Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret

Skandinavisk modernisme

Skandinavisk design er verdenskendt og respekteret i hele verden. Her i landet kender vi mest vores egne danske designvirksomheder, men der sker også mange spændende ting på møbelfronten i de øvrige nordiske lande

Swedese

Swedese er et svensk møbelfirma med en dyb forankring i den klassiske skandinaviske modernisme, og med nogle af Sveriges mest spændende møbeldesignere tilknyttet – både dengang og nu. I 2013 fejrede de 100 års jubilæum. Sveriges designidealer har været de samme i de sidste 65 år. Det er de idealer, Swedese bygger på i dag, hvor firmaets produkter hitter på møbel- og designmesser rundt om i verden. Blandt designerne findes navne som Claesson Koivisto Rune, Roger Persson, Thomas Bernstrand, Lime Studio, Marina Bautier, Setsu og Shinobu Ito. Og så Yngve Ekstrøm. Nok ikke et kendt navn her i Danmark, men han har tegnet det 20.århundredes mest populære møbel i Sverige – stolen Lamino fra 1956. Og så har han, sammen med sin bror Jerker, grundlagt et af Sveriges mest succesrige møbelfirmaer.

Firmaet blev grundlagt i 1945. Yngve Ekstrøm var møbelsnedker, designer, arkitekt og skulptør og udgjorde sammen med bl.a. Arne Jacobsen, Bruno Mathsson og Poul Kjærholm kernen i den generation, der gjorde den skandinaviske modernisme kendt i hele verden. Og Swedese blev hurtigt en succes. Yngve Ekstrøm lavede det hele selv: Han tegnede firmaets møbler, dets logo, de julekort, der blev sendt ud, og han fotograferede billederne til kataloget. Men uanset hvad han kastede sig ud i, var det stolene, der blev hans speciale og måske nok det, han var bedst til. “Stolen har været mit hovedtema. Det er ikke noget, jeg selv har bestemt, det er livet og omstændighederne, der har bestemt det,” har han udtalt.

Århundredes stol

Hans største succes blev da også en stol. Lamino var et resultat af flere års eksperimenter med former, linier, træsorter, konstruktioner og produktionsmåder. Inden da havde Yngve Ekstrøm tegnet flere stole, men det blev Lamino, der ramte tidens smag bedst. Og som stadig holder. Stolen er fremstillet i varmtbøjet bøg og kom oprindeligt med betræk af fåreskind. Lamino tiltaler de mange, fordi den er let, bekvem, smuk og til at betale. Man kan sige, at stolen sammenfatter hele Ekströms designindsats. Samtidig er Lamino et tidligt eksempel på moderne monteringsbare møbler, der kunne pakkes i en flad pakke og samles derhjemme, noget, Ikea siden har gjort til sit varemærke. Lamini er fremstillet i mere end en kvart million eksemplarer, og den laves stadig. Siden hen har stolen fået et “barn” nemlig en mindre udgave til børneværelset med navnet Lamini.

Hippe designnavne

Ligesom Lamino stadig er aktuel, er Swedese i dag et af Sveriges progressive møbelfirmaer, ikke mindst takket være samarbejdet med nogle af tidens aktuelle designnavne. Claesson Koivisto Rune (CKR) har designet mere end 10 produkter for Swedese. CKR er nok Sveriges mest internationalt kendte designstudio. Bag initialerne CKR står Mårten Claesson, Eero Koivisto og Ole Rune. Som Swedese i øvrigt anerkender de arven fra arkitekter som Arne Jacobsen og Alvar Aalto, men deres udtryk bevæger og forandrer sig, og progressivitet er en en af deres kerneværdier. CKR har designet borde, stole, sofaer og andre interiørprodukter for Swedese, blandt andet den meget grafiske læderstol og –sofa Berlin og stol- og bordserien Olive, hvor den tilsynadende samme stol viser sig at forekomme i 20 forskellige varianter. Danmark er også repræsenteret på Swedeses liste over designere. Det gælder fx den dansk-italienske designduo Gamfratesi – der består af danske Stine Gam og italienske Enrico Fratesi. De henter deres inspiration fra begges kulturer og fusionerer dem i et sprog, der på samme tid er funktionelt og poetisk. GamFratesi har eksisteret siden 2006 her i DK. Men de rejser frem og tilbage mellem deres to lande for at researche og udvikle nye projekter. For Swedese har de bl.a. tegnet den meget markante stol Kartoon i massiv eg og med polstret sæde. Stolens ryg erbred og formen inspireret af møbler, man kan se i klassiske tegneserier. Hylden Ivy er et andet godt eksempel på et Swedese-design, der er helt sit eget. Et tilsyneladende helt enkelt hyldesystem, der kan bygges i den form, man ønsker, lige, skævt, i nogle versioner ligner hylderne noget, man kunne se i “Det mystiske Hus”. Ivy, der er skabt af designeren Thomas Bernstrand, vandt prisen som Bedste Nye Produkt på Stockholm Furniture Fair i 2011. Og Isaac Chens avisholder Riddle holder på næsten magisk vis, blot ved hjælp af en træliste, polyestersnore og kugler af træ med lyddæmpende gummibånd.

Naturen

Swedese har bæredygtighed som en af sine vigtigste kerneværdier og i naturlig forlængelse en stor kærlighed til naturen og det organiske. Et af de produkter, der refererer til naturen, er stumtjeneren Tree, som designduoen Young & Petursdottir har skabt. Inspirationen er, som navnet indikerer, et træ, hvis mange grene giver mulighed for at hænge både bøjler og løst overtøj. Ikke mindst uden tøj er den smuk og enkel med sit organiske udtryk. Lidt af det samme udtryk har bordet Flower, hvis form refererer til blomsten. Designeren Christine Schwarzer har skabt et funky bord med stel i krom, kant i valnød eller eg og plade i laminat.

Ny minimalisme

En af tidens skarpe trends er den nye minimalisme, hvor spinkle linjer, geometriske former og gennemført enkeltdesign er nøgleord. Her byder Swedese bl.a. ind med bordserien Lime (Lime Studio) med trekantede, kvadratiske og rektangulære borde med plader i laminat og superenkle metalstel.

Priser og et møbel der ikke kunne laves

Det er ikke kun Yngve Ekstrøms Lamino-stol, der har modtaget priser, Swedeses møbler er hyppige prismodtagere. Den stabelbare taburet Spin, modtog Sköna Hems prestigefyldte Årets Møbel-pris i 2011. Spin er også historien om et møbel, der ikke kunne laves. Da designeren Staffan Holm viste sin prototype på møbelmessen i Milano (2010), mødtes han af irritation: hvorfor vise et møbel, som det ikke var muligt at producere? Men det ville hverken Staffan Holm eller Swedese have siddende på sig. Firmaets ingeniører og møbelsnedkere gik sammen med designeren om at få det til at lykkes. Og det gjorde det. Resultatet af de fælles anstrengelser blev den skulpturelle Spin, fremstillet i ask. I bund og grund inspireret af noget så grundlæggende, som en gammeldags malkeskammel og samtidig et moderne, funktionelt møbel med referencer til superarkitekten Alvar Aalto. Det, der gør den til noget særligt ifølge juryen bag prisen, er det særlige sving, som givetvis ligger til grund for navnet “Spin”