END OF SEASON - Spar op til 50% | Shop her
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
END OF SEASON - Spar op til 50% | Shop her
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage

Brugte sneakers til 10 millioner kr.

Michael Jordan var en legende på basketball-banerne i NBA. Med sin højde på 198 cm var han en uhyggelig modstander, der i snit scorede 25 point i hver kamp. Det var mere end rigeligt til at sikre ham stjernestatus og evig berømmelse. Sidste år har en fan betalt næsten 10 millioner kr. For et par af hans sneakers fra 1984. Af Claus Vesterager Martinus.
Sneakers
Et par slidte basketball-støvler til næsten 10 millioner kr.

Den 1. november 1984. I omklædningsrummet satte den 198 centimeter høje Michael Jordans sig ned for at snøre sine Nike Air Ship-basketballstøvler op.

Det var hans blot femte kamp i hans debutsæson for sin klub Chicago Bulls. Han havde tegnet sig for 17 point i 129-113-sejren over Denver Nuggets. Som en gestus forærede han skoene til en bolddreng ved navn Tommie Tim III Lewis.

Selvom Jordan var godt på vej til at skabe sig en glorværdig karriere, kunne Tommie Tim ikke ane, at de mange år senere skulle blive millioner værd. Men heldigvis smed han dem ikke ud.

37 år senere blev fristelsen for stor – og sidste efterår røg de så på auktion hos Sotheby's i Las Vegas. En særlig auktion for Icons of Excellence & Haute Luxury. Jordans Nike Air Ships blev vurderet til at indbringe sælgeren et sted mellem én og halvanden million dollars.

Det kom næsten til at holde stik. For auktionarius slog hammerslaget, da buddene havde nået 1.472.000 dollars – eller godt 10 millioner danske kroner i dagens valutakurser.

Skoene er et par ganske almindelige basketballstøvler i læder og med gummisål – og med tydelig slitage efter kampen.

Først året efter indgik Nike en aftale med Michael Jordan og skabte hans personlige designlinje: Air Jordan. Det var første gang, Nike indgik en sådan aftale med en sportsstjerne. Men da Air Jordan stadig er på markedet, har aftalen med al sandsynlighed været ganske indbringende for både Nike og Michael Jordan.

Jordans sneakers er ikke de eneste memorabilier, som har givet opsigtsvækkende hammerslagspriser ved auktioner. Sidste år blev en trøje, som Jordan havde på, da han skrev under med Chicago Bulls i 1984, solgt for 320.000 dollars. Det svarer til omkring to millioner danske kroner.

Prisen var den hidtil højeste, der er blevet givet for en trøje, som den seksdobbelte NBA-mester har haft på. Men Jordans basketballstøvler er ikke de dyreste sko, der nogensinde er solgt. I april blev et par sko, som rapperen Ye havde haft på, solgt for 1,8 millioner dollars – svarende til 11,5 millioner kroner.

Ye var indtil for nylig kendt under navnet Kanye West. Skoene blev købt af Rares, som er en markedsplads for investering i sko. Markedspladsen gør det muligt for brugere at investere i sjældent fodtøj. Således kan brugere investere i andele i sko, på samme måde som investorer kan købe aktier i et selskab.