END OF SEASON - Spar op til 50% | Shop her
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
END OF SEASON - Spar op til 50% | Shop her
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage

George Clooney - Best friend ever

Han er stilfuld. Velklædt. En sølvræv, som kvinder drømmer om. Og mænd ville ønske, de kunne matche. Selv som 61-årig. Navnet er George Clooney. Biografaktuel dette efterår med en ny romantisk komedie, hvor han spiller over for Julia Roberts. Og så den bedste ven, man kan forestille sig. En ven, der pakkede 14 kufferter med én million dollars i hver. Og forærede dem til sine bedste venner. Af Claus Vesterager Martinus foto: Getty Images.
George Clooney
George Clooney er indbegrebet af en god ven: Han forærede sine 14 bedste venner én million dollars hver!

Som for så mange andre hollywoodstjerner var det en tvserie, der for alvor skød hans karriere i gang.

I fem år spillede George Clooney rollen som lægen Doug Ross i ER – eller på dansk: Skadestuen. Serien blev skudt i gang allerede i 1994 – og blev en overvældende succes, der løb over tv-skærmen i 15 år. At Clooney blev skrevet ud af serien allerede i 1999 handlede ikke om faldende seertal.

Det skyldtes udelukkende hans personlige succes – og hans lyst til at flytte karrieren over til spillefilmene. For hans succes i denne lægeserie er uomtvistelig. Ikke mindst på grund af hans ydre fremtoning.

Han blev ganske enkelt et af tidens stærkeste ikoner for en moderne maskulin stil. Hagen er skarpskåret, og typemæssigt ligger han i samme liga som historiske stjerner som Humphrey Bogart, Cary Grant og Clark Gable. Og senere Sean Connery og Charles Bronson.

De udstråler alle en klassisk maskulinitet, der kun bliver stærkere af, at årene går. De farver ikke håret, og de får ikke foretaget plastikkirurgiske indgreb. De har linjer i ansigtet, og de er nødt til at barbere sig hver dag. George Clooney ældes med ynde og bliver kun mere interessant, som årene går.

Han var – og er – ganske enkelt perfekt til at spille roller spændende fra gentleman-tyven til førsteelsker i romantiske komedier. Og det har gjort ham til en særdeles velhavende herre, der kan prale af en bankkonto med mere end 500 millioner dollars. Selvom det naturligvis har givet ham nogle valgmuligheder her i livet, der ikke er os andre forundt, har han på sin egen måde formået at holde begge ben på jorden.

Forærede vennerne én million – hver!

Og så husker han på, hvem der var der for ham, da han havde behov for det. Det fik ham i 2013 til at gøre noget ganske usædvanligt. Selv for en hollywoodstjerne.

Han købte ganske enkelt 14 Tumi-kufferter (der i parentes bemærket snildt koster over 10.000 kr. per styk!) og pakkede én million dollars ned i hver enkel af dem. ”De er de bedste venner i verden. De har givet mig muligheden for at sove på deres sofa, når jeg var flad. Og venner, der altid var der for mig, når jeg havde problemer.

Nu skulle de 14 bedste venner, jeg har, ikke længere behøve at bekymre sig om at betale for deres børns skolegang eller huslån. Jeg havde pengene. Og de gjorde mere gavn hos de mennesker, der har en betydning for, at jeg i dag kan pege på et tilfældigt sted på landkortet og så bare rejse derhen,” fortalte George Clooney til GQ Magazine.

Mon han har plads til en bedste ven mere? I det hele taget er han optaget af sine omgivelser. Og interesserer sig for politik. En interesse, han har med sig fra barndomshjemmet i Kentucky, hvor han kom til verden den 6. maj 1961. Men han var bestemt ikke den eneste celebrity i familien.

Ifølge en artikel i Rolling Stone voksede han og søsteren op i skyggen af deres far, der var en kendt lokal skikkelse, tv-stjerne og nyhedsvært. Også Georges Clooneys tante Rosemary, som var en vigtig person i familien, var en celebrity, kendt og feteret sangerinde fra 1940’erne til 1970’erne. George Clooney selv debuterede på tv allerede som femårig i en af faderens udsendelser.

Familien var tæt sammentømret. Man samledes om middagsbordet hver aften og diskuterede politik, og George Clooney lærte hurtigt at se de store nyhedsværter som Edward R. Murrow og Walter Cronkite som helte. I 2005 skrev og instruerede George Clooney filmen Good Night and Good Luck med udgangspunkt i Murrows kamp mod den ultrakonservative senator McCarthy.

Filmen var George Clooneys hyldest til sin far, og han blev nomineret til flere priser for den sort-hvide film

George Clooney
Clooney sammen med hustruen Amal.

Men i drengeårene var det svært at være søn af den kendte Nick Clooney. Det var umuligt for George at gemme sig, for i hjembyen var der fuld opmærksomhed på, hvad Nick Clooneys søn foretog sig, hvad enten det var gode sportsresultater eller drengestreger.

Da George Clooney nåede teenageårene, blev han ovenikøbet ramt af en sjælden lidelse, en lammelse, der ramte den ene side af ansigtet. Det var en meget svær tid for den unge Clooney, der nu vakte endnu mere opmærksomhed end ellers.

I dag grimasserer Clooney en del, man ser ham ofte skære ansigt på de mange ture på verdens røde løbere, og måske er det en reaktion på, at han i en periode af sit liv ikke kunne lave grimasser overhovedet. Selvom han interesserede sig mere for sport end for bøger, klarede George Clooney sig fint i skolen og begyndte at studere journalistik på et lokalt college.

Han sprang dog hurtigt fra studierne af frygt for, at han altid ville blive sammenlignet med sin dygtige og kendte far.

Efter nogle år med ret tilfældige jobs, blandt andet som tobaksplukker, blev han af en fætter spurgt, om han ville være med i en filmproduktion. Han forlod gladelig det hårde og kedelige job i tobaksplantagen og tilbragte en fantastisk sommer som statist og praktisk medhjælper.

Filmen nåede aldrig frem til biograferne, men George Clooney havde fundet sit kald. Turen gik til Hollywood, og langsomt kom rollerne.

George Clooney
Rollen som dr. Ross i Skadestuen kickstartede karrieren.

Smeltende kvindehjerter

Tv-serien ER – eller på dansk Skadestuen – blev hans gennembrud. Og det var ikke kun de kvindelige seere, der med begejstring så den med Clooney i rollen som den charmende læge Doug Ross, der både reddede utallige liv og smeltede masser af kvindehjerter i sin blå kittel.

Også tidens store instruktører begyndte at få øjnene op for hans kvaliteter. Langsomt begyndte hans karriere at bevæge sig væk fra tv-serien og henimod spillefilmene. En af de første, der hyrede George Clooney, var Quentin Tarantino, der lod ham slås mod ondskabsfulde vampyrer i From Dusk till Dawn (1996).

Samme år spillede han førsteelsker i Michael Hofmanns film One Fine Day, hvor han spiller rollen som en fraskilt far, der falder pladask for Michelle Pfeiffer. Herefter gik det slag i slag. I 1997 udfyldte han rollen som en very goodlooking Batman. Året efter var det Jennifer Lopez, der skulle modstå hans charme i filmen Out of Sight.

Og så har han spillet med i krigsfilmen Thin Red Line (1998), Three Kings (1999), The Perfect Storm (2000), Ocean’s Eleven (2001) og The Monuments Men (2014). I alt 49 film har haft George Clooney på rollelisten. Og genrevalget spænder vidt fra de romantiske komedier over krigsfilm og thrillers til science fiction.

Dette efterår er der desuden premiere på en ny romantisk komedie med Julia Roberts som hans leading lady. Den har titlen Ticket to Paradise. Men han lever stadig op til sin ungdoms idealer, som da han i 2011 skrev, instruerede og spillede med i filmen The Ides of March. En ganske politisk film, der afspejler Clooneys store samfundsmæssige engagement.

En film, der skildrer kampen om præsidentposten i USA så kynisk, at mange kalder den en filmisk udgave af House of Cards. Samme år, i 2011, modtog han en Golden Globe for sin rolle i Alexander Paynes stærke familiedrama The Descendants, og to år senere scorede han en Oscar som producer af den politiske thriller Argo med Ben Affleck.

Anmeldere over hele verden elsker George Clooney. ”Mere end cool, mere end voksen, mere end ærlig” er nogle af de prædikater, han har fået.

Clooney og kvinderne

George Clooney er i årevis blevet kåret som Hollywoods mest eftertragtede ungkarl, og millioner af kvinder har drømt om at møde ham. Indtil for nylig var det kun lykkedes en enkelt kvinde at få ham til alters, nemlig skuespillerinden Talia Balsam.

Brylluppet foregik i Las Vegas, men ægteskabet blev kortvarigt, og skilsmissen blev et lille traume for George Clooney, der blev så chokeret over, at ægteskabet ikke fungerede, at han gik i terapi efter bruddet. Han erkender, at han ikke havde investeret nok i forholdet, at han faktisk ikke var klar over, hvor meget man skal investere i et ægteskab for at få det til at holde.

Herefter fulgte utallige affærer med varierende varighed, alle med smukke og attraktive kvinder.

Tilbage i de tidlige 80’erne, før han blev berømt, og før ægteskabet med Talia, datede han Michelle Pfeiffers søster DeeDee. I 1988 flyttede han sammen med skuespillerinden Kelly Preston, der senere giftede sig med John Travolta.

Så kom Talia – og gik igen, og herefter gled en strøm af kvinder gennem hans favn: cocktailservitricer, fotomodeller, en enkelt kvindelig bryder og et antal skuespillerinder, heriblandt, siger rygterne i hvert fald, Renée Zellweger.

Gennem alle disse forhold lagde George Clooney ikke skjul på, at han ikke opfattede sig selv som den ægteskabelige type, og i årevis fik hans venner nærmest mere opmærksomhed end kæresterne. Men i 2014 var det slut med de mange affærer. Den 27. september slukkede George Clooney håbet hos millioner af kvinder ved at gifte sig med den smukke og superbegavede stjerneadvokat og menneskerettighedsforkæmper, libanesisk fødte Amal Alamuddin, som han havde friet til allerede i april.

Frieriet foregik hjemme, hvor han havde linet en playliste op med nogle af sin berømte tante Rosemarys sange. Amal var helt uforberedt, da han pludselig gik ned på knæ og friede, og hun var så længe om at komme sig over chokket og få sagt ja, at Clooney, ifølge ham selv, måtte sige, at han jo var fyldt 52, og at han nu havde ligget på sine knæ i næsten en halv time, og hvis hun ikke svarede, var der fare for, at han aldrig kom på benene igen.

Amal svarede selvfølgelig ja, og brylluppet foregik i dyb hemmelighed i Venedig.

FN-ambassadøren

George Clooney voksede op i et hjem, hvor der blev diskuteret politik ved middagsbordet, og han har aldrig sluppet interessen.

Han befinder sig på USA’s demokratiske fløj og har støttet præsident Barack Obamas kampagner. Han var stærk modstander af USA’s krig mod Irak, og han er kendt for sit store humanitære engagement.

Hans stærkeste sag har nok været Sudan. I 2006 rejste han sammen med sin far rundt i den krigshærgede Darfurprovins for at dokumentere folkedrabet i håbet om, at verden ville interessere sig for konflikten og hjælpe de nødstedte.

Og med en vis portion held. Oprah Winfrey tog emnet op, og flere stjerner, bl.a. Matt Damon og Brad Pitt, gik ind i arbejdet for at hjælpe Darfur. Clooney modtog en pris for sit arbejde og blev i 2008 udnævnt til FN-ambassadør.

Politik og skarpe synspunkter omkring USA's krige i Irak og humanitære katastrofer rundt om i verden har ikke gjort hans ’markedsværdi’ mindre. Tværtimod. Ikke mindst som reklamesøjle for kaffebrandet Nespresso har han kunnet indsætte mange millioner på sin bankkonto.

Og når man i forvejen har en velpolstret økonomi, ja, så kan man også tillade sig at sige nej, når det støder mod ens moralske standarder. En historie vil vide, at Turkish Airlines tilbød Clooney 35 millioner dollars for at deltage i en kampagne for flyselskabet.

”Men det var et selskab, der nok er knyttet til et allieret land, men som til tider har opført sig tvivlsomt i forhold til menneskerettighederne,” fortalte han til medierne.

George Clooney har desuden været kendt som en aktiv støtte til det kurdiske mindretal i både Tyrkiet og Irak. George Clooney er en megastar. En mand af sin tid. Han frygter ikke alderen og har sagt, at der er to muligheder: Man kan blive ældre. Eller man kan dø. Han har valgt at blive ældre og samtidig besluttet ikke at bekæmpe alderstegnene med hårfarve og skønhedsoperationer. Og det behøver han jo så heller ikke.

 

George Clooney – Style Guide: Wear it like Clooney

Vi har været vores varesortiment igennem og matchet det til nogle af George Clooneys ikoniske looks.

 
George Clooney
George Clooney

Stilfuld

George Clooney er en yderst velklædt herre, der kan bære de fleste outfits. Lækkert blåt jakkesæt og sort skjorte er med til at skille ham lidt ud fra mængden.

Og trods det manglende slips er det alligevel elegant og stilfuldt.

George Clooney
George Clooney

Casual

Når man har et udseende som George Clooney – og ikke mindst en grå hårpragt – fremstår man distingveret selv i jeans og polo-T-shirt. Her er han fotograferet i en lille landsby ved Como-søen, hvor han ejer et landsted.

George Clooney
George Clooney

Shades

Det klassiske outfit – måske en anelse casual på grund af det manglende slips. Stilfuldt. Elegant. Han kunne gå for en yngre og mere nutidig udgave af Cary Grant. 

George Clooney
George Clooney

Smoking & Butterfly

Prøv at søge efter billeder af George Clooney.

Rigtig mange vil være et foto af skuespilleren på den røde løber iført smoking og butterfly. 

George Clooney
George Clooney

Klassisk elegance

Når vi taler om George Clooney, skal der ikke meget til at finde en habit, der er som skabt til ham. Klassisk snit. Gerne i uld.

Og med en åbenstående ensfarvet skjorte. Det er klassisk elegance, der klæder en mand i sin bedste alder

George Clooney
George Clooney

Casual outfit

Poloshirt’en er en fast bestanddel af George Clooneys garderobe. Klassisk og enkel. Og perfekt til en dag uden officielle aftaler i kalenderen.

Og for en mand som ham er det måske også rart en gang imellem at kaste sig i et par flotte jeans.