Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret

Når berømtheder laver god vin

En række kendte mennesker har kastet sig over vindyrkning. AF FINN CLAUSEN FOTO: GETTY IMAGES.
Vindyrkning

En guide til vine fremstillet på kendte menneskers vingårde

Brad Pitt

Vingård: Château Miraval, Provence, Frankrig
Bedste vin: Miraval Côtes de Provence Rosé 2014

Vinkendere var yderst skeptiske, da stjerneparret Brad Pitt og Angelina Jolie i 2008 købte den 60 hektar store vingård, Chateau Miraval, i Provence for 40 millioner Euro. Men siden har parret bevist, at købet ikke bare var et udslag af berømtheders rastløshed.  

De to søgte hjælp hos dygtige og erfarne vinmagere, nemlig den ansete Perrin-familie fra Chateau Beaucastel, og kastede sig seriøst ind i opgaven at lave god vin, og snart dømte Wine Spectator deres rosé med det rock'n'roll-klingende navn Pink Floyd som en af verdens bedste. Parret, der giftede sig på Chateau Miraval i 2014, er siden blevet skilt, og vingårdens skæbne er endnu ukendt, men man kan stadig købe roséen i Marks & Spencer og rundt omkring på Côte d'Azur for lidt under 200 kr.

Vindyrkning
Château Miraval, Provence, Frankrig

Sting

Vingård: Il Palagio, Toscana, Italien
Bedste vin: Il Palagio Sister Moon 2007

Gordon Sumner er nok lidt bedre kendt som Sting. Han har udtalt, at han kulturelt set burde være mest til øl, simpelthen fordi han er opvokset i Northumberland. Men lige siden han sammen med sin kone, Trudie Styler, købte Il Palagio, et 300 år gammelt italiensk vinslot i Chiantiregionen for 18 år siden, har den tidligere POLICE-forsanger forsøgt at kompensere for alle de år, hvor vin ikke var en del af hans liv. Vinenes poetiske navne kommer tydeligvis fra hans musikalske bagkatalog: When We Dance og Message In A Bottle er blot to eksempler. Vinene fra Il Palagio er både anmelderroste og kommercielle successer.

Vindyrkning
Vindyrkning

Sam Neill

Vingård: Two Paddocks, Central Otago, New Zealand
Bedste vin: Two Paddocks The Fusilier Pinot Noir 2014

Sam Neill kommer fra en familie, der har handlet med vin og spiritus i mere end 150 år, så han kan med rette kræve sin plads i vinens verden. Men skuespilleren fra Jurassic Park ville mere end blot handle med de dejlige dråber. Vin blev hans store passion, da han mødte skuespilleren James Mason i slutningen af 70erne. Mason var ikke blot hans kollega, han blev også hans mentor udi det gode liv og inspirerede ham til blive klogere på fremstilling af vin. Sam Neill etablerede vingården The Two Paddocks i 1993 og har specialiseret sig i økologisk Pinot Noir. Neill producerer 3000 kasser om året med 45 forskellige varianter af Pinot Noir

Vindyrkning

John Legend

Vingård: Jean-Charles Boisset’s Raymond Vineyards, Californien
Bedste vin: LVE Cabernet Sauvignon 2014

En god bourgogne i glasset og John Legends silkebløde stemme på anlægget er en meget forførende kombination, så det tegnede godt, da den velsyngende Grammyvinder og stjerne i filmen La La Land i 2015 lancerede et samarbejde med Jean- Charles Boisset´s Reymond Vineyards i Napa Valley. Og det blev da også et frugtbart match. LVE – Legend Vineyard Exclusive – fik 91 ud af 100 point i magasinet Wine Enthusiast, som også kaldte LVE en vin med stort nærvær.

Mario Andretti

Vingård: Andretti Winery, Napa, Californien, USA
Bedste vin: Andretti Winery Menocino Sangiovese 2012

Mario Andretti var en sand legende på racerbanen. Han er en af kun 3 kørere, der har vundet både Formel1, Nascar og World Sportscar Championship. Andretti, der i dag er 77 år, en stadig i fuld gang, dog i et noget mere langsommeligt tempo. Racerbanen er nemlig skiftet ud med en vingård i Napa, Californien. Han købte den sammen med to gode venner, vinmageren Bob Pepi og Joe Antonini, tidligere direktør for Kmart, da han trak sig tilbage fra racerbanen i 1994. Egentlig skulle det bare have været en hobby, men med 16 forskellige vine kan det næppe længere betragtes som sådan. Racerkøreren er med andre ord blevet professionel.

Vindyrkning

Andrea Pirlo

Vingård: Pratum Coller, Lombardiet, Italien
Bedste vin: Pratum Coller Arduo Rosso Riserva 2009

Alkohol og professionel sportsudøvelse er ikke en god kombination, og alligevel er vinproduktion blevet en passion hos sportsstjerner rundt om i verden. Det var tilfældet for vores egen Michael Laudrup, og også fodboldspilleren fra Milan og Juventus, Andrea Pirlo, med den imponerende skæg- og hårpragt, er vild med vin. Efter en karriere, der tog ham fra hjemlandet Italien til USA, vendte han for nogle år siden hjem og købte vingården Pratum Coller, der producerer mellem 15.000 og 20.000 flasker årligt.

Vindyrkning

Francis Ford Coppola

Vingård: Francis Ford Coppola Winery, Geyserville, Californien, USA
Bedste vin: Francis Coppola Black Label Claret 2009

Den berømte Hollywoodinstruktørs passion for kvalitet er velkendt, og i 1975 købte han en vingård for nogle af de penge, han havde tjent på Godfathersuccessen. Han kastede sig ud i vindyrkning med stor entusiasme og hans kone og børn trampede personligt druerne med deres bare fødder. I 1977 kom Coppolas første vin, der fik navnet Rubicon, og i dag, efter fire årtier, betragtes Coppola og hans store familie som nogle af USAs bedste vinmagere. Vingården leverer ti ansete bordvine – oven i købet vine, der er nogenlunde til at betale.

Vindyrkning
Vindyrkning

"Agent Cooper" Kyle Maclachlan

Vingård: Dunham Cellars, Walla Walla, Washington, USA
Bedste vin: Pursued By Bear Cabernet Sauvignon 2005

Vinens mærkelige navn, forfulgt af bjørn, er en reference til en regibemærkning i 3. akt i Shakespeares The Winter’s Tale, og man er da heller ikke i tvivl om, at der står en skuespiller bag. Det er da også Kyle MacLachlan, kendt fra TV-serierne Twin Peaks og Sex And The City, der har fundet på navnet, der samtidig refererer til vinens hjemstat Washington, hvor sorte bjørne er nogenlunde lige så almindelige som hvide vine. Debutårgangen af Pursued By Bear fra 2005 modtog 91 point af det ansete Wine Spectator, og der er da også tale om en god vin. David Lynchs 18 timer lange, konstant overrumplende og kompromisløse tv-føljeton Twin Peaks. The Return, er netop frigivet på HBO Nordic.