Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret

Mr. poolman - David Tisherman

Egentlig er han uddannet historiker og industriel designer. MEN DET BLEV POOLDESIGN, DER BLEV HANS LEVEBRØD. Og ikke bare hvilke som helst pools. HAN SKABER VIDUNDERLIGE POOLS, HVOR HAN LEGER MED VANDETS REFLEKSIONER SOM ET AKTIVT ELEMENT. Den nu 77-årige David Tisherman er for poolindustrien, hvad Frank Lloyd Wright var for moderne arkitektur. AF CLAUS VESTERAGER MARTINUS FOTO: TISHERMAN
Pooldesign - David Tisherman
David Tisherman har gennem en lang karriere skabt fantastiske pools rundtom i Californien.

Den californiske sommer er lang. Og varm. Så naturligvis er en svalende pool en nødvendighed for mange husejere. Selvfølgelig kan man for nogle få tusinde kroner få pla­ceret en præfabrikeret pool i baghaven. Har man lidt mere på kistebunden, er det endda muligt at få gravet den ned, så man får et regulært poolmiljø i haven.

Men for 77-årige David Tisherman er det bare ikke nok.

“Vand er jordklodens vigtigste element. Det er farveløst. Men uundværligt. Det reflekterer sine omgivelser og skaber den perfekte base for en pool, hvad enten du sidder i en stol på kanten og nyder udsigten, eller du svømmer i den tre gange om dagen,” forklarer han og fortsætter:

“En ny pool skal være en visuel oplevelse i sig selv. Så når jeg starter et nyt projekt, er det ikke nok at komme med nye fantastiske designideer. Det handler også om at skabe et design, der matcher huset og de mennesker, der bor i det. Så jeg begynder med at se på deres møblement, husets farve og naturligvis omgivelserne. Him­len, bjerge og måske byens skyline har en afgørende betydning for det endelige design. Et smukt hus vil blive reflekteret lige så smukt i en ny pool.”

David Tisherman har i mere end 40 år arbejdet med at skabe fantastiske pools. Om det er en infinity pool på en klippeskrænt eller et poolmiljø i en gammel tilgroet have, så har han prøvet det hele. Men at det skulle være vand og svømmebade, der skulle blive hans livsværk, er faktisk lidt af et tilfælde.

Pooldesign - David Tisherman
Infinity pool med udsigt ud over Stillehavet.

Underviste handicappede børn

“Som helt ung havde jeg ikke mange ideer om, hvad jeg skulle be­skæftige mig med. Jeg læste både historie og industrielt design på UCLA. På et tidspunkt ville jeg uddanne mig til apoteker. Men en af mine venner fik mig ind i et program som underviser på et rege­ringsfinansieret kunstprogram for ’udfordrede børn’.”

Men det var et job i et lokalt poolfirma, der for alvor fik ham styret i den rigtige retning. “I første omgang blev jeg ikke ansat. Det var åbenbart for meget for firmaet at betale de fem dollars i timen, som jeg havde bedt om! Men et par uger senere ringede de alligevel tilbage. Jeg gik i gang med arbejdet og fik hurtigt en masse nye ideer til løsninger, som ingen tidligere havde set.”

Og i 1979 tog han så springet og etablerede sit eget firma: Da­vid Tisherman’s Visuals, Inc. Hans første projekter tiltrak sig næsten med det samme stor opmærksomhed. “Det var et spabad i en bag­have med fri udsigt til bjergene i baggrunden. I modsætning til alle andre tog jeg hensyn til, at man i et spabad gerne vil kunne sidde behageligt og læne ryggen mod en behagelig overflade. Desuden skabte vi en klinkebelagt kant, hvor man kunne stille sine drinks. Alt sammen uden en synlig kant. Det var en løsning, der i L.A. Times blev beskrevet som et projekt, der bragte spabadet til et helt nyt niveau.”

David Tishermans blik for detaljerne og sans for at skabe et vi­suelt smukt miljø blev afgørende for hans succes. “Faktisk har jeg ikke brugt mange penge på markedsføring. Det er mund-til-mund-metoden, der har fået kunderne til at komme til mig.”

Men det har givetvis hjulpet godt på vej, at Tishermans projek­ter gennem årene er blevet flittigt omtalt i store amerikanske medier som The Wall Street Journal, The New York Times og L.A. Times Magazine.

Pooldesign - David Tisherman
David Tishermans designs tager afsæt i både omgivelser og bygninger.

Byggede Stallones pool

Det har med tiden betydet, at han har bygget pools til nogle af de mest kendte celebrities i Californien.

“Jeg har bygget pools til rigtigt mange kendte film- og sportsstjerner. Desværre er alle mine projekter omfattet af såkaldte ’non-disclossure agreements’, der forhindrer mig i at fortælle, hvem de er. Men ofte ender vi med at blive venner, så jeg tør godt afsløre, at jeg blandt andre har bygget en vidunderlig pool til Sylvester Stallone!”

Én ting er, at David Tisherman leverer varen og skaber fantastiske pools. Men når mund-til-mund-markedsføringen virker efter hensigten, skyldes det ikke mindst, at han ikke går på kompromis. Eksempelvis er han tro mod det princip, at vand skal kunne drikkes. Derfor opererer han ikke med klor eller saltvand. I hans pools bliver vandet renset ved hjælp af ozon.

Og så er han konstant med til at flytte grænserne for, hvad der er muligt. I et bjergrigt område som Californien handler det også om undergrunden. Hvilken jord skal der graves i? Hvordan skal fundamentet støbes? Hvordan kan vandets refleksioner udnyttes bedst muligt? Alle elementer, der er med til at drive prisen for en Tisherman-pool op i 2-300.000 dollars. Og det er endda de billigste af hans designs. For lige nu er han i gang med to projekter, der løber op i 3-4 millioner dollars.

“Som regel er det vigtigste, hvordan undergrunden og fundamentet skal bygges. Men i disse år er den helt store trend at få bygget en ’rooftop-pool’ på sit hus. Det giver nogle helt nye muligheder for at arbejde med vand – men også nye udfordringer,” forklarer David Tisherman.

Selvom de fleste 77-årige nyder deres otium, er David Tisherman stadig aktiv. Trods en lang karriere med ofte tungt anlægsarbejde for at skabe nye skønne pools påstår han, at han ’aldrig har arbejdet en eneste dag i sit liv’. Det kan være rigtigt i forhold til selve anlægsarbejdet. Men han er stadig en vigtig del af firmaets største projekter.

Og en del af den respekt, der er opbygget omkring hans person,

skyldes helt givet også hans vilje til at dele ud af sin viden om design, teknologi og anlægsarbejde. Faktisk er han stadig tilknyttet fakultetet for landskabsarkitektur på UCLA, hvor han underviser i design af vandeffekter.

Måske er dét, der binder tingene sammen for David Tisherman.

Han startede med at undervise handicappede børn i kunst. Og han har gennem årene delt ud af sin viden til hundredvis af studerende, der lige som ham ser dét at arbejde med vand som en kunstform.