END OF SEASON - Spar op til 50% | Shop her
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
END OF SEASON - Spar op til 50% | Shop her
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage

Badehoteller - Ren ferienostalgi

Badehotel – ordet leder tankerne hen på sommerstemning og nostalgiske drømme om kvinder i lette sommerkjoler, herrer i lyst tøj, morgendukkert i havet, fælles oplevelse af solnedgangen over Vesterhavet med efterfølgende kaffe og cigar i badehotellets dagligstue, inden det er på tide at trække sig tilbage til værelserne, hvor to ikke er ens, men hvor sengetøjet er nystrøget. Kaufmann Journalen har set på en håndfuld af de bedste danske badehoteller. AF VIBE NØRGAARD.
Helenekilde Badehotel
Helenekilde Badehotel ligger spektakulært på kanten af Kattekat med udsigt til Kullen i Sverige.

Hotteste ferietrend

Badehotellernes begyndelse

Før badehotellerne dukkede op, var landets brede sandstrande blot det sted, hvor fiskerne boede i deres små huse og fristede en utryg tilværelse på havet for at tjene til dagen og vejen, og hverken fiskerne eller andre kunne finde på at bade i havet. Men det ændrede sundhedsapostle på, da de i slutningen af 1800-tallet dekreterede havbade som den nye og sikre vej til en sund krop og et godt, langt liv. Nu ville byboerne i vandet, og borgerskabet valfartede til strandene for at kaste sig i bølgerne. Rundt om i de små fiskerlejer så lokalbefolkningen måbende til, mens store badehoteller skød op for øjnene af dem. Badehotellernes guldalder var den første halvdel af 1900-tallet.

I Skagen, som kunstmaleren P.S. Krøyer og hans kolleger få år tidligere havde gjort verdensberømt, besøgte kammerherrer, komtesser og kongelige det nu forsvundne, men i sin tid imponerende Skagen Badehotel helt ude på Grenens spids. Christian X og hans dronning Alexandrine, Sveriges kong Oscar 2. og dronning Sofia var blandt de kronede hoveder, der kom forbi. Og under stort postyr ankom ingen ringere end kongen af Siam med sit hof. Skagen Badehotel var dengang Danmarks mest eksklusive. Der var tennisbaner, en boksering, en landingsbane, så gæsterne kunne ankomme i fly, og til en hangar, hvor flyene kunne stå under opholdet, beskyttet mod saltsprøjt og sandflugt.

Hotellet, der var opført i træ, nedbrændte i 1938 og blev aldrig genopbygget. Op gennem 1960erne og 70erne satte charterturismen landets øvrige badehoteller skak. De forfaldt, og flere lukkede ned, men i 1990erne fik de en ny opblomstring, og i dag er badehotellet tilbage på listen over yndlingsferier. Når TV2-serien Badehotellet løber over skærmen, kigger mere end en million seere med. Seriens hotel er en fiktiv størrelse, men inspireret af nogle af Danmarks dejligste badehoteller.

Badehoteller
1. Terrassen på Helenekilde er legendarisk. Her nyder man udsigten og livet. 2. Melsted Badehotels hvide bygninger ved Gudhjem på Bornholm leder tanken hen på den arkitektur, man finder på de græske øer.

Det fashionable

TV-badehotellet skal forestille at ligge ved Vesterhavet. Lige præcis det gør Ruths Hotel, en dronning blandt badehoteller og et af Danmarks mest fashionable. Beliggenheden i Gammel Skagen gør det til jetsettets foretrukne sted i den berømte uge 29, men det er også et hotel, hvortil folk fra ind- og udland valfarter for at opleve en autentisk stemning af badehotel, hvor man går til stranden inden morgenmaden og i øvrigt overholder sine baderutiner, snakker om vejret og glæder sig til aftenens middag. Maden er noget ganske særligt på Ruths, der sætter en ære i at have mesterkokke ved gryderne. Der er både brasseri og gourmetrestaurant, og bagefter er der solnedgangen, som man ser sammen med alle de andre nede på Solnedgangspladsen.

Helenekilde badehotel
Terrassen på Helenekilde i Tisvilde er et af sommerens mødesteder.

Ruths Hotel var et af de hoteller, der kæmpede for livet tilbage i 1970erne Det fik nyt liv i 2004, takket være milliardæren og Skagenelskeren Jørgen Philip- Sørensen. Lidt længere nede af kysten ligger Kandestederne, og her var alle tre badehoteller lukket ned, da entreprenøren og idémanden Finn Clausen 20 år tidligere så mulighederne og førte Hjorths Hotel tilbage til fordums herlighed. I dag ejes det af storentreprenøren A. Enggaard. Der er bus til morgendukkerten nede på stranden og udsigt fra dagligstuen til Råbjerg Mile.

Milliardærens sønderjyske hoteller

Vestkysten er ikke det eneste sted, hvor man kan finde badehoteller. I Sønderjylland ligger et par smukke og stemningsfulde eksemplarer. På det nordlige Als, mellem skov og strand langt fra alfarvej, finder man Dyvig Badehotel, som næsten eventyragtigt spejler sig i vigens stille vand. Badehotellets ydre er inspireret af den danske arkitekt og designer Thorvald Bindesbølls karakteristiske rød-hvide fiskerpakhuse på havnen i Skagen. Hotellet er dog kun 10 år gammelt, opført der, hvor Dyvig Kro lå engang, og inden døre er der ikke sparet på de moderne faciliteter, men udtrykket med massive plankegulve, stuer en suite, forbundet af fløjdøre, møbler i gustaviansk stil og malerier i guldrammer signalerer badehotellernes storhedstid i 1920erne og skaber den rigtige badehotelstemning af fordums ferielykke.

Badehoteller Stammershalle Badehotel
1. Vi elsker badehotellernes nostalgi. 2. Det store Stammershalle Badehotel på Bornholm er smukt restaureret.

Et andet sted i Sønderjylland, nærmere betegnet ved Haderslev, ligger det romantiske Aarøsund Badehotel med direkte adgang til stranden. Den pompøse gule bygning emmer af tradition og historie. Der er fantastisk udsigt til Aarø på den anden side af Lillebælt, hvor man finder Aarø vingård, og i restauranterne er der gourmetmad af høj klasse. Interiørerne på hotellet er ført tilbage til hotellets glansperiode med den tyske jugendstil, der var populær i begyndelsen af det 20. århundrede. Både Dyvig og Aarøsund er ejet af Hans Michael Jebsen, milliardær og ejer af mere end 100 historiske ejendomme, fortrinsvis i Sønderjylland. Selv bor den driftige forretningsmand i Hong Kong, og når han er i Danmark, er han ofte gæst i Kongehuset. Han er en mand med stærke værdier, og han ser det som en væsentlig opgave at eje og bevare historiske ejendomme for eftertiden.

Getaway i nordsjælland

I den anden ende af Sjælland, i Nordsjælland, ligger Helenekilde Badehotel hvidt og smukt i det fashionable Tisvildeleje med formidabel udsigt over Kattegat til Hesselø og Kullen. Helenekilde har modtaget badegæster siden 1904 og er indbegrebet af et badehotel. I dag er det smukt restaureret, så bygningerne fremstår tro mod historien. Der er kælet for indretningen og skabt en charmerende og intim stemning, der får gæsterne til at føle sig hjemme.

Badehoteller Melsted Badehotel
Indbegrebet af afslapning på Melsted Badehotel.

Østersøens perler

Også på Bornholm ligger et par sande perler blandt badehoteller. En af dem er Melsted Badehotel nær Gudhjem. Her kan man på en varm sommerdag føle sig hensat til en græsk ø. Det har noget at gøre med den hvide funkisbygning med de blåmalede vinduer, sandstranden og stilheden. Der er hverken tv eller minibar på værelserne. Til gengæld er der en formidabel udsigt over havet. Måltiderne, også med udsigt til Østersøen, er en del af forkælelsen, og terrassen indbyder til uendelige meditative studier af havets blå nuancer. Nær Gudhjem ligger også det store, smukt restaurerede Stammershalle Badehotel med formidabel panoramaudsigt til Christiansø og lokker med forkælelse, et sublimt køkken og ægte badehotelstemning.

Badehoteller kammuslinger
Kammuslinger – et badehotels-must.

Nye badehoteller- og genopstande

Badehotelsbølgen har ikke kun fået folk til at drømme sig tilbage til gamle dage, den har også inspireret driftige mennesker til at bygge nye badehoteller. Hans Michael Jebsen byggede for 10 år siden Dyvig Badehotel i Sønderjylland, og i Blokhus er der dukket et spritnyt badehotel op. Strandhotellet er opført som et originalt badehotel, og ejerne, ægteparret Ebdrup, har ladet Jette Lehmann, der er scenograf på TV2-serien Badehotellet, stå for indretningen.

Den 26. september 2016 brændte Danmarks vel nok mest ikoniske badehotel, Svinkløv, ned til grunden. Mens vi venter på, at det bliver genopbygget, er det værd at mindes dets skønhed som det lå i ensom majestæt helt ude ved havet oppe i det vilde Thy.

Badehoteller adirondackstole Melsted Badehotel
Adirondackstole er med til at skabe stemningen på Melsted Badehotel.

På værelserne var der hvidmalede møbler og florlette gardiner, i restauranten lette kurvestole og mad så englene sang, og alt åndede af sommer og sol og duft af kaprifol. Lige nu genopbygges Svinkløv, og det bliver spændende at se, om stemningen vil være intakt, når det står færdigt.

Dyvig Badehotel
Arkitekturen på Dyvig Badehotel er inspireret af Thorvald Bindesbølls pakhuse på Skagen Havn.