Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret

Taylor Swift - person of the year 2023

DET ER ALDRIG SKET FØR. Aldrig nogensinde har det AMERIKANSKE TIME MAGAZINE UDRÅBT EN KUNSTNER SOM ÅRETS PERSON. Men i 2023 faldt valget på popidolet TAYLOR SWIFT. Den 34-årige sanger og sangskriver BLIVER HYLDET FOR BÅDE AT VÆRE EN FANTASTISK FORFATTER OG HELTINDEN I SIN EGEN HISTORIE. AF CLAUS VESTERAGER MARTINUS FOTO: GETTY IMAGES
Taylor Swift
Taylor Swift er tidens hotteste navn på den amerikanske musikscene.

Taylor Swift er kommet i fint selskab. Hvert år siden 1927 har det amerikanske Time Magazine udpeget en person, der – på godt eller ondt – har trukket store overskrifter i løbet af året. I 1949 var det Winston Churchill, i 2008 var det Barack Obama, og i 2017 var det #MeToo-bevægelsen.

De 95 forudgående kåringer har alle gået til politikere, præsidenter, konger eller organisationer, der har gjort en forskel. Som regel mænd. Wallis Simpson (hertuginde af Windsor og gift med kong Edward VIII), dronning Elizabeth og Greta Thunberg er de få kvinder, der har vundet hæder og ære som Person of the Year.

Taylor Swift
Taylor Swift har sin baggrund i countrymusikken.

I 2023 blev det Taylor Swift, der fik sit portræt på forsiden af det hæderkronede Time Magazine. I årets sidste udgave skildredes hendes liv – og de mange rekorder og banebrydende manifestationer, som hun i løbet af sin forholdsvis korte karriere har formået at skabe. Og måske hendes indsats for at få unge amerikanere til at stemme til præsidentvalget. Måske også derfor, at hun bestemt ikke er elsket af tidligere præsident Donald Trump. Ikke mindst fordi hun har ytret sig meget kritisk om hans politiske linje – og fordi hun får tusinder af unge mennesker til at registrere sig som vælgere. I flæng kan det også nævnes, at hun er den amerikanske kunstner med den bedste indtjening i de seneste 10 år. Hun er den kunstner, der på førstedagen har solgt flest billetter til en turné (hun solgte over to millioner billetter, da salget til hendes turné, The Eras Tour (2023), startede!), hun har haft flere albums på hitlisternes førsteplads end nogen anden kvindelig kunstner – og så har hun faktisk også formået at skabe en formue på over 1,1 milliard dollars. Ikke dårligt.

Men først og fremmest er hun en kunstner. Og til trods for at popkulturen næppe bliver betragtet som Fine Arts, er det måske lige netop hendes evne til at sætte fingeren på det, der optager en ung generation i dag.

Taylor Swifts musik og sceneoptræden har haft en massiv påvirkning på hele musikindustrien, populærkulturen og ikke mindst USA's nationaløkonomi. Hun dominerer den kulturelle udvikling på den amerikanske, ja, måske endda også den globale scene. Hendes musik, liv og offentlige image trækker store overskrifter overalt i verden. Og mange medier beskriver hendes rejse fra teenageidol til pop-ikon – og hvordan det er første gang siden det 20. århundrede, at en kunstner har opnået så enorm popularitet. Allerede i 2013 udråbte New York Magazine Swift til at være “verdens største popstjerne” og mente, at hendes stjernestatus har trodset alle etablerede mønstre. Swift “falder mellem genrer, epoker, demografi, paradigmer, tendenser.”

Time Magazine sammenligner hende uden betænkeligheder med andre popstjerner som Elvis Presley, Michael Jackson og Madonna. Som sangskriver hedder sammenligningen Bob Dylan, Paul McCartney og Joni Mitchell. Det er bestemt ikke nogle små sko, hun har formået at matche.

Taylor Swift
Som en af blot fire kvinder siden 1927 udnævnte Time Magazine Taylor Swift til Årets Person 2023.

Country-star

Taylor Swift blev født den 13. december 1988 i West Reading, Pennsylvania. Hendes forældre var meget musikinteresserede. Og faktisk er hun opkaldt efter en af forældrenes yndlingsmusikere, Carole King, der blandt andet er kendt for hits som You’ve got a Friend og Something in the Way She Moves.

Allerede som ganske lille spottede hendes forældre et usædvanlig musikalsk – og måske ikke mindst sprogligt – talent. Hun elskede de forskellige soundtracks til Disney-film. “Mine forældre opdagede tidligt, at når jeg løb tør for ord, opfandt jeg bare mine egne ord i stedet.” Især hendes mor har haft stor betydning for hendes kunstneriske udvikling. “Hun gav mig selvtillid og styrkede fascinationen ved at skrive og fortælle historier.”

Netop storytelling var det element, der drev hende i retning af countrymusikken i hendes unge år, hvor hun hentede inspiration fra store navne som Tammy Wynette, Dolly Parton og Joni Mitchell. Ikke mindst Mitchells album Blue (1971) hører til blandt Swifts favoritter. “Sjældent er det menneskelige sind blev udforsket så præcist i musik,” fortæller hun.

I teenageårene rejste hun ofte til New York for at få sang- og musikundervisning. Og efter en audition hos pladeselskabet RCA Records fik hun som 13-årig en ’udviklingskontrakt’, der betød jævnlige rejser til Nashville, Tennessee. Det var sta-dig countrymusikken, der trak i den unge Taylor Swift.

Og i 2006 udgav hun sin først single: Tim McGraw. En countryballade, hun fik ideen til i en matematiktime på Hendersonville High School. Taylor Swift vidste, at hun og kæresten, der gik i skolens ældste klasse, ville bryde op ved afslutningen af skoleåret, når han ville rejse videre til universitetet. En sang, der præcist beskriver de komplicerede følelser, hun rummede.

Det blev også lidt af et signatur-hit for hende, som hun ofte fremførte stille, siddende på scenen med sin guitar. Det var en sang, der talte ind i et ungt uopdyrket teenage-segment, der ikke just elskede den klassiske countrymusik.

Men billedet af den blonde teenager alene på scenen med sin guitar og sin rene mezzosopranstemme fik straks alle de andre pladeselskaber til at lede efter talenter, der kunne det samme. Dét fik Taylor Swift til at indse, at hun måtte finde på noget nyt. “Alle kan efterligne dig. Så må du selv forandre dig.”

Og det gjorde hun så. Flyttede sig væk fra den rene og skære country-stilart til en mere undersøgende og eksperimenterende pop. Men hun spænder stadig over mange genrer. Kan levere stille ballader og hurtigt pumpende dansemusik. På scenen er det, som om hendes dramaundervisning i gymnasiet for alvor slår igennem. Med et hæsblæsende sceneshow, der bare leverer varen.

Det retrospektive

Hendes første single – og efterfølgende albums – blev alle udgivet via et lille pladeselskab: Big Machine Records. I alt seks albums blev det til, inden hun skrev kontrakt med Universal Music Group i 2018.

Men det skulle blive startskuddet til en opslidende strid. For Big Machine Records – hvis omsætning for næsten 80 procents vedkommende kunne tilskrives Taylor Swift – blev på et tidspunkt opkøbt af et konkurrerende selskab. Og de fastholdt ejerskabet til master-indspilningerne af hendes første seks albums. Det førte til en langvarig strid.

Løsningen for Taylor Swift var at kaste sig ud i et retrospektivt projekt, hvor hun simpelthen genindspillede disse albums. Og faktisk med massiv succes. For Billboard 200 kunne sidste år rapportere, at hun som den eneste nu- levende kunstner nogensinde har haft hele fem albums i top-10!

Kanye West-fejden

Og trods den kunstneriske succes var det lidt af en krise. Men måske ikke så stor som den fejde hun i næsten et årti har haft med Kanye West med Kim Kardashian på sidelinjen. Det hele startede tilbage 2009, hvor Swift vandt MTV Video Music Award for Best Female Video. Under ceremonien råbte West, at Beyoncés video var bedre, og at hun havde fortjent prisen.

Det øjeblik satte gang i en kæde af begivenheder: Swifts nummer Innocent, Wests sang Famous, en lækket – og stærkt redigeret – video fra Kardashian og et album af Swift, der adresserede hendes eget omdømme. Som magasinet Time beskriver det i Swifts ’Person of the Year- forsidehistorie’ udgivet den 6. december 2023, fortsatte øjeblikket med at “forme det næste årti af begge kunstneres liv.”

“Den offentlige mening har været trukket op og ned af flagstangen så mange gange i de seneste 20 år. Men det tog hårdt på mig, at Kim Kardashian tog en ulovligt optaget telefonsamtale, redigerede den og brugte den til at fortælle, at jeg var en løgner. Jeg flyttede til et fremmed land. Jeg forlod ikke mit hus i et år. Jeg var bange for at tale i telefonen. Jeg skubbede de fleste mennesker i mit liv væk, fordi jeg ikke stolede på nogen længere. Jeg gik rigtig, rigtig hårdt ned,” fortalte Taylor Swift til Time Magazine.

Men noget af det, som bragte lidt lys i mørket, var de mange fans, Swifties, som bakkede hende op og efterlod tusindvis af negative kommentarer på Kardashians Instagramprofil.

Økonomisk betydning

Men uanset fejden med Kanye West er der ikke tvivl om, at brandet Taylor Swift er exceptionelt guldrandet. Formuen er gigantisk. Næsten 7,5 milliarder danske kroner. Men hun stammer også fra en familie, der ikke alene er superrig, men som også har forstand på pengesager. Hendes far var børsmægler for en stor anerkendt amerikansk finansvirksomhed, mens hendes mor har en fortid som marketingchef.

Hun joker ofte med, at hun “ejer et lille familiefirma.” Men det er ikke så lille endda. Faktisk er den økonomiske påvirkning af en Taylor Swift-koncert med 70-80.000 tilskuere så enorm, at det påvirker den amerikanske nationaløkonomi. Og naturligvis giver det også den lokale økonomi en ikke uvæsentlig saltvandsindsprøjtning.

Da hun i 2023 skød The Eras Tour i gang på et stort stadion i Glendale, Arizona, genererede hun flere indtægter end Super Bowl 2023, der blev afholdt samme sted. Fans fløj ind til Glendale fra hele landet, de overnattede på hoteller, spiste og drak og købte alt fra sweatshirts til LP-plader i særlige Limited Edition-udgaver, hvor den gennemsnitlige koncertgæst angiveligt brugte næsten 1300 dollars. Swift ser de udgifter og kræfter, som fans har været påført som noget, hun har brug for at betale tilbage: ”De var nødt til at arbejde virkelig hårdt for at få råd til billetterne,” siger hun. ”Jeg ville levere et show, der var længere, end de nogensinde troede, det ville være, for det får mig til at føle mig godt tilpas at forlade stadionet.”

“Taylor-effekten” blev bemærket på de højeste regeringsniveauer. “Når Federal Reserve nævner dig som grunden til, at den økonomiske vækst er oppe, er det en stor ting,” siger Ed Tiryakian, en finansprofessor ved Duke University.

Taylor Swift bliver båret frem på en bølge af succes. Hendes episke Eras-turné har allerede leveret 66 stærkt anmelderroste koncerter i Nord- og Sydamerika. Til maj starter den op igen med koncerter i Paris. Danske fans kan se frem til koncerter i både Hamborg og Stockholm, inden Taylor Swift slutter af med tre koncerter på Wembley Stadium i London i midten af august.