Backgammon - taktisk eller rent held?
Der er ikke mange sportsgrene, hvor vi i Danmark kan påstå, at vi tilhører den absolutte verdenselite. Men det er faktisk tilfældet, når det handler om backgammon. Hele syv gange siden 1967 har en dansk spiller nemlig vundet verdensmesterskabet. Senest i 2022, hvor Sander Lylloff vandt titlen i Monte Carlo. Og i 2020 vandt det danske landshold VM-finalen over Grækenland. Det var tredje gang, titlen gik til Danmark.
Backgammon er et af verdens ældste spil. Faktisk er nogle af de ældste backgammonlignende, vi kender til, mere end 5.000 gamle. Der er tegninger af brætspil i hieroglyffer i pyramiderne og også i offergrave. Senere finder man spil som backgammon, der går helt tilbage til 3.000 år f.Kr.Den form, backgammon har i dag, er importeret fra Arabien engang i det 13. århundrede. Længe var spillet forbudt af kirken, hvilket fik spilmagerne til at skjule brætterne. Måske er det derfor, at backgammonspillet den dag i dag er udformet som en lille kuffert, der let kan skjules.
Selvom de to terninger tilfører spillet en vis grad af tilfældighed, så kræver det omtanke og koncentration for at vinde. At det hele skulle blive afgjort af held og terningekast, er en af de hyppigste fordomme omkring backgammon.
For en urutineret tilskuer ser det ofte ud, som om vinderen blot er megaheldig. Men spillet handler i bund og grund om at optimere sine træk og placere sine brikker på brættet, så man kan lave noget godt, uanset hvor mange øjne terningerne viser ved næste kast.
Men for den gode spiller er det vigtigt at være god til sandsynlighedsberegning, mønstergenkendelse og kombinatorik. Faktisk er det for den rigtigt dygtige spiller lidt ligegyldigt, hvad man slår med terningerne.
Omvendt spiller held og tilfældigheder naturligvis en rolle. For man kan sagtens tabe til en – på papiret – dårligere spiller, hvis han eller hun hele tiden slår dobbelt seks. Men heldet vil udligne sig over tid.
Det er også det, der var med til at gøre Sander Lylloff til verdensmester sidste år. Da han i 2007 vandt førstepræmien på over ni millioner kroner ved en pokerturnering, fortalte han, at det netop var hans matematiske evner, der satte ham i stand til bevare overblikket. Det er de samme evner, der faktisk bragte ham i problemer i skoletiden. Han var med et nutidigt udtryk særligt begavet. Især i matematik. Han kedede sig i skolen og lavede ballade. I dag er hans matematiske intellekt dét fundament, hans karriere som professionel gambler er bygget på.
Som han har sagt i et interview: “Nu er backgammon jo ikke rocket science. Men jeg bruger da både matematik, sandsynlighedsberegning og systematisk mønstergenkendelse, når jeg spiller.”
At spille om penge er noget, han har beskæftiget sig med, siden han var 18 år gammel. Som postbud i den indre by fik han fri allerede kl. 13.00 og susede direkte ind på Strøget med sit backgammonbræt under armen. Dengang var det småpenge, det handlede om. Bedre gik det, da backgammon i 2002 blev introduceret som et onlinespil. Lige pludselig kunne han tjene 100 dollars om dagen.
I dag handler det bestemt ikke længere om småpenge. For rundtomkring i verden er der store turneringer med alvorlige præmiesummer.
SYV GANGE siden 1967 har en DANSK SPILLER VUNDET VERDENSMESTERSKABET.