END OF SEASON - Spar op til 50% | Shop her
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
END OF SEASON - Spar op til 50% | Shop her
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage

Francis Ford Coppola Winery

“En succesfuld, velhavende mands pludselige indskydelse og ønske om anerkendelse”, eller “kedsomhed ovenpå at have instrueret et par af verdens største film og vundet en håndfuld Oscar-statuetter”. Sådan tænker mange, første gang de hører, at filminstruktøren Francis Ford Coppola producerer vin. Men det er meget langt fra sådan, historien om Coppolas vineventyr skal fortælles.
Francis Ford Coppola
Francis Ford Coppola, instruktøren af Godfatherfilmene og succesrig vinproducent.

Francis Ford Coppola er en modig mand. Så modig, at han som ung og helt ukendt instruktør takkede nej til at instruere filmselskabet Paramounts kommende storfilm om mafiaen. Selskabet havde valgt ham på grund af hans italienske rødder, men Coppola, der mente, at filmen ville glorificere mafiaen, forlangte en række ændringer i manuskriptet OG at Marlon Brando og den dengang ukendte Al Pacino fik hovedrollerne som Godfather og Godfathers søn Michael for at sige ja. Resten er historie, Coppola fik sin vilje, og filmen Godfather anses for en af verdens bedste film nogensinde, og dens instruktør er for længst indskrevet i filmhistorien. Hans vinhistorie er imidlertid langt mindre kendt.

Vokset op med vin

Francis Ford Coppola er født 1937 og vokset op i Detroit, Michigan med sin familie, der var efterkommere af italienske immigranter. På barndomshjemmets middagsborde stod der altid flasker med vin, og i efterdønningerne af spiritusforbudet, der i Michigan strakte sig helt ind i 60’erne, havde mange familier en mindre vinproduktion i kælderen.

Francis Ford Coppola besluttede sig allerede som ung for, at hvis han en dag kom til penge, ville han selv producere vin. Den første Godfatherfilm blev en af historiens største kassesucceser, og i hælene på den fulgte Godfather II. De mange penge gjorde det muligt for Coppola at realisere sin vindrøm. På det tidspunkt boede han i San Francisco med familien, konen Eleanor, sønnerne Gian-Carlo og Roman og datteren Sofia (Coppola, filminstruktør bl.a. kendt for Lost in Translation) ikke langt fra Napa Valley. Han drømte om at have et sommerhus, hvor ungerne kunne boltre sig, og han tænkte “vi kunne også have nogle hektar druemarker og generobre den skøre tradition for fremstilling af vin, hvor børn hopper rundt i druerne”. Og det var, hvad de gjorde.

Inglenook og rubicon

Det tog noget tid at finde frem til det rigtige sted, men ved et tilfælde blev Napa Valleys mest legendariske vingård Inglenook, grundlagt af den finske kaptajn Gustave Niebaum, der ville producere vin, der kunne stå mål med Europas aller fineste, tilgængelig, og de gav et bud. I første omgang gik den til nogle andre, men et år efter, i 1975, kom den igen til salg, og denne gang kom den i hænderne på Coppola- familien, der begyndte at producere vin under navnet Niebaum-Coppola.

Den første høst blev til signaturvinen Rubicon. En rubinrød Bordeaux-agtig vin opkaldt efter Cæsars berømte tur over den lille flod Rubicon i det nordlige Italien, der betød point of no return for hærføreren og hans tropper, og som ligeledes symboliserer Coppolas søgen efter at skabe vin i verdensklasse. Uden at se sig tilbage. Rubicon Napa Valley 1978 afspejler dens legendariske fødested.

Francis Ford Coppola
Coppolas vinslot i Napa Valley i Californien.

Bæredygtig vinproduktion

Det lykkedes filminstruktøren at slå igennem på vinscenen, og han har nu produceret fantastisk vin i snart 40 år. Undervejs har Coppola måttet sætte sit vineventyr på spil. Storfilmen Apocalypse Now var en vild og vanskelig film, der gik langt over budgettet, og Coppola måtte pantsætte vingården. Filmen endte dog med at blive en stor succes, og vingården var reddet. Men kun indtil næste sats, musicalfilmen One from the Heart, der betød, at Coppola gik konkurs. I stedet for at give op, gik han målrettet i gang med at skaffe penge til at betale sin gæld. Hårdt arbejde med film, der nok var mere kommercielle end han brød sig om, deriblandt Godfather III, gjorde det muligt, og da filmen Draculas succes var en realitet, var problemerne slut og vingården intakt.

Det fulde overblik og ansvar for vinproduktionen har han overladt til Corey Beck, der har arbejdet med Coppola- familien siden 1998. Corey Beck er født og opvokset i området og har derfor et sjældent forhold og kendskab til områdets natur.

Francis Ford Coppola
På Coppolas vingård er der flere restauranter og et udstillingsområde, hvor man blandt andet har kunnet opleve den originale Tucker bil fra Coppolas film, ”Tucker, The Man and His Dream”

Idag er Corey Beck President og Director of Winemaking, mens Francis, der stadig er stærkt involveret i alle grene af Francis Ford Coppola Winery, står opført som ejer. I over tredive år har Francis Ford Coppola Winery forpligtet sig til miljømæssigt ansvarlige forretningsmetoder, og målet har været at minimere påvirkningen af miljøet ved at opsøge innovative måder at producere og pakke deres varer. De er en del af California Sustainable Winegrowing Program, for hvem det er en dyd at benytte lokale bæredygtigt producerede råvarer, og ned til mindste detalje er der tænkt over at finde løsninger, der skåner den natur, de elsker at bo i og samarbejde med.

Inspireret af tivoli

Skønt Francis Ford Coppola kunne sælge sine flasker til svimlende høje beløb, har han gjort priserne på flere af flaskerne tilgængelige, så det er muligt for flere at være med. Ligeså har han skabt et sted, hvor man kan opleve Coppolas univers med alt, hvad det indebærer af film, vin og mad på Francis Ford Coppola Winery i Sonoma County, Californien. Udover to restauranter, en biograf, en udstilling med Coppolas Oscar-statuetter og rekvisitter fra Godfather-filmene, er der swimmingpools, bocca-baner, vinsmagning og små kunst-pavilloner, hvor der afholdes koncerter. Resortet, eller som Coppola selv kalder det, The Wine Wonderland, er inspireret af Tivoli i København, som Coppola er stor beundrer af. Hans ønske er at have et sted, hvor hele familien på tværs af aldre, kan nyde de gode ting i livet sammen.

Den store filmskaber og vinmand, der både får tingene til at gå op i en højere enhed på lærredet og i tønderne, har formået at forene sine to passioner. I følge Coppola giver det god mening. Coppola sammenligner det at lave film med det at skabe vin. Begge processer har kreative elementer, og deres faser er meget lig hinanden. “Du har indsamlingen – dyrk druer og saml dem. Med film samler du optagelserne. Du har raffineringen - med vin er det udvælgelsen. Med film er det redigeringen. Og så har du den afsluttende fase. Drik vinen, se filmen”.

Diamond collection pinot noir

Coppolas Diamond Collection er en smuk samling af vine, skabt på druer dyrket i vinmarker på tværs af Californien. For Pinot Noir-elskere er denne vin absolut anbefalelsesværdig. Druerne er høstet tidligt om morgenen, presset med det samme og lagt i blød i 48 timer for at give vinen dens dybe røde farve. Smagen, der udvikler sig langsomt i munden er let, men stor og har noter af kirsebær, blomme og en anelse tobak.

Director’s cut chardonnay 2013

Da Coppola-familien besluttede sig for at bygge et vinresort i Sonoma County i Californien, havde de et stærkt ønske om at give deres Director of Winemaking, Corey Beck, muligheden for at producere vin, der reflekterer hans egen ide om indbegrebet af Sonoma Wine. Vinen fik navnet Director’s Cut, opkaldt efter den version af en film, der bedst afspejler instruktørens vision. Til denne Chardonnay bruges kun druer fra Russian River Valley, der er et af Californiens bedste områder for dyrkning af Chardonnay. Druerne mases i hele klaser og gæres på franske egetræsfade, hvilket giver vinen en forførende rund og fyldig tekstur med noter af vanille. Vinen er intens og levende med sin blanding af æble, kvæde og citrus.

Sofia blanc de blancs

Denne elegant perlende mousserende vin, opkaldt efter datteren Sofia Coppola, er skabt på en sjælden kombination af Pinot Blanc, Riesling og Muscat. Teksturen er let, og den friske, behagelige vin har noter af æble og pærer og en diskret hilsen fra citrusfrugter og et strejf af tropisk sødme. Sofia Blanc de Blancs er blandt Francis Ford Coppola Winerys mest populære vine, og den fås også i små lyserøde dåser.

Alle tre vine kan købes hos Otto Suenson.