Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret

Purdey & Sons - Britisk våbenkunst

Rolls-royce, Chesterfield og Tweed er alle klassiske brands. Og ingen er i tvivl om, hvorfra de stammer: England. I jagtens verden er det haglbøsser og rifler fra Purdey & Sons, der er det ultimative valg. Et skudsikkert match mellem fuldendt elegance og fejlfri mekanik. En drøm blandt mange jægere. Og det bliver ved drømmen, hvis ikke man kan lægge 3-400.000 kr på bordet. Af Laurids Bertelsen.
Purdey & Sons
Et jagtvåben fra Purdey & Sons emmer af håndværk og smukke detaljer.

Når det handler om de fineste skydevåben, er der kun få steder i verden, de ægte entusiaster vender blikket mod: London. Her finder man en håndfuld våbensmede, der udgør eliten, når det handler om at skabe de bedste og mest funktionssikre våben. Og særligt Purdey & Sons stikker ud.

I mere end 200 år har de skabt nogle af de smukkeste haglbøsser og rifler. Selvfølgelig kan man skyde en sneppe med en pumpgun med plastikskæfte til 5.000 kr. Men for mange jægere handler det om at eje et våben med god historie. Det skal være godt kram – og det skal være driftssikkert. Og med et blik tilbage på især den engelske overklasse, så er det heller ikke skidt, hvis haglbøssen tillige er elegant. Det er lige netop disse egenskaber, som Purdey & Sons leverer.

Firmaet skabte nogle af deres bedste våben i midten af 1800-tallet. Men det er imponerende, at kvaliteten fra dengang ikke er dårligere end i dag. Og dét til trods for moderne maskiner og computerstyrede fræsere. ”Det handler om ’britisk heritage’.

Den engelske kulturarv følger med, når du går i gang med at købe et våben fra Purdey & Sons. Det er en proces, der snildt tager tre år, fra du træffer beslutningen, til du står med det færdige våben. Der skal vælges træ, låsen skal produceres, løbet skal bores ud og så videre.

Indimellem skal der også være tid til at rejse til London og prøveskyde våbnet, så det præcist passer til dig,” fortæller Lars Thune Andersen, der til daglig er konsulent i Danmarks Jægerforbund.

Purdey & Sons
Med tiden er Purdey & Sons’ brand udvidet til også at omfatte det rigtige outfit til jagtturen.

Det er også en af grundene til, at et par brugte Purdey & Sonsbøsser for nogle år siden blev solgt på auktion for næsten én million kroner. De var ikke særligt gamle. De var produceret en gang i 1990’erne. Men i en særlig de Luxe-udgave i en medfølgende kuffert.

Det er dén slags, samlere vil betale store summer for. Det er stadig håndværket og de mange timer, der går med at skabe et elegant våben, der er helt afgørende. Ciseleringer på låsen er kunstfærdigt udformet, skæftet er pudset og tilpasset den enkelte skytte, og helt generelt er der valgt de fineste materialer. 

Purdey & Sons
Tag ikke fejl: Når der står Overfinch på bagsmækken, er der ikke meget tilbage af den originale Range Rover.

PURDEY & SONS

FORVANDLET TIL REN LUKSUS

Fra ordinær til rendyrket luksus. Det lille britiske firma Overfinch tager en ganske almindelig bil, der måske har set bedre tider, og forvandler den til en skræddersyet luksusbil. I et samarbejde med James Purdey & Sons har de totalrenoveret en næsten 30 år gammel Range Rover, så den i dag fremstår som den ultimative bil til jagtturen. Af Laurids Bertelsen.

Ikke underligt, at det er et våben, der også tiltrak sig opmærksomhed fra den britiske kongefamilie. Allerede i 1868 blev Purdey & Sons begunstiget med udmærkelsen Kongelig Hofleverandør til The Prince of Wales’ hof.

Han var den første, der lagde kind til den smukke haglbøsse i den kongelige familie. Men ikke den sidste. Queen Victoria købte i sin levetid adskillige våben fra Purdey & Sons. En interesse, der er gået i arv til både Queen Elizabeth og hendes søn, prins Charles.

Og det er da også et våben, der får ens jagtfæller til at nikke anerkendende. ”Men det handler stadig om at kunne ramme byttet. Et nok så fint våben giver ikke megen anerkendelse, hvis man ikke får nedlagt byttet. Tværtimod,” fortæller Lars Thune Andersen. 

Som en af Londons mest eksklusive våbensmede var det naturligt, at Purdey & Sons også spillede en rolle under de to verdenskrige. Ikke som producent af infanteriets rifler.

Purdey & Sons
En klassisk Range Rover optimeret til jagtselskabet.

Derimod leverede de udsøgte våben til hærens snigskytter. Med priser for et våben, der ofte starter omkring de 200.000 kr., er det heller ikke underligt, at Purdey & Sons gennem årene også har satset på at levere det kvalitetsudstyr, som jægere har behov for.

Her er der ikke tale om mere eller mindre fantasifuldt camouflagetøj. Nej tak. Skal illusionen om en engelsk herregårdsjagt bevares intakt, handler det snarere om uldtrøjer, veste og jakker i tweed. Eller en jakke i lækkert moleskin, der er vævet så tæt, at den er vindtæt og praktisk talt også vandtæt.

Designet er så klassisk, som det næsten kan blive. Og priserne derefter.

I dag er Purdey & Sons leveringsdygtig i alt fra manchetknapper over hundesnor til stokken, der kan foldes ud, så man kan sidde på et lille lædersæde, mens man venter på, at byttet skal flyve forbi.

”Helt grundlæggende er der ikke et Purdey & Sons-våben, man ikke kunne lave lige så godt i moderne composit-materialer og med computerstyrede maskiner. Men man misser så hele historien. Det fantastiske er jo, at et fint våben med en god historie og en upåklagelig mekanik som hos Purdey & Sons ikke bare holder prisen. Ofte bliver de solgt til rekordsummer på auktioner. Så dét, man får – ud over et fint våben – er slet og ret en historie, der kan beskrives med to ord: Britisk Heritage,” slutter Lars Thune Andersen.

Purdey & Sons
Luksus læderindtræk med quiltet sæde.

Hvis der holder en ældre, støvet og træt Range Rover i garagen, så er det værd at tænke sig om en ekstra gang, inden man hæver skrotpræmien.

For med knofedt og moderne teknologi kan den sagtens få nyt liv. Og ikke nok med det: Den kan ombygges med quiltede lædersæder, indlæg i valnød og en lille aflåselig ’kælder’ til opbevaring af dine jagtvåben. Efter en tur gennem fabrikshallen og Overfinchs kapable håndværkere fremstår en bedaget Range Rover nemlig ikke blot, som da den i sin tid rullede ud fra fabrikken i Solihull. Nej, den er opdateret på alle mulige og umulige måder.

I samarbejde med James Purdey & Sons – det verdenskendte våbenfirma i London – har Overfinch skabt den ultimative bil til jagten på herregården.

De tog slet og ret en Range Rover fra 1993 og skilte den ad. Bolt for bolt. Chassis og skærme blevet gået efter med en tættekam og fik en tiltrængt ny smaragdgrøn lakering, inden bilen blev montereret med 16-tommers aluminiumsfælge. Udvendigt – altså bortset fra, at Range Rover-emblemerne er fjernet og erstattet med Overfinchs egne – fremstår bilen som en klassisk Range Rover.

Det er nemlig under motorhjelmen og i kabinen, at de helt store forandringer er sket. Alt er skiftet: Der er riflet, lyst træindlæg og læder overalt. Hvor der er behov for kontrast, har valnøddetræ erstattet det gamle finér. Alle instrumenter og gearskifter, håndtag til at styre højde over vejen, håndbremse, indvendige dørhåndtag, ja, selv låsene, er fremstillet i hånden og med stor akkuratesse tilpasset bilen.

Og så har vi slet ikke nævnt en detalje som tæppesæt i 100 procent lammeuld. Det er den slags detaljer, der er med til at gøre en ordinær firehjulstrækker til en femstjernet oplevelse. 

 

Purdey & Sons
Aflåseligt rum til jagtvåbnene.

Disse opgraderinger fortsætter under motorhjelmen, hvor Overfinch har remastered den 6,2 liter store V8-motor og ændret mekanikken i både de forreste og bagerste differentialer, så kraftoverførslen til hjulene er intet mindre end perfekt.

Hertil kommer en ny sekstrins automatisk gearkasse og en kraftig opgradering af bilens bremsesystem. Ganske enkelt for at kunne holde dette kraftværk i skak. 

I 1993 fandtes GPS-systemet ikke. Så det er naturligvis tilført denne opgraderede Range Rover i form af et effektivt satellitstyret navigationsanlæg. Musikanlægget er naturligvis af en kaliber, hvor overførslen af musik sker via Bluetooth.

Trådløs opladning af smartphones er en selvfølgelighed. Men det er i bilens bagagerum, den virkelige dobbeltløbede magi sker. Her er der installeret en våbenboks.

En lille cellarette med plads til to haglgeværer og diverse udstyr. Aflåselig, naturligvis. Udstyr og tilbehør er hentet hos James Purdey & Sons i London. Og skulle det ikke være nok for at understrege luksusniveauet i denne exceptionelle bil, kan man blot åbne det specialfremstillede barskab, der leveres komplet med karafler, krystalglas til både champagne og single malt whisky.

Ja, sågar en humidor til cigarerne er der blevet plads til. Barskab og humidor er prikken over i’et i dette mesterværk. En ultimativ bil til jagtturen, som man kun kan hæve glasset og udbringe en skål for.

Purdey & Sons
Og så er der naturligvis også blevet skabt plads til forfriskninger.