Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret

Liev Schreiber - mestrer både Shakespeare og actionrollerne

66 gange har hans navn været på rollelisten til spillefilm i flere forskellige genrer. Fra biroller til hovedroller. Fra klassiske roller som shakespeares hamlet til rollen som USA's tidligere udenrigsminister Henry Kissinger i filmen Golda. 56-årige Liev Schreiber har siden sin debut i 1992 været hele repertoiret igennem. af Peter Mikkelsen foto: Getty images
Liev Schreiber
Liev Schreiber har styr på såvel de store klassikere som de mere slagfærdige spillefilm.

Kimen til en succesrig karriere sås ofte i barndommen. Som regel af kærlige forældre, der ser noget unikt i deres børn. Det gælder også for den amerikanske skuespiller Liev Schreiber. Men i hans tilfælde var succes på hverken filmlærredet eller de skrå brædder en given ting. For han havde en særdeles omtumlet tilværelse som barn. For ikke at sige kaotisk.

Hans mor, Heather Milgram, levede et noget udsvævende liv i slutningen af 60’erne. Hun var kunstner og eksperimenterede med narkotika. I hvert fald lige indtil et dårligt LSD-trip sendte hendes liv ind i en negativ spiral. Det var lige efter hendes ægteskab med Tell Schreiber, der ernærede sig som både skuespiller og tømrer.

Efter den uheldige oplevelse med LSD flyttede Tell familien til et lille isoleret samfund i British Columbia for at hjælpe Heather Milgram med at komme sig. Men livet på gården bekom hende ikke. I stedet for at føle sig lettet og fri, følte hun sig fanget. Derfor flygtede hun fra stedet med en ung Liev på slæb. Gennem flere stater blev de jagtet af privatdetektiver, inden Heather og Liev endelig kunne slå sig ned i New York. For Liev Schreiber blev det starten på en lang kærlighedsaffære med byen, der aldrig sover.

Liev Schreiber
1. Liev Schreiber spillede sammen med Daniel Craig i krigsfilmen “Defiance” (2008). 2. Krimiserien “Ray Donovan” blev afrundet med en spillefilm i 2022. 3. Schreiber havde hovedrollen i spiondramaet “Salt” (2010).

Ikke at starten var en dans på roser: De boede i en ufærdig bygning uden vand eller varme, hvor de sov på en madras på gulvet. Men selvom Liev Schreiber har beskrevet sin mor som en “Far-out Socialist Labour Party Bohemian Freak”, har han ikke svært ved at se, at de valg, hun traf, også har ført noget godt med sig. Ikke mindst efter at han selv blev far. Og trods en kaotisk barndom lykkedes det ham også at gennemføre sin uddannelse, der foregik på forskellige kreative skoler i USA – blandt andet Yale School of Drama.

At opvæksten med en excentrisk mor også har sat sig spor i hans skuespil, er heller ikke ukendt for anmelderne. Som kritikeren John Larch formulerede det i 1999 i magasinet The New Yorker: “I høj grad er Schreibers professionelle formskifte og hans uhyggelige instinkt for at isolere de skræmte, skrøbelige, fjollede dele af sine karakterer et resultat af, at han var tvunget til at tilpasse sig sin mors excentriciteter. Det er både hans sorg og hans gave."

Denne kommentar kom lige efter hans optræden som Hamlet i Shakespeare-opsætningen på The Public Theater i New York.

Liev Schreiber
Liev Schreiber bor i New York med sin familie.

Fra teatret til filmen

Hans officielle debut fik han allerede som 25-årig i teaterkomedien Goodnight Desdemona (Good Morning Juliet) i 1992. Men det var især det klassiske repertoire, der i starten af karrieren havde hans bevågenhed. Han har haft titelrollerne i store Shakespeare-forestillinger som Hamlet, Macbeth og Henry V.

Mens han studerede drama på Yale School of Drama, og senere på Royal Academy of Dramatic Arts i London, så han egentlig en fremtid for sig selv som manuskriptforfatter. Men han endte altså med at vælge en karriere som skuespiller.

Op gennem 90’erne var det primært på New Yorks teaterscene, at han slog sine folder. Men faktisk fik han sin filmdebut allerede i 1994, hvor han spillede med i Mixed Nuts. En sort julekomedie med blandt andre Steve Martin og Adam Sandler på rollelisten.

Han havde i starten en lang række biroller i film som gyser-trilogien Scream (1996, 1997 og 2000), komedien His and Hers (1997) og den romantiske Kate & Leopold (2001).

Men det var, som om Shakespeare stadig trak i ham. Og i løbet af 90’erne blev han etableret som en anerkendt filmskuespiller. Og det var stadig på de skrå brædder, han fik den største anerkendelse. En anmeldelse i The New York Times af hans optræden i Shakespeare-stykket Cymberline kaldte hans optræden for en ’åbenbaring’ og sluttede artiklen med en bøn: ”Mere Shakespeare, Mr. Schreiber!”

Den opfordring sad han ikke overhørig. I 2000 spillede han rollen som Laertes i Hamlet i Michael Almereydas opsætning. Filmen er omsat til et nutidigt drama, der foregår i New York.

Genreskift

Selvom han har haft en forkærlighed for de klassiske teaterroller, er det efter årtusindskiftet snarere komedier og dramaer, som har optaget hans tid. Og ikke mindst har tv-mediet fyldt mere og mere. I syv år var han således at finde på rollelisten til den amerikanske thrillerserie Ray Donovan. En serie, hvor han selv spillede hovedrollen, skrev manuskript, producerede og stod for instruktion. Det sidste afsnit blev sendt i januar 2020.

Fans, der måske havde forventet en ottende sæson, blev slemt skuffede. I stedet sendte Liev Schreiber en tv-film på markedet i 2022: Ray Donovan: The Movie. Filmen fik i øvrigt en Emmy Awayds-nominering som ’Outstanding Television Movie’.

Liev Schreibers karriere dækker imidlertid mange forskellige genrer, som han let og ubesværet skifter mellem. Han har spillet sammen med Daniel Craig i den medrivende krigsfilm Defiance (2008), der skildrer jødiske flygtninge og deres modstandskamp i de hviderussiske skove under nazisternes besættelse i anden verdenskrig.

Selv har han haft den jødiske tro tæt inde på livet gennem sin mor, Heather Milgram. Og arbejdet med den central- europæiske historie ligger ham heller ikke fjernt. Hans fars familie stammer fra ukrainske indvandrere, der drog til USA lige inden den første verdenskrig.

Arven fra hans mor

Når Liev Schreiber i interviews giver udtryk for, at han forstår sin mors valg, selvom de førte til en noget kaotisk opvækst, er det også en forklaring på, hvorfor hans liv har formet sig, som det har. Og måske er det også en forklaring på de valg, han selv har truffet i sit liv.

Han beskriver sig selv som et familiemenneske med faste rødder i New York City. Det var måske også årsagen til, at han og hans partner gennem 11 år – Naomi Watts – i 2016 valgte at gå fra hinanden. Naomi Watts har i forskellige interviews givet udtryk for, at hun stadig havde behov for at rejse rundt i verden, spille store roller i diverse film og være til stede på den røde løber ved forskellige festivaler.

Det var ikke lige dét, Liev Schreiber havde forestillet sig. Heller ikke selvom han i starten af deres forhold var mere end almindeligt forelsket i den britiske skuespillerinde, som han i øvrigt har to børn med: sønnen Sasha, 16, og datteren Kai, 14. De bor begge sammen med deres far i en kæmpe loft apartment i New York.

Allerede året efter skilsmissen flyttede den 25 år yngre Taylor Neisen ind – og i august 2023 fik de deres første fælles barn. Hun har fået navnet Hazel Bee.

At være til stede med sin familie trods et travlt arbejdsliv er uden tvivl et omsorgsgen, der er blevet forstærket af Liev Schreibers egen opvækst.

Et andet element fra barndommen – fattigdommen – spiller stadig en stor rolle. Fra tid til anden trækker han således i arbejdstøjet og tager del i madlavning og servering af måltider for fattige medborgere i New York.

Men også hans ukrainske rødder har betydning. I 2022 blev han således ambassadør for et ukrainsk intiativ – United24 – der samler penge ind for at støtte sundhedsarbejdet i det krigshærgede land. I et opslag på præsidents Zelenskyjs hjemmeside fremgår det, at Liev Schreibers arbejde har skaffet psykologhjælp og evakuering af 20.000 forældreløse børn i landets østligste regioner.

Hans karriere som skuespiller er trods hensyn til såvel familie og velgørenhed stadig i fuld gang. I år har han således haft premiere på to spillefilm: Golda og Asteroid City.

Og til næste år kan teatergængere i New York opleve ham i stykket Doubt på Roundabout Theatre Company. Et drama, der handler om vigtigheden af tvivl. Ikke at Liev Schreiber ser ud til at have megen tvivl. I hvert fald ikke i de livsvalg, der på forunderlig vis stadig er styret af hans excentriske mor.