Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret

David Beckham - et moderne stilikon

Succes på alverdens fodboldbaner. Selvom han ikke kommer i nærheden af Ronaldos mere end 800 mål, er David Beckham, 46, stadig elsket af de britiske fodboldfans. Dronning Elizabeth har slået ham til ridder af Order of the British Empire. Og han scorede Posh Spice. Støvlerne er lagt på hylden, men karrieren fortsætter ufortrødent. I dag er han god for næsten syv milliarder kr. Af Claus Vesterager Martinus | Foto: Getty Images
David Beckham - et moderne stilikon
David Beckham, 46, har siden sin ungdom været et britisk stilikon, der kan bære alt fra casual wear over noble jakkesæt til et outfit som dette, der er som taget ud af successerien Peaky Blinders.

Tilbage i 2001 var England tæt på at gå glip af VM-turneringen året efter i Japan og Sydkorea. I den afgørende kvalifikationskamp mod Grækenland var England bagud 1-2 langt ind i overtiden. Frispark i det 93. minut. David Beckham tager bolden. Lægger den til rette. Tager tilløb og skyder. Han krøller den fra 35 meters afstand uden om den græske mur, og bolden sejler ind bag en sagesløs græsk målmand.

Det reddede England, der kunne rejse til VM, hvor de eliminerede Danmark med en 3-0-sejr i ottendedelsfinalen. Men det er en helt anden historie. Det afgørende er Beckhams frisparksmål på hans hjemmebane Old Trafford i Manchester den 6. oktober 2001. For det var et mål, der indeholdt alt dét, som i dag forbindes med David Beckhams fodboldkarriere: Sublim forståelse for spillet, overblik og en mere end elegant teknik. Målet reddede den engelske selvfølelse. Og bliver stadig betragtet som et af de vigtigste mål i engelsk landsholdsfodbold. Faktisk mente britiske fans, at det er dét bedste mål nogensinde. Men det er ikke for hans mange mål, han stadig har plads i de engelske hjerter. Gennem hele karrieren scorede han blot 129 mål i de 719 klubkampe, han spillede. Og kun 17 i sine 115 landskampe for England. Målt i forhold til Lionel Messis mere end 750 mål og Cristiano Ronaldos mere end 800 mål er det forsvindende lidt. Det er hans betydning for holdet, der gjorde ham elsket. Og hans geniale afleveringer.

Ved VM i 2002 endte England på en skuffende sjetteplads. De blev slået ud i kvartfinalen af de senere verdensmestre fra Brasilien. Men Beckhams indsats – både på landsholdet og i Manchester United – var tilstrækkeligt til, at dronning Elizabeth allerede året efter i 2003 slog ham til ridder af Order of the British Empire.

Gennem sin karriere har David Beckham spillet i de helt store klubber: Manchester United, Real Madrid og Paris Saint-Germain, som blev den sidste klub, han spillede for, inden han stoppede karrieren i 2013. Desuden spillede han i perioden 2007-12 for LA Galaxy.

Succes kan måles på mange måder. Det er uomtvisteligt, at Beckham havde succes som fodboldspiller. Og nok har hans løn i klubberne og landsholdsgagen lagt grunden til hans økonomiske succes. Men det er for intet at regne mod den indtægt, hans personlige image og brand i dag genererer. Eksempelvis indgik han i 2020 en kontrakt med producenten af det populære computerspil FIFA 2021, der ifølge presseforlydender var mere end 350 millioner kr. værd. Det er flere penge, end han nåede at tjene i sin tid i Manchester United. Desuden har han sideløbende været et omvandrende reklameskilt for store internationale brands som eksempelvis Tudor Watches, Adidas, Pepsi og såmænd også Brylcreem.

Det har helt sikkert spillet en rolle for hans image, at han i modsætning til så mange andre fodboldmillionærer aldrig har skejet ud eller været involveret i alvorlige skandaler, der kunne ødelægge hans ry og rygte.

Hans popularitet har sikkert heller ikke lidt skade af hans ægteskab med Posh Spice aka Victoria Beckham i 1999. Sammen har de været et formidabelt par, som blev nogle af de mest efterspurgte ambassadører for diverse modedesignere og -magasiner. Også virksomheder inden for fitness og sundhed, kosmetik og parfume-brancherne står i kø for at lukrere på Beckham-familiens popularitet.

David Beckham - et moderne stilikon
Cool! Enkel hvid T-shirt og et lækkert ur fra Tudor Watches.

Selv under sin aktive karriere var han en populær reklamesøjle. Allerede i 1997 indgik han reklameaftale med Brylcreem, der indbragte den dengang 22-årige den svimlende sum af fire millioner pund. Det svarede til næsten 45 millioner danske kr.

Ikke dårligt for en ung fodboldspiller, der blev født i det nordøstlige London i foråret 1975. Forældrene – køkkenmontøren David Edward Beckham og frisøren Sandra West – havde næppe i deres vildeste fantasi kunnet forestille sig den popularitet og rigdom, deres søn ville opnå.

Men de – og måske især hans mor – har spillet en vital rolle i hans karriereveje. Først og fremmest var forældrene fanatiske Manchester United-fans, der ofte rejste de 320 km fra Leytonstone i det nordøstlige London til Old Trafford for at se kampene. Det såede den samme kærlighed for den nordengelske klub i David Beckham.

Metroseksuelt modeikon

Måske morens job som frisør har givet ham lysten til altid at gøre lidt ekstra ud af sig selv. Mens han stadig spillede fodbold, blev han nemlig af mange set som den bedst klædte fodboldspiller. Og i 2002 blev han ovenikøbet udråbt til at være den ultimative metroseksuelle mand af ham, der opfandt begrebet, nemlig den britiske journalist Mark Simpson. Han definerede begrebet som en ”single mand med høj indkomst, der lever og bor i storbyen. Slet og ret fordi det er her, alle de bedste forretninger ligger. I alt væsentligt en mand, som er særlig omhyggelig med sin pleje og udseende og typisk bruger en betydelig mængde tid og penge på at shoppe for at opretholde dette image.”

Der er heller ikke noget tilfældigt over Beckhams offentlige fremtoning. Det er tænkt ned til den mindste detalje, uanset om han klæder sig i uldfrakke, jakkesæt og flat cap som i Peaky Blinders, smoking og butterfly eller en strikket ulden trøje, fløjlsbukser og ruskindssko. Forfængelig eller ej så er han nu som 46-årig særdeles good looking. Og ekstremt velhavende. Sammen med sin kone er de gode for næsten syv milliarder kr.

Scorede kvart milliard

At Beckham-parrets formue er vokset til et astronomisk niveau, skyldes ikke mindst en særdeles lukrativ pensionsordning. Måske er det at stramme det en anelse at kalde David Beckhams sidste professionelle kontrakt for en pensionsordning. Men mange professionelle fodboldspillere har i tidens løb afsluttet deres karriere i USA, hvor soccer – som det kaldes på de breddegrader – bliver stadig mere populær. Det var også Beckhams exit-strategi, da nye talenter i Europa begyndte at bide ham i haserne.

I 2007 pakkede han familiens habengut sammen og flyttede til Los Angeles, hvor han skrev kontrakt med LA Galaxy. En kontrakt, der sikrede ham en overgangssum på ikke mindre end 250 millioner dollars – og en årsløn på 6,5 millioner dollars. Dertil kom en andel af klubbens salg af merchandise som for eksempel klubtrøjer. Det anslås, at han i de fem år, han spillede i Major League Soccer, fik mere end 255 millioner i løn.

Spillemæssigt var David Beckham med til at hæve standarden i den amerikanske liga. Og som et globalt stilikon betød hans tid i Los Angeles også, at klubben tjente godt på hans indsats. I hvert fald så meget, at LA Galaxy i 2019 rejste en statue af Beckham foran klubbens stadion i den sydlige bydel tæt på Long Beach.

David Beckham – Style Guide: Wear it like Beckham

Vi har været vores varesortiment igennem og matchet det til nogle af David Beckhams ikoniske looks.

 
David Beckham - et moderne stilikon
David Beckham - et moderne stilikon

Klassisk elegance

Wimbledon 2015. Centre Court. Det var dagen, hvor semifinalen mellem Serena Williams og Maria Sharapova blev spillet – og naturligvis dukker David Beckham op i en klassisk og superelegant slimfit navy-blå habit, som han har piftet op med et violet lommetørklæde og gylden slipsnål.

Få mænd bærer den klassiske slimfit-habit så flot som David Beckham. Vi har matchet hans stilfulde outfit med en navy-blå habit fra HUGO. Også slimfit. Et valg, der aldrig går af mode.

David Beckham - et moderne stilikon
David Beckham - et moderne stilikon

Den udødelige blazer

Som begejstret tennisfan kræver det en pæn garderobe at møde op til kampene i Wimbledon. Her i 2014 til kampen mellem Rafael Nadal og Mikhail Kukushkin. Og selv om det blot var en kamp i tredje runde, kan man jo godt gøre lidt ud af sin påklædning. Her i form af en stilfuld lys blazer med tern. Slipset med grønne striber hæver et ellers forholdsvis casual outfit til noget, der vil være en engelsk gentleman værdig.

Vort forslag med en blazer fra Sand og jeans fra Replay er også med til at vise dig frem fra din bedste side.

Shop the look

Shop the look

<
>
David Beckham - et moderne stilikon
David Beckham - et moderne stilikon

Streetwear a la Beckham

Selv om man er på vej til en modemesse, kan man jo godt være både smart og afslappet påklædt. Det er altid lidt vovet at sammensætte et helt outfit inden for samme farvegruppe. Men når det – som her – lykkes, ser det brandgodt ud.

Vi har fundet frem til et kakisæt med en flot overshirt fra NN07 som erstatning for Beckhams bomberjakke. Et flot sæt til lune forårs- og sommerdage.

David Beckham - et moderne stilikon
David Beckham - et moderne stilikon

The Casual Way

David Beckham lancerede i 2018 sit eget modebrand under navnet House 99. Året efter var han på promotion-tur til Paris, hvor han blev fotograferet i et outfit, der var lidt mere casual end de elegante jakkesæt, han normalt bliver spottet i til officielle begivenheder.

Og er det the casual look, du er efter, ja, så kommer du godt fra start med at se på tøj fra C.P. Company. Vi har sammensat et flot sæt med cargo pants og en lækker overshirt.

Shop the look

Shop the look

<
>
David Beckham - et moderne stilikon
David Beckham - et moderne stilikon

Nyklassisk hverdagsdress

Hvid T-shirt, slidte jeans og et par rå støvler. Det er og bliver et ikonisk outfit – som David Beckham selvfølgelig også formår at bære. Her er det den lækre kvalitet, der tæller. Ellers kommer det let til at virke en kende for ordinært til at være cool. Her har vi valgt en ETON T-shirt, som ligesom deres skjorter er i topkvalitet.