Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret

UBEGRIBELIG RIGDOM

Med en personlig formue på lidt over 1.175 milliarder kroner er Amazon-grundlæggeren Jeff Bezos verdens ultimativt rigeste mand. Men han er på ingen måder den rigeste gennem tiderne. Af Claus Vesterager Martinus Foto: Getty Images
Henry Ford
Henry Ford skabte Ford Motor og en personlig formue, der i dag ville svare til mere end 2.000 milliarder dollars.

Det kræver måske ikke andet end én god ide, evnen til at gøre den til virkelighed – og så måske heldet til at få den på det rigtige tidspunkt. Og så hjælper det at være mand og bo i USA. I hvert fald hvis man skal tolke på erhvervsmagasinet Forbes' aktuelle liste over verdens rigeste.

I top-10 findes der blot én kvinde, nemlig Alice Walton. Hun arvede sin formue, der i dag har en værdi på 54,1 milliard dollars, sammen med sine brødre Rob og Jim Walton. Deres far grundlagde i 1962 Walmart i Arkansas. I dag har kæden næsten 12.000 indkøbscentre i 28 lande og omsætter for næsten 500 milliarder dollars om året. De to indtager de to sidste pladser på Forbes' top-10 anno 2020 (forbes.com, aug. 2020).

Der er lang vej op til førstepladsen på listen, som Amazon-grundlæggeren Jeff Bezos har indtaget foran Microsofts Bill Gates på andenpladsen med en formue på 98 milliarder dollars. Hvad angår Bezos’ værdiansættelse, er der en smule usikkerhed. For mens Forbes p.t. angiver formuen til ca. 113 milliarder dollars, vil andre kilder vide, at den er på ikke mindre end 188 milliarder dollars (Bloomberg, aug. 2020). Grunden til nedskrivningen er blandt andet en skilsmisseaftale, der betød, at hans ekskone McKenzie Tuttle kunne forlade ægteskabet med en formue på 36 milliarder dollars!

Så der er mange veje til ekstrem rigdom. Én ting er den gode ide og evnen til at føre den ud i livet. At arve pengene er en lige så oplagt. Og virker det ikke, kan man jo altid forsøge sig med ægteskab og skilsmisse. Det kræver måske bare nogle andre fortrin.

Men selvom størrelsen på disse formuer kan virke ubegribeligt stor, er det for intet at regne i forhold til de rigeste gennem tiderne.

Henry Ford (1863-1947) opbyggede gennem sit 84 år lange liv en formue på gigantiske 188 milliarder dollars. I dagens priser svarer det til ca. 2.060 milliarder dollars. Og han var bestemt ikke den eneste, der gennem livet formåede at skrabe astronomiske formuer sammen:

John D. Rockefeller (født 1839), der grundlagde verdens første olieselskab Standard Oil. Da han døde i 1937, var han god for 374 milliarder dollars.

Nathan Mayer Rothschild (født 1777) drev bank og senere forsikringsvirksomhed i London. Hans formue løb op i 450 milliarder dollars.

Mussa I af Mali (født ca. 1280). I 1200-tallet var Mali det rigeste land i Afrika. Som kriger erobrede han masser af byer, som han ribbede for alt af værdi. Senere skabte han et handelscentrum i Timbuktu. Estimeret formue: 400 milliarder dollars.

Kejser Augustus (født år 63 før Kristus). Han var Romerrigets første kejser. Grundlæggende mente han, at Rom tilhørte borgerne. Men erobringen af Egypten var for egen vindings skyld. Estimeret formue: 4.600 milliarder dollars

JEFF BEZOS
1. JEFF BEZOS: 160 MIA. DOLLARS | Amazon.com
BILL GATES
2. BILL GATES: 98 MIA. DOLLARS | Microsoft
BERNARD ARNAULT
3. BERNARD ARNAULT: 76 MIA. DOLLARS | Louis Vuitton etc.
WARREN BUFFETT
4. WARREN BUFFETT: 67,5 MIA. DOLLARS | Serieinvestor
LARRY ELLISON
5. LARRY ELLISON: 59 MIA. DOLLARS | Oracle software
AMANCIO ORTEGA
6. AMANCIO ORTEGA: 55,1 MIA. DOLLARS | Zara
MARK ZUCKERBERG
7. MARK ZUCKERBERG: 54,7 MIA. DOLLARS | Facebook
JIM WALTON & SØSKENDE
8. JIM WALTON & SØSKENDE: CA. 55 MIA. DOLLARS | Walmart
STEVE BALLMER
9. STEVE BALLMER: 52,7 MIA. DOLLARS | Microsoft