Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret

International upcoming tennisstjerne går efter at blive verdens bedste

Han går en strålende fremtid i møde. Faktisk er han godt på vej. Med en Grand Slamsejr i Paris i bagagen, flere turneringssejre og en flot entré i de voksnes tennis-rækker allerede som 16-årig er han den naturlige arvtager efter Caroline Wozniacki. Han er ydmyg på den rigtige måde, men samtidig ambitiøs som få. Målet er klart: Top 300 i 2020. Top 20 i 2022. Navnet kan man lige så godt skrive sig bag øret med det samme. Han hedder Holger. Holger Vitus Nødskov Rune. Han bliver Danmarks næste store tennisstjerne.
Holger Vitus Nødskov Rune

Holger Rune

”Far! Når jeg bliver professionel, køber jeg en Maserati til dig!” Mon ikke de fleste fædre har hørt den mindst et par gange i deres liv. Først når de begynder som miniput på det lokale fodboldhold. Og sidst når de bruger alt deres fritid på at spille Counter Strike. Som regel udløser det nok et lettere overbærende svar á la ”det vil jeg da blive glad for.”

Men hvis Holger Vitus Nødskov Rune kunne finde på at sige det, ja, så rummer løftet nok en lidt større troværdighed end for andre teenagere. For den 16-årige tennisspiller har virkelig noget at have det i: Han topper The International Tennis Federations rangliste for juniorer, han vandt Grand Slam-turneringen for spillere under 18 ved French Open sidste sommer. I 2017 blev han U-14 Europamester – og det siger næsten sig selv, at han tillige er den yngste Danmarksmester i indendørs tennis nogensinde.

Og han er udmærket klar over, at han har talentet – og ikke mindst viljen – til at tagen arven fra Caroline Wozniacki og gå efter den helt store succes. Målsætningerne fejler i hvert fald ikke noget. ”Drømmen er at blive nummer ét på ATPs rangliste, at vinde de fire store Grand Slam turneringer og at spille for Danmark ved de olympiske lege. Men lige nu er målet, at jeg i løbet af i år som minimum skal ende i Top 300. Og i maj måned 2021 i Top 100,” slår han fast.

Det lyder mere som en kølig konstatering. Det er bare sådan, karriereplanen ser ud. Ikke noget teenage-agtigt overmod. Blot en afvejning af de resultater, han allerede har nået, indsatsen i de to daglige træningspas á to timer og 30 minutter og en vindermentalitet, der betyder, at han ikke samler på andenpladser.

Og når dét sker, er det ikke altid helt let for Holger Rune. Det fik tv-seerne et bevis på, da game-planen kollapsede ved Wimbledon sidste sommer, hvor han tabte sin andenrunde-kamp til den to år ældre Anton Matusevich. Skuffelsen var enorm. Først efter et par timer dukkede han op til et tv-interview. Kun for at opleve at filmen knækkede. Dybt berørt måtte han lige tørre lidt vådt væk fra øjenkrogen. ”Det er svært at vinde, når kun spiller 10 procent af det, man kan,” lød forklaringen.

Det tidlige Wimbledon-exit har dog ikke ændret noget i Runes overordnede game- plan. Målene er intakte. Og vejen dertil er den samme.

Holger Vitus Nødskov Rune
16-årig teenager med attitude. Han lever et fuldt professionelt liv med tennis – og forsøger at slå igennem hos seniorerne.

Sæt ord på drømmene

”Hvis du ikke tør sige tingene højt, kan du heller ikke gå efter de store mål. Det skaber selvfølgelig et pres. Men jeg kan håndtere det. Jeg når mine mål. Og jeg spiller også bedst, når jeg føler presset,” fortæller Holger Rune.

Dét med presset har han haft med sig, siden hans storesøster Alma, tog ham med til en prøvetræning i HIK. Han var seks år. Og med en aldersforskel på fire år, var det måske en unfair match. ”Jeg var altid presset, når jeg spillede med hende. Men jeg lærte også en masse. Som andre drenge spillede jeg også fodbold. Men jeg måtte hurtigt vælge mellem fodbold og tennis,” fortæller han.

Holger Vitus Nødskov Rune
16 år, professionel tennisspiller på vej mod verdenseliten. Og kåret som årets fund i 2019.

Et godt valg. I dag er han godt på vej ind i seniorernes tennisverden. Årets to første seniorturneringer førte måske ikke til den ultimative succes: Han tabte finalen i kvalifikationsturneringen til ATP-turneringen Auckland i New Zealand til canadieren Vasek Pospisil og i Noumea, Ny Kaledonien, tabte han sin første kamp til den 32-årige tysker Matthias Bachinger.

Ikke desto mindre betød de to turneringer, at han rykkede 165 pladser frem på verdensrangslisten. Han startede året som nummer 1.019 blandt seniorerne – og er nu rykket frem som nu 854 på ATP-listen.

Og i slutningen januar og februar måned i år fik han såkaldte Wild Cards til to turneringer i Uruguay og USA.

Så målsætningen om at nå en placering blandt de 400 bedste spillere venter måske lige om hjørnet. En placering, der for alvor åbner døren til ATPs Challenger-turneringer, hvor det indtil nu har krævet et Wild Card for at få lov til at spille.

Holger Vitus Nødskov Rune
Shaken, not stirred! Holger Rune har fra han var helt lille været stor fan af James Bond og holdt sig ikke tilbage for at have smoking på under flyverdragten i børnehaven.

Dedikation & passion

Selv er Holger Rune ikke i tvivl om, at det er den vej, det skal gå. ”Alle på dette niveau er selvfølgelig rigtigt gode. Men jeg har svært ved at få øje på nogen, der har den samme dedikation, som jeg har.”

Den får han rigeligt brug for i de kommende år. For alene i år venter 25 turneringer rundt om i verdenen. Og når han ikke flyver verden tynd sammen med sin mor og manager – Aneke Rune – træner han fem-seks gange om ugen i HIK-hallen på Hartmannsvej i Gentofte.

”Med træning, Davis Cup-møder og sponsorevents er der ikke tid til så meget andet. Det meste handler om tennis.” Allerhøjst bliver der tale om at slappe af og restituere sig efter træning med en god film.

”Det er et job, jeg har valgt. Jeg har sagt farvel til skolen for at forfølge mine ambitioner og drømme. Believe me! Jeg savner det ikke! Til gengæld har jeg har lov til at lave det, jeg bedst kan lide: At spille professionelt Tennis.” Juniorturneringerne har han lagt bag sig.

Holger Vitus Nødskov Rune

”Jeg har jo vundet dét, jeg skulle. Og jeg ligger nummer ét på ranglisten. I år handler det udelukkende om seniorturneringer.

Han har allerede snuset lidt til ’de voksne’. Sidste år besøgte han ATPs sæsonfinalerne i London, hvor han blandt andet trænede med tennislegender som Roger Federer og Novak Djokovic.

”Det er lidt vildt pludselig at gå rundt mellem store navne som Roger Federer, Nadal og Zverev. Men det har stor betydning, når de anerkender mit talent – og spørger mig om jeg vil træne med på banen.”

Det var også en snak med tyskeren Alexander Zverev, der fik Holger Rune til at opjustere forventningerne til 2020. ”Zverev så mig spille – og spurgte til mine mål. Da jeg fortalte ham, at jeg gerne ville nå op i Top 400, så jeg kan spille Challenger-turneringer, sagde han bare: Hvorfor ikke Top 100? Så hvorfor ikke? Hvis nummer syv i verden tror på mig, tager jeg det til mig.”

Fysisk styrke og mental coach

Og den danske tenniskomet får massevis af skulderklap. I december måned var han på et træningsophold i Florida på tennis-akademiet hos Patrick Mouratoglou, der i en årrække har været fast træner for Serena Williams. Til Ekstra Bladet sagde han om Rune: ”Vi taler om at få ham tilknyttet akademiet på fuld tid. Jeg synes, at han er meget talentfuld og et meget stort konkurrencemenneske. Det sidste er en af hans fineste kvaliteter, og det er efter min mening en af de vigtigste egenskaber at besidde for at nå toppen i tennissporten, sagde Patrick Mouratoglou.

Om – eller hvornår – det vil ske er endnu ikke klart. ”Jeg har nogle fokusområder, som jeg arbejder målrettet på lige nu. Det handler om at bryde igennem som seniorspiller. Jeg skal vænne mig til niveauet og bygge mere på min fysiske styrke,” siger Holger Rune og fortsætter:

”Men jeg har også behov for at arbejde med det mentale. Jeg har sidste år haft god hjælp af Lars Robl, der er mental coach. Det er en af min fars bekendte, der har været elitesoldat. Han har hjulpet mig til at blive bedre til at fokusere. Især når jeg er frustreret over, at ikke alting lykkes i kampene.”

Holger Vitus Nødskov Rune
TEMPERAMENT - Vinderinstinktet fejler bestemt ikke noget. Og heller ikke temperamentet. Især ikke når dommerkendelserne går ham imod.

Men det er stor omstilling, Holger Rune er i gang med. Fra at være verdens-etter hos juniorerne til en placering som nummer 854 hos seniorerne, er det oplagt han står overfor en massiv udfordring. Ikke mindst fysisk.

Selvom han er mere end veltrænet, er han som 16-årig langt fra de muskelbundter, man ser i de store Grand Slam-turneringer. Det får også succeskriterierne til at blive mere præcise:

”Som junior twitter man begejstret, når man har vundet en turnering. Som senior-spiller jubler man, når du har vundet en kamp og går videre til næste runde!”

Så går det som både Holger Rune selv (og hans manager/mor) forventer, skal start- og præmiepenge og ikke mindst sponsorindtægter omsættes til en fysisk træner – og forhåbentlig også en fast mental coach.

Holger Vitus Nødskov Rune
PROFESIONEL TRÆNERTEAM - Tidligere ATP-spiller Kenneth Carlsen og Lars Christensen har ansvaret for træningen af Danmarks nye tenniskomet.

James Bond-outfit under flyverdragten

At spille for tusindvis af tilskuere på de store tennisarenaer over hele verden, at være glad og stolt når han vinder, og ødelagt når han har tabt, er ikke noget, der hæmmer. ”Jeg har nok altid været glad for at være i centrum. Det er altså fedt at se et lækkert baghåndspassér-slag suse ned langs linjen og mærke tilskuernes jubel. Og det er fantastisk at række armene i vejret efter en finalesejr.”

Det er ikke nogen ny fornemmelse for Holger Rune. Altså at kunne lide at være i centrum. Og han gør det med stil. Som andre mødre kan Aneke Rune naturligvis også diske op med anekdoter om sønnen.

”At spille tennis på dette niveau afslører hurtigt, hvilke spillere der har dét, der skal til. Og jeg kunne hurtigt se, at Holger havde både dedikationen og passionen. Et eksempel der viser hans målrettethed uden for tennisbanen var, da han som lille dreng insisterede på at have smoking på under flyverdragten i børnehaven! For kun på den måde kunne leve op til sit store idol: James Bond.”

”Som seks-årig trænede han sving med sin ketcher i stuen. Simpelthen fordi han ville være bedre end sin fire år ældre søster,” fortæller Aneke Rune.

Holger Vitus Nødskov Rune
FAMILIEPROJEKT - Hele familien bakker op om Holger Runes tennisdrømme. Hans mor – Aneke Rune – fungerer som manager og rejser med ham rundt i verden til turneringerne.

Fremtidens donationer

Succes på banen giver hurtigt store indtægter i en verden, hvor præmiechecken i en Grand Slam-turnering efterhånden runder de 20 millioner kroner. Det giver mulighed for et liv, der ligger langt fra et ordinært dansk hverdagsliv. Og selv om Holger Rune ikke har lovet sin mor guld og grønne skove, er tanken om de mange præmiepenge ham ikke helt fjern. Om end han endnu ikke interesserer sig synderligt for huse i Monaco eller en lejlighed i New York. Til gengæld er han fascineret af tanken om at kunne gøre en forskel.

”Jeg synes, det er lidt vildt, når Zverev pludselig lover, at han vil donere sin pengepræmie til de australske brandfolk, hvis han skulle gå hen og vinde Australian Open! Så mangler man i hvert fald ikke penge. Det er trods jo trods alt mere end 19 millioner kroner,” fastslår Holger Rune.

Det er her teenageren for alvor kommer frem hos Rune. ”Da vi spillede i Tunesien, boede vi på et godt hotel. Men bare henne på den næste vej, boede folk i huse af pap! Vi rejser meget rundt i verden, bor på hotel, spiser godt og spiller på et fint stadion. Men vi ser jo også slummen og fattigdommen.”

Ikke mindst oplevelsen af de store fattige Townships i Sydafrika har gjort et stort indtryk på både Holger Rune og hans mor. Så måske netop fordi han med en vis sandsynlighed kan se frem til at vinde pænt store præmiechecks i de kommende år, er viljen til at kunne gøre en forskel noget, han tænker over.

”Vi har haft nogle gode ture til Afrika. Eksempelvis i Kenya, hvor jeg godt kunne tænke mig, at vi kunne gøre en forskel. Det kunne ikke så meget til før, det får betydning.”

Han er en del af en gylden generation af danske tennisspillere. Måske arvtageren efter Caroline Wozniacki. Hun har i hvert fald være med til at sætte barren højt. Men det er Holger Runes egen fortjeneste, at han startede dette tennis-år som verdens-etter hos juniorerne Og måske slutter det i top 300 – eller endnu bedre – hos seniorerne. Han har formået at få den internationale tennisverden til kigge en ekstra gang på tennistalentet i HIK-hallen. Men han er også bare en dansk teenager, der gerne vil have tid til at gå i biografen og se Will Smith i Bad Boys for Life.

Måske er der større chance for at se filmen på den næste transatlantiske flyvning på vej mod nye turneringer. På vej mod indfrielsen af en 16-årigs drøm om Grand Slam-sejre og store pengepræmier. Han er i hvert fald godt på vej…