Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret

Rocky Mountains Aspen

Private jetfly, villaer med prisskilte i omegen af en kvart milliard kroner og gader, hvor alverdens store modehuse har deres små ekstravagante boutiques side om side. Aspen er med sine fire bjergtinder, 360 piste og en beliggenhed i 2.500 meters højde noget nær det ultimative skisportsresort. I hvert fald i USA hvor alle der er noget ved musikken strømmer til den lille by, når den kridhvide puddersne lægger sig over Rocky Mountains. Af Claus Vesterager Martinus
Alpin Skisport
Foto: Aspen Snowmass

Alpin Skisport

Aspen har i årtier været den altoverskyggende legeplads for skuespillere, rockstjerner og millionærer, der formår at holde balancen på to brædder. Her er alt hvad hjertet kan begære, når ferien skal handle om skisport: 300 dage om året skinner solen fra en skyfri himmel. Byen er kendt for sine fire verdensklassebjerge Aspen Mountain, Aspen Highlands, Buttemilk og Snowmass. Fire sneklædte bjergtoppe, der leverer på alle fronter om det så er snow- boarding, slalom, langrend eller styrtløb.

Kombinationen af internationale skiløbskonkurrencer, et ekstraordinært købestærkt publikum, et solbeskinnet vejrlig og krystalklar luft i 2.500 meters højde har tiltrukket milliardinvesteringer i hele området. I alt har skiløbere i følge Colorado State Forest Service et naturreservat indkranset af de fire bjerge omkring Aspen på ikke mindre end 21.000 km2 at boltre sig på.

Ikke underligt at huspriserne i Aspen kun kender en vej: Opad! Gennemsnitligt skal der mere end fem millioner dollars på bordet inden ejendomsmægleren overdrager nøglerne til huset. Og kendte og rige betaler gerne op mod 40 millioner dollars for de største og bedst placerede huse. Postnummer 81611 Aspen, Colorado er ganske enkelt et af de ti dyreste steder i USA at købe fast ejendom.

”Det er dyrt. Virkelig ’Show Off’. Og selvom det selvfølgelig handler om skisport, er det for de fleste besøgende også vigtigt i sig selv at kunne sige, at skiferien var i Aspen, Colorado. Det handler om at blive set – og se de rige og smukke,” fortæller product manager Lars Mørk fra Nyhavn Rejser, der ser skirejser til Aspen som det helt store trækplaster for solhungrende danske skientusiaster.

Alpin Skisport
Aspen er det skisportssted, der har flest solskinstimer. Og pulversneen tiltrækker gæster fra hele verden. Foto: Aspen Snowmass

At se og blive set

Det kan næppe undre, at højsæsonen i Aspen betyder, at kendisser som Heidi Klum eller Lance Armstrong suser ned ad løjperne. Selvom mange berømtheder ejer deres eget hus i Aspen – eksempelvis Jack Nicholson, Kevin Costner og Jerry Seinfeld – behøver man jo ikke eje, når man kan leje. Ikke at det bliver specielt billigt af den grund: Sangerinden Mariah Carey lejede for et par år siden et kæmpehus $10.000 per nat for at fejre den ultimativt dyreste – men sikkert også mest romantiske – juleferie.

Og så var Aspen naturligvis også hjemstedet for legendariske John Denver. På en af skibakkerne findes et mindesmærke for netop John Denver og andre celebrities, som forelskede sig i Aspen.

Alpin Skisport
Julestemning i Aspen. Foto: Aspen Snowmass

Gammel mineby

Men det er faktisk af relativt nyere dato, at Aspen har udviklet sig til USA’s mest hippe skiresort. I det 19. århundrede var det en lille søvnig by, der var gemt godt af vejen i Rocky Mountains. Men tornerosesøvnen blev dramatisk afbrudt af store sølvfund i undergrunden. Minedriften gjorde byen velhavende. Men det var først i 1940-erne, at Aspen blev opdaget af feriehungrende amerikanere. I 1950 var byen vært ved VM – og det var om noget med til at skabe byens ry som et af verdens fineste skisportssteder. VM-skiløb, fjernsyn og stigende velstand også i Europa betød, at folk fra hele verden strømmede til den lille by.

Men successen har også sin pris: Den lille lokale lufthavn kan dårligt håndtere de mange private jetfly. Der er simpelthen ikke plads nok, når op mod 70 private luksusjets dagligt lander i højsæsonen og til de store skiløb. Måske ikke det bedste signal i en tid, hvor klimaforandringerne presser sig på over alt på kloden. Ikke desto mindre: Aspen forandrer sig måske lidt. Men bjergene består. ”Det er en lille lufthavn. Når danske turister flyver ind til Denver, har de faktisk mulighed for at flyve direkte videre med en mindre lokal flyrute til Aspen. Man kan så at sige lande i Aspen Airport og træde direkte ud til skiliften,” fortæller Lars Mørk.

Alpin Skisport
Rundt om i terrænet er der rig mulighed for at frekventere udendørs udskænkningssteder. Foto: Aspen Snowmass

Mere end ski og sne

Nok er det i dag skisport, der står i centrum for de fleste besøgende. Efter sølvboomet i 1800-tallet visnede byen stille og roligt. Fra mere end 12.000 indbyggere omkring 1880 svandt Aspen ind til en lille søvnig by, hvor landbruget var den vigtigste indtægtskilde for de tilbageværende beboere.

I hvert fald lige indtil en 70-75 år siden hvor ægteparret Walter og Elizabeth Peapcke genrejste byen. Ikke alene så de det store potentiale for skisport i de smukke – og ganske udfordrende bjerge. Men deres vision rakte ud over ski og sne. De skabte et kulturelt centrum, hvor opera, kunst, musik- og filmfestivaler siden har været en del af hverdagen i Aspen. Sommer og vinter.

Alpin Skisport
Varmende ildsteder gør afterskiing i terrænet til en særlig oplevelse. Foto: Aspen Snowmass

Byen udviklede sig op gennem 1940- og 1950- erne fra at være en lidt træt, småfattig by oppe i bjergene til en by med en eksklusiv og intellektuel stemning. En by, der kunne tiltrække eliten. Både i åndelig og pekuniær forstand. Der er eksklusive restauranter og hoteller en masse.

”Aspen er en hyggelig by. Det er naturligvis virkelig up-scale. Masser af haute couture butikker. Der er fire bjerge, der hver især tilbyder noget helt særligt. Og så kan du bo på et fem-stjernet hotel – The Litte Nell. Det eneste i Aspen med ægte ski in/out. På den ene side har du direkte adgang til skiliften, mens du på den anden side har byen med alle dens tilbud. Vi tror også, at det netop er dét, der er interessant for danske skiturister. Det er måske det mest eksklusive skisportssted i USA,” siger Lars Mørk.

Luksus i bjergene

Én ting er at træde direkte ud af flyveren og sætte sig op i skiliften. En anden ting er, at skisportsfolket kan finde ting i Aspen, som ikke er muligt i Europa. ”I Aspen er det muligt med Catskiing i pulversneen. Dét at off-piste i nyfalden sne er en fantastisk oplevelse. Mount Buttermilk er ideelt til knap så erfarne skiløbere og familieturen, mens Mount Snowmass er mere udfordrende. Og så er der Mount Aspen, hvorfra gæster på The Little Nell har direkte adgang fra foyeren,” fortæller Lars Mørk.

Et andet tilbud er at køre rundt i terrænet med et bæltekøretøj, lige som en mobil champagnebar sørger for, at skiløbere kan få slukket tørsten ude på pisterne. Aspen var tidligere en glemt juvel gemt af vejen dybt inde i The Rocky Mountains. Men den glimter stadig stærkt og klart.

Alpin Skisport
Aspen er et af de mest populære skisportssteder i USA. Foto: Aspen Snowmass

Amerikanske Superløjper

Er du til andet og mere end kunstige løjper på et københavnsk kraftværk? Er du træt af snekanoner og ustadigt vintervejr? Hvis det er eventyr og exceptionelle skioplevelser, der står øverst på ønskesedlen, er der kun et råd: go west, young man!

Drop bussen til Isaberg eller en opslidende biltur ned gennem Europa. I stedet skulle du måske hoppe på et fly og flyve stik vest. Til USA. Til puddersne, fantastisk natur og en oplevelse for livet. Som det verdensberømte citat fra tiden, da indvandrere søgte mod lykke og rigdom i det centrale USA: Go West, Young man! Naturligvis er det næsten glamourøse Aspen en oplagt mulighed. Men USA er stort. Og der er mange andre muligheder. Vi har fundet tre steder, der hver har sine kvaliteter.

Alpin Skisport
Telluride. Foto: Aspen Snowmass

Telluride: Det smukkeste

I en afkrog af det sydvestlige Colorado ligger Telluride. Et perfekt afgrænset skiresort, der er placeret over en gennemrestaureret gammel guldmineby, der er som taget ud af en Wild West film. Byen er på tre sider omgivet af bjergtoppe på næsten 4.300 meters højde. Få steder kan du opleve så skønne naturområder – og dét næsten uden at blive forstyrret. Blot 2.500 indbyggere har fast adresse i byen, der i øvrigt heller ikke har ét eneste lyskryds. Ikke desto mindre er Telluride et upcoming skiresort. Ikke mindst fordi byen trods sin lille størrelse og øde beliggenhed har lige dét antal restauranter, barer og butikker, der gør et besøg til en afslappende affære. Telluride er et skiområde på mere end otte kvadratkilometer. Der er 148 trails og løjper, der i sværhedsgrad spænder over alt fra børnevenlige løjper til off-piste eventyr for de øvede. Desuden er det et stort plus, at Telluride endnu ikke er overrendt af turister. Det betyder forholdsvis små køer ved skiliftene – og man kan stadig få en oplevelse af at være alene i vildmarken.

Alpin Skisport
Jackson Hole. Foto: Aspen Snowmass

Jackson Hole: Eksperternes foretrukne

Er det vildmarken, der trækker, er Jackson Hole i Wyoming et oplagt valg. Beliggende lige syd for Yellowstone Park er der lagt op til en fantastisk tur ud i store uberørte naturområder. Det bliver ofte omtalt som det amerikanske Chamonix, hvilket mere end antyder, at det vil være en perfekt skiferie for de erfarne. Både hvad angår turene i det barske terræn og den obligatoriske after-skiing. Jackson Hole er langt fra de mainstream skiresorts, som især Utah og Colorado byder på. Det er en Wild West-magnet for skiløbere og snowboarders, der jagter de stejle bjergssider og de vidstrakte trails rundt om i de godt 10 km2 store sneklædte vildnis. For de mere erfarne skiløbere ligger den berygtede løjpe med navnet Corbet's Couloir. Løjpen er kort – men superstejl. Afsættet sker fra en gesims og i topfart går det mellem klipperne nedad mod basen. Der er adskillige andre svære løjper med stejle fald og dynger af pulversne. After-skiing foregår i områdets baseby: Teton Village. En livlig og sjov by.

Alpin Skisport
Park City. Foto: Aspen Snowmass

Park City: Under en time fra Salt Lake City

Knap en times kørsel fra Salt Lake City i Utah ligger et mere end 13 km2 stort skiresort: Park City. Faktisk er der tale om to. Det er nemlig fornylig fusioneret med det nærliggende Canyons, så de tilsammen råder over 300 markerede ruter i terrænet. Park City – en boomende ski by, der historisk er opstået i kølvandet på minedrift i området – er en malerisk by. Byen ligger på en bjergskråning har skilifts lige ved den centrale Park Avenue highway. Den er omgivet af bjergkamme med let træbevoksning og dalsænkninger, der strækker sig langt ud i vildmarken. Her er turen på brædderne for både de let øvede og erfarne skiløbere. Men man skal være forberedt på kilometerlange ture rundt i området. De sværeste løjper findes på det godt 3.000 meter høje Jupiter Peak. Det er et upcoming skiresort, hvor der er mange muligheder for andet slalom og langrend. Både snowboarding og Heli-skiing er oplagt alternativer.