen Ürgüp. Lidt afhængig af årstiden (Kappadokien er også et populært skisportssted) koster en times ballonflyvning omkring 750 kr. Men det er også muligt at booke en ballon til en gruppe, hvilket ofte kan lade sig gøre til en noget lavere pris per person. Så kan man måske også tillade sig at tilbringe lidt længere tid i luften. Under alle omstændigheder afsluttes turen med en champagneskål, når kurven atter står sikkert på landjorden.

Flere informationer på www.travel-cappadocia.com

Balloneventyr
Et fantastisk view ud over de kappadokiske bjerge i det centrale Tyrkiet.