END OF SEASON - Spar op til 50% | Shop her
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
END OF SEASON - Spar op til 50% | Shop her
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage

Matthew Goode

Charmøren, bare spørg Lady Mary eller prinsesse Margaret. Af Claus Vesterager Martinus, Foto: Getty Images
Matthew Goode
Matthew Goode har spillet med i store produktioner som Downton Abbey og The Crown. Men A Discovery of Witches er hans første forsøg i fantasy-genren.

Hans udstråling har altid rummet en snert af fare: det listige, lidt ondskabsfulde smil. En fandenivoldsk charme. Og en følelse af, at noget lumsk lurer lige under overfladen. Den engelske skuespiller Matthew William Goode har i snart 20 år spillet med i den ene successerie efter den anden. Og naturligvis også stået på rollelisten til kassesucceser som Match Point og The Imitation Game.

Han oser langt væk af engelsk tilbagelænet elegance. Stilfuld. Lidt kølig. Og måske lidt af ’old money’. Men hans rødder er bestemt ikke den britiske landadel. Tværtimod. Hans far var akademiker. Geolog af uddannelse. Hans mor sygeplejerske. Men med en enorm interesse for teatrets skrå brædder. Faktisk var hun i mange år leder af et lokalt amatørteater i nærheden af den lille landsby Clyst St. Mary nær Exeter, hvor familien boede. Det var nok til, at Goode som teenager var overbevist om, at det var skuespillet, der skulle blive hans leveve

Matthew Goode
Rollen i A Discovery of Witches har – ifølge ham selv – været noget af det sjoveste, han har spillet med i. Mange af vennerne var engageret i Harry Potter-universet. "Jeg var en smule misundelig. Så da chancen for at spille med i en fantasy-film bød sig, var jeg meget interesseret. Det er en meget anderledes genre."

At han allerede som teenager fattede interessen for scenelivet, kan måske også have haft betydning for de karaktertræk, der har givet ham succes som ung skuespiller. Han er nemlig fandenivoldsk. Lumsk. Og så alligevel supercharmerende. Det kan være grunden til, at Matthew Goode landede rollen som ’Matthew Clairmont’ i HBO-succesen A Discovery of Witches (2018+2021). Og dét helt uden at skulle aflægge audition.

I rollen som Matthew Clairmont spiller han en gådefuld genetiker og vampyr. Forførende og lærd. Men med en udtalt mørk side. Han forsker i heksenes DNA i sit hemmelige laboratorium for at finde svar på, hvorfor deres magi er i aftagende. I mødet med heksen Diana (spillet af Teresa Palmer) opstår der en sær tiltrækning, som ikke burde være mulig, eftersom hekse og vampyrer åbenbart ikke kan udstå hinanden. ”Men selvom det i praksis er en ’drengmøder-pige’-serie, så er det et komplekst forhold mellem en vampyr, der søger styrken i heksens blod. Et forhold, der ikke burde kunne finde sted. Men af en eller anden grund flyver gnisterne mellem de to,” forklarer Matthew Goode. Og det er en anderledes serie, hvor Goode er med til at løfte genren ud af den til tider trælse fantasy-verden, der ellers er kendetegnende for den slags serier. Æstetisk pletfri. Voksen og med masser af godt skuespil. En ny sæson fik premiere i vinter.

Downton Abbey og The Crown

Det er heller ikke første gang, at Matthew Goode bruger sine evner til at charmere sig tæt på det kvindelige modspil. I 2015 spillede han offentlig anklager i The Good Wife, hvor Juliana Margulies i rollen som Alicia Florrick mødte hans charme. I Downton Abbey-serien – og i spillefilmen fra 2019 – var det Lady Mary, der blev blød i knæene. Og i den dyreste serieproduktion til dato – The Crown – var det prinsesse Margaret i skikkelse af Vanessa Kirby, der lod sig charmere af den ellers upassende royale bejler. 

Matthew Goode

Fakta:

Navn: Matthew William Goode.

Født: 3. april 1978 (42 år) i Exeter, Devon, England.

Uddannelse: Birmingham Universitet, Webber Douglas Academy of Dramatic Arts.

Ægtefælle: Sophie Dymoke (g. 2014) – sammen har de tre børn.

Debut: 2002 i Confessions of an Ugly Stepsister – en genfortælling af eventyret om Askepot

Matthew Goode
Matthew Goode har ry for at være lidt af en charmør. I kæmpehit som The Crown og Downton Abbey gav han strålende prøver på sine romantiske sider. Selvom han har en udtalt romantisk side, er han ikke bange for lidt ’mørkere roller’ . ”Men det er jo ikke ligefrem sådan, at jeg kan vælge og vrage."

Michael Goode, i dag 42 år gammel, er ikke længere på The Crown-rollelisten: Han har ikke alderen til det. Han er ganske enkelt for ung. Historien er skredet planmæssigt fremad, og rollen som Henry Talbot er overtaget af den engelske skuespiller Ben Daniels. ”Jeg håber blot, at folk ser de seneste sæsoner af The Crown som en ny æra i stedet for at sige – som jeg frygter, de vil gøre – at Ben Daniels er så meget bedre i rollen end ham Goode”, sagde Matthew Goode i et interview til New York Times.

Men Goodes karriere rummer andet og mere end tv-serier. Faktisk har han siden 2003 spillet med i 28 spillefilm – og der er to nye film på vej i 2021: Medieval (tjekkisk drama om hærføreren Jan Žižka, der aldrig tabte et slag) og komedien Silent Night instrueret af Camille Griffin. Matthew Goodes karriere afviger faktisk en del fra hans samtidige kolleger. Hvor den klassiske historie ofte handler om hårdt arbejde og inferiøre biroller, inden gennembruddet og de helt store roller begynder at komme, ja, så har han faktisk helt fra sine første film og tv-serier haft større roller. Måske ikke ligefrem hovedrollen, men dog alligevel helt afgørende for filmens plot og handling

Som eksempelvis Match Point (2005) og ikke mindst The Imitation Game (2014), hvor han spiller den distingverede kryptoanalytiker og skakspiller Hugh Alexander, der sammen med Alan Turing spillet af en af Matthew Goodes personlige venner, Bennedict Cumberbatch, forsøger at dechifrere den tyske kodemaskine Enigma. De historiske dramaer fylder en del på listen over de film og serier, han har spillet med i. Men stort set altid i roller, hvor han også har kunnet spille på den lidt mørke og farlige side. I The Imitation Game er det lidt rollen som forfører og charmør. I Downton Abbey handler det om den fandenivoldske racerkører, der må slås for at vinde Lady Mary.

Men én ting mangler han: Trods mange roser og anerkendelser for sit skuespil har han aldrig været nomineret til en af de helt store priser. I hvert fald mangler han endnu at kunne sætte Oscar-statuetten på kaminhylden i hjemmet i Surrey sydvest for London. For i modsætning til mange andre filmstjerner, der flokkes i Hollywood, bor han stadig i England. For som han siger: ”Jeg ville blive skizofren af at leve i Los Angeles.”