Gratis levering i DK ved køb over DKK 499*
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Julegaver byttes til d. 31. januar 2025
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499*
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Julegaver byttes til d. 31. januar 2025

Stilguide om habitter og blazere

Habitten har siden starten af det 20. århundrede været mandens mest elegante påklædning. En klassisk og stilet elegance kræver dog, at habittens enkelte dele sammensættes korrekt. Hvad enten det gælder jakke, bukser eller skjorte, er der nogle klassiske retningslinjer, som du som mand bør kende til, inden du iklæder dig en habit.

De gyldne råd om habitter og blazere

Er du spinkel bygget eller bred over skuldrene, så hold igen med skulderpolstring i habitjakken.
Lad altid nederste knap stå åben i habitjakken, og åbn kun jakken helt, når du sidder ned.
Læggene foran på bukserne skal ligge tæt ind til kroppen - er de for åbne, er bukserne for små.
Dannes der folder i dine bukser under bæltet, er de for store.
Længden på buksebenet skal være tilpasset, så det går lige til overlæderet på dine sko.
Fyld ikke habitjakkens lommer med ting - det får den til at hænge og bule.

Habitten

Med en alder på over 100 år er habitten en klassiker inden for herremode. Habitten er ikke blot et klassisk og tidløst sæt tøj men har i mange år også været genstand for et væld af moderne fortolkninger.

Der er nok at tænke på, når du skal være fin på den i en habit. Der er både jakke, bukser, skjorte, ja sågar slips at tage hensyn til. Der er desuden nogle helt særlige regler om rigtig og forkert, når det kommer til den elegante side af herregarderoben. Om man følger reglerne slavisk eller selv eksperimenterer er et spørgsmål om temperament, stil og personlighed.

Lad os først slå fast, at man i dag bruger både betegnelserne 'habit' og 'jakkesæt' som udtryk for et todelt sæt tøj bestående af jakke og bukser i samme metervare. Tidligere kaldtes det todelte sæt for et jakkesæt, mens habitten refererede til det tredelte sæt med både bukser, jakke og vest. Vesten bruges dog ikke så tit og er ikke længere fast ingrediens i en traditionel habit.

Habit og jakkesæt til mænd er efterhånden blevet almindelig påklædning, både til fest og for mange også på arbejde. Ophavslandet er England, men også lande som Italien, USA og Tyskland er garant for habitter og jakkesæt til mænd i høj kvalitet. Med mærker som Hugo Boss, Sand, Tiger of Sweden og Citta di Milano, er verdens førende habit fabrikanter velrepræsenteret i Kaufmann.

Snit, farve og stof

Snittet på en habit skal fremhæve din figur på en naturlig måde. Det er vigtigt, at skuldervidde, ærmelængde og bukselængde passer til din statur. Fx skal du vælge en habit med svag eller slet ingen skulderpolstring, smal revers (jakkens krave) og smalle ben, hvis du er slank og høj. På samme måde, skal en bredskuldret mand holde igen med skulderpuderne i habitjakken for ikke at se for overdimensioneret ud. Hvis du er i tvivl om, hvad der klæder dig bedst, er der altid hjælp at hente i din Kaufmann butik.

Mørkeblå, sort og alt fra lys grå til mørk grå er passende farver til en habit. Hvad angår stoffet findes der et væld af muligheder. Fx hvide nålestriber på blå bund (blue pinstripe), hvide nålestriber på grå bund (grey pinstripe), hvide nålestriber på mørkegrå næsten sort bund, Prince-of-Wales-tern, gråt sildebensmønster og ensfarvet grå flannel. Valg af farve og mønster er et spørgsmål om smag og behag, ligesom også stoftypen er det. Habitter findes i både cashmere, ren uld, bomuld, silke og lærred.

Jakken

Når du skal på jagt efter din habitjakke, er der nok at vælge imellem. Herunder er beskrevet et par vigtige detaljer, som du med fordel kan gøre notits af, inden du bestemmer dig for, hvilken habit jakke, du vil købe.

En habit jakke kan være enten dobbeltradet eller enkeltradet.

Double tradet habitjakke

Den dobbeltradede jakke, som oftest har to sideslidser og ingen bagpå, fås med forskellige antal knapper; enten to, fire eller seks, og oftest er der et ’blindt’ par knapper øverst på jakken, som blot er til pynt. Uanset antallet af knapper er det kutyme, at man altid lader den nederste knap stå åben og kun åbner jakken, når man sidder ned. Står man op, skal jakken være lukket for at undgå, at den står ud til siderne. Hvis de helt klassiske regler skal følges, bør du desuden altid bære et slips, hvis du er i en dobbeltradet habitjakke.

Single tradet habitjakke

Ligesom med den dobbeltradede habitjakke, findes den enkeltradede også med forskellige antal knapper; både en, to, tre og fire, og her skal den nederste knap også altid holdes åben. Den enkeltradede jakke appellerer til en noget bredere gruppe af mænd end den dobbeltradede og anses som den mest almindelig habitjakke. Det er altid en god idé at vælge en dobbeltradet habit, hvis du er høj og tynd, og en enkeltradet hvis du er lidt rund i det.

Jakkens revers (krave) og slidser

Revers, som er selve kraven på jakken, er også værd at bemærke, når du skal vælge habitjakke. Revers, som kan variere i både form, størrelse og bredde er det, der afgør, hvor dyb en udskæring din habitjakke har.

Habitjakkens slidser, enten i siden eller bagtil, er til for, at du kan bevæge dig frit og rode i dine bukselommer, uden at jakken kryber op i armhulerne. I dag betragtes slidsen af mange fabrikanter dog som en kosmetisk detalje, og flere og flere habitjakker laves uden.

Bukserne

Vigtigst af alt er, at du altid vælger bukser, som er tilpasset din krop således, at benlængde, livvidde, og fodstørrelse altid passer til buksernes snit. Lad som udgangspunkt altid dine habitbukser være mørke og ensfarvede. Vil du have spræl på, så gør det med skjorten eller en hip jakke. Stort set alle busker har et eller to læg foran. Læggene sikrer, at dine bukser ikke strammer, når du sætter dig ned eller tager hænderne i lommerne. Desuden giver de buksen et elegant fald, når du går eller står. Læggene foran skal ligge tæt ind til kroppen – er de for åbne, er bukserne for små.

Næsten alle bukser til jakkesæt har pressefolder, som starter oppe ved livet og går hele vejen ned til fødderne. Et par bukser med pressefolder forpligter! Det er vigtigt, at du selv plejer dem eller sender dem til pres. I dag findes også mange bukser uden pressefolder. Disse anses for noget mere afslappede end dem med. Linningen på bukserne skal hvile på hoftebenet. De skal altså hverken hives for langt op i skridtet eller sidde for langt nede om hofterne. Dannes der folder under bæltet, er dine busker for store. Og omvendt, er der strækfolder foran og ’åbne’ lommer i siderne, er bukserne for små.

Længden på buksebenet skal være tilpasset, så det går lige til overlæderet på dine sko – der må gerne være et lille knæk for enden af buksebenet. De må dog hverken rynke eller krølle omkring foden – så er de for lange. Ligeledes må bukserne heller ikke stumpe og afsløre farven på dine strømper. Fodvidden – bredden på buksebenets afslutning - vil tit variere med moden. Der er dog en regel, der siger, at fodviddens omkreds skal være to tredjedele af fodens længde, så forreste tredjedel af skoen kan ses.

Skjorten

Til et klassisk jakkesæt hører selvfølgelig en fin skjorte. Skjorten er et helt kapitel for sig, og der henvises derfor til vores skjorteguide.

Blazeren

Blazeren er den uformelle og alsidige pendant til habitjakken. Helt oprindeligt er den maritime blazerjakke marineblå med knapper af sølv, messing eller guld. Men i dag omtales løse jakker i forskellige snit og farver også som en blazer. Fx er Kaufmanns blazere fra Tiger of Sweden et godt bud på en moderne, omend en klassisk en af slagsen.

Blazeren er en allround jakke, som bæres til de lidt mere uformelle anledninger, både til hverdag og i weekenden. En hyppig kombination er blazer og jeans, som ses overalt. Ellers bær den med et par almindelige lærredsbukser – de såkaldte chinos - eller gerne et par lækre fløjlsbukser.

Slipset

Slipset har egentlig ikke noget praktisk formål, men godt ser det ud! Et godt slips skal være af silke – du kan altid mærke dig frem til den gode kvalitet. Traditionelt skal slipset være omkring 130 cm langt og 10 cm bredt, hvor det er bredest. Moden vil, at der i dag findes smallere slips, men går du efter det klassiske, så hold dig til de traditionelle mål. Når slipset er bundet, skal spidsen af slipset gerne lige dække bæltespændet, så har du den korrekte længde. Desuden skal slipset i nakken være skjult af skjortekraven.

Kunsten at binde slips bør du som mand beherske til fingerspidserne. Kaufmann henviser til slipseguiden, hvor du kan lære både slipset og de forskellige knuder at kende.

Smoking

Selvom smokingen er mandens ultimative festtøj, er den i sig selv ikke særlig festlig. Nej, en smoking er snarere enkel og underspillet. Med smokingen – også kaldet tuxedo eller black tie - følger nogle helt klare retningslinjer, som du bør overholde.

Smokingjakken skal være enkel og dobbeltradet og i farven sort eller dyb blå. Jakkens revers skal desuden være besat med sort silke. Under jakken bæres en smokingskjorte med skjulte knapper i lukningen og ofte med plisseret skjortebryst. I skjortens brystlomme bæres et kridhvidt lommetørklæde. Smokingskjorten har dobbeltmanchetter, som skal knappes med et par elegante manchetknapper. Ingen smoking uden butterfly – og helst en sløjfe, som skal selvbindes.

Smokingbukserne er kendetegnet ved de elegante silkegaloner langs buksens ydre sidesøm. Bukserne har aldrig opslag og skal altid bæres med sorte eller hvide silkeseler – ikke bælte. Man kan vælge at bære en farverig brokadevest eller mavebælte (cummerbund), hvis man gerne vil matche farven på kvindens kjole.