END OF SEASON - Spar op til 50% | Shop her
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
END OF SEASON - Spar op til 50% | Shop her
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage

Robert Downey Jr

Livet efter Iron Man, Kung Fu Fighting og menageriet i Dolittle

Faktisk var han blot fem år, da han debuterede i en af sin fars film. Sidenhen har han spillet superhelt i Iron Man og Avenger-serien. Han har givet sit bud på Sherlock Holmes-universet. Og senest har han gået Eddie Murphy i bedene i eventyr-filmen Dolittle. Han balancerer på en knivsæg mellem humor og en absurd virkelighed

Robert Downey Jr
Succes på det hvide lærred er grundlaget for en personlig formue på over 300 mio. dollars

Da Robert Downey Jr. forberedte sig til sin seneste rolle i Dolittle – en film, hvor han spiller en dyrlæge, der lever i et hus fyldt med eksotiske dyr, som han ovenikøbet kan tale med – begyndte han at undre sig. ”Hvordan kan man overhovedet relatere sig til en sådan mand?” Han så ud ad vinduet og fik øje på sin alpaka ude på græsplænen foran huset i Malibu, Californien.

Men jo mere han stirrede på dyret, gik det op for ham, at han sammen med sin hustru Susan og deres to børn gennem de sidste 10 år havde levet sammen med masser af dyr: Der var de newzealandske svin, Oreo-kvæget med det karakteristiske hvide bælte rundt om maven, geder og høns. For slet ikke at tale om de to katte Montgomery og D’Artagnan.

For at kunne levere filmhistoriens tredje bud på fortællingen om Dolittle var det netop dén forbindelse, han havde brug for. Historien bygger på en romanserie skrevet i 1920'erne af Hugh Lofting. Men Robert Downey Jr. har i stedet bygget sin rolle op omkring en virkelig walisisk dyrlæge ved navn William Price. ”Han var en virkelig mærkelig karakter,” fortæller han. Dolittle, der tragisk har mistet sin kone, er angstfyldt og lider af agorafobi (angst for åbne pladser). Da den unge dronning Victoria bliver alvorligt syg, må han ud på en lang rejse for at finde en kur. ”En nødvendig rejse for at gøre op med tragedierne i sit liv. Så dybest set er der tale om en film, der handler om empati og kommunikation. At forsøge at forstå andre – og selv blive forstået,” fortæller Robert Downey Jr.

Robert Downey Jr
Robert Downey Jr. har spillet med i nogle af de største publikumssucceser gennem de sidste 20 år.

Selv for en erfaren skuespiller som Downey Jr. var det lidt af en udfordring. Blandt andet måtte han lære at tale walisisk. ”Måske den sværeste dialekt på jorden,” siger han. Desuden er store dele af filmen skabt med computeranimerede dyr, hvor kendte skuespillere som Emma Thompson, Rami Malek og Selena Gomez har lagt stemmer til

Det kan lyde som en kliche, men Robert Downey Jr. har et tæt forhold til dyr. Et kærlighedsforhold, der stammer helt tilbage fra barndommen. ”Min far navngav altid vores kæledyr efter kendte filminstruktører. Og ja, også en enkelt præsident! En kat ved navn: Washington. Og så havde vi en Stanley Kubrick, og jeg var selv tæt knyttet til Sturges – en yorkshire terrier opkaldt efter Preston Sturges,” fortæller han.

I komedien om Dr. Dolittle fokuserer Downey perfekt det humoristiske islæt i historien. Men han rummer også en mere alvorlig og lidt farlig side. Netop dette miks kom fint til udtryk i 2009-filmen Sherlock Holmes, hvor han portrætterer Arthur Conan Doyles mesterdetektiv med en skarphed og ironi, der ganske enkelt er fremragende. Som en anmelder skrev: ”Handlingen er dynamisk samt undertiden brutal, så Sherlock Holmes bliver både vitaliseret og vulgariseret. Diskutabelt, men underholdende.” Jude Law spiller en særdeles humoristisk udgave af Dr. Watson.

Robert Downey Jr

Robert Downey Jr. vandt en Golden Globe Award for sin præstation. I 2011 kom så den anden film om Sherlock Holmes, nemlig Skyggespillet. Og en tredje film forventes at få premiere i år.

De helt store succeser – målt på solgte biografbilletter – er hans superheltekarakterer. De tæller titler som The Incredible Hulk, Iron Man-serien og ikke mindst Avenger-filmene. Men selv om han har brugt mere end et årti på at leve sig ind i hele Marvel-universet, er det slut nu. ”For mig er krigen slut,” slår han fast. ”Jeg er på vej mod grønnere græsgange, hvor jeg kan bruge mine evner på film, som jeg virkelig brænder for.”

Og noget af det, han brænder for nu, er faktisk en undervisningsserie med titlen The Age of AI (Den kunstige intelligens’ tidsalder). Den blev lanceret på YouTube. ”Det er interessant. Ikke kun, fordi vi allerede nu lever med kunstig intelligens, men fordi den har potentialet til at forandre verden.”

Selvom der ikke er noget, der tyder på en tidlig tilbagetrækning, er der heller ikke tvivl om, at Robert Downey Jr. finder hjemmelivet i Malibu stadig mere interessant. ”Jeg elsker at være sammen med min kone Susan, som jeg mødte under optagelserne til Gothika (2003). Vi deles fint om tingene. Jeg er altid bag rattet, når vi kører. Hun tager sig af børnene. Selv havde jeg en alt andet end god opdragelse,” fortæller han. Dét med den dårlige opdragelse handler om en far, der røg marihuana med sin 8-årige søn. Noget, der var den direkte årsag til et narkomisbrug som voksen.

Robert Downey Jr
Robert Downey Jr. har spillet med i nogle af de største publikumssucceser gennem de sidste 20 år.

”Men jeg er faktisk også den hjemlige type. Jeg kan sagtens tale i timevis om nye gardiner, eller hvilket stof stolene skal ombetrækkes med. Og jeg elsker handyman-jobs i vores hjem. I modsætning til min kone, der er bedre til at skrive de lange to do-lister!”

Og så er der en ting, som han for alvor bruger tid og kræfter på: Kung Fu Fighting. ”Det er det eneste, jeg virkelig interesserer mig for. Altså kampsport. Jeg træner tre gange om ugen – også med våben som knive, butterfly-sværd og stave. Ikke for at forberede mig til kamp. Det er mere en kunstform, som tillige styrker ens åndelige velfærd. Det er bedre end meditation,” slutter Robert Downey Jr.

Fakta:

Navn: Robert John Downey Jr.

Født: 4. april 1965 (55 år) i New York.

Forældre: Filminstruktøren Robert Downey Sr. og skuespillerinden Elsie Downey.

Ægtefælle: Susan Levin (gift 2005).

Tidligere forhold: Deborah Falconer (g. 1992-2004), med hvem han har en søn, og Sarah Jessica Parker (1984-1991).

Børn: Sønnen Exton og datteren Avri.

Arbejde: Robert Downey Jr. har siden debuten som 5-årig spillet med i 82 spillefilm og tre tv-serier. Heriblandt 15 episoder af Ally Mcbeal-serien